donderdag, oktober 5, 2023

DGTL opent seizoen: De grootste klimaat-dans van Nederland

-

Home » Features » DGTL opent seizoen: De grootste klimaat-dans van Nederland

De Groene Gedachte is de laatste jaren een hot topic in de festival-industrie. Organisatoren doen op vele fronten hun best om milieu en natuur te sparen. Binnen de dancebranche geldt DGTL als een absolute voorloper. Het evenement, met Pasen de grote opener van het Nederlandse dancefestival-seizoen, overtreft zichzelf ook dit jaar weer met tal van innovaties. En dan hebben we het nog niet eens over de imposante line-up…

Door Richard Witte

De 7e editie van DGTL Amsterdam vindt plaats tijdens het Paasweekend op de industriële NDSM-werf. Op 19, 20 en 21 april opent ze daarmee traditiegetrouw het festivalseizoen.

De organisatie legt ook dit jaar de lat hoog. Ze trakteert het internationale publiek op muziek, kunst en revolutionaire duurzaamheidsprojecten. Op de line-up staan onder anderen Ben Klock, Carista, Amelie Lens, Bicep (DJ-set), Dixon en Disclosure (DJ-set).

Sustainability DGTL

Duurzaamheid

DGTL Amsterdam gaat in 2019 de volgende grote stap zetten op het gebied van duurzaamheid, op weg naar het ultieme doel. In 2020 wil DGTL het eerste circulaire en klimaatneutrale festival ter wereld worden. Met de hoofdstedelijke klimaatmars van afgelopen weekend nog vers in het geheugen, mag DGTL de grootste klimaat-dans van het land heten.

Het duurzaamheidsprogramma van dit jaar bevat niet alleen verfijning van de systemen van 2018, bijvoorbeeld op het gebied van hard cups en slimme energie. Er worden ook gloednieuwe concepten gepresenteerd:

Voedselverspilling wordt dit jaar niet gebruikt voor het maken van compost. In plaats daarvan gebruikt het festival niet-verkochte en verspilde producten om hun (vleesvrije) maaltijden mee te bereide. Het menu wordt niet langer gebaseerd op wat bezoekers zouden willen eten, maar op die 30 procent van de producten die nooit wordt gegeten.

Van ‘afval als probleem’ naar ‘grondstoffen als oplossing’

Ook is er op een circulair festival geen plaats voor afval. In 2018 vond al de verschuiving plaats van ‘afval als een probleem’ naar ‘grondstoffen als een oplossing’.

Dit jaar zegt het festival afvalbakken voorgoed vaarwel. Ze maken plaats voor drie centrale ‘Resource Collection Points’. Alle grondstoffen worden daar verzameld, gereed gemaakt voor scheiding en verwerking. On-site en zichtbaar voor alle bezoekers, gaat het festival alle grondstofstromen sorteren, opschonen en verwerken in hun ‘Recycle Hub’.

Het duurzaamheidsprogramma neemt ook de schoonheid van de NDSM-werf op. Drie master-studenten ontwerpen dit jaar een circulair en modulair object. Dat krijgt een permanente plek op de werf, mede als festivalverlichting tijdens DGTL.

>> Zie ook – Festivalseizoen in 5 topics: Duurzaamheid

DGTL Stage

Tijdens de editie van 2019 gaat DGTL haar artiesten zo duurzaam mogelijk vervoeren en accommoderen. De organisatie plaatst artiesten in Hotel Jakarta, gevestigd in een energie-neutraal gebouw. Daarmee is het een van de duurzaamste hotels van Nederland. Alle artiesten worden vervoerd in elektrische voertuigen.

Het laatste nieuwtje voor 2019 zijn de toiletten van KAKIS. Composttoiletten gebruiken de natuurlijke processen om menselijke uitwerpselen te recyclen.

Line-up van formaat

Met een groene kleur alleen red je het niet als festival. DGTL combineert dit als vanouds echter met een groot geluid. De line-up van de 2019-editie is weer ijzersterk. Verdeeld over 3 dagen festival (dag en nacht) zullen ’s werelds grootste acts op het gebied van met name house en techno het podium overnemen.

Op vrijdagavond wordt het festival – zoals ieder jaar – geopend in de karakteristieke Scheepsbouwloods. DJ Koze, Mano Le Tough en Tunnelvisions & Applescal zullen hier het publiek opwarmen. Voor het Brabantse Tunnelvisions, dat wij eerder al prezen, een heel mooie opsteker binnen hun toch al fraaie internationale zegetocht.

HAAi dj

Zaterdag en zondag staat het podium ramvol grote namen. Zo keert The Black Madonna – na haar heerlijke set tijdens DGTL Madrid – terug op DGTL Amsterdam. Dj-sets van onder meer Bicep, Disclosure en Younger Rebinds (het groovy alter-ego van Benny Rodriques) mag je als bezoekers ook zeker niet missen.

Ook Amelie Lens, Motor City Drum Ensemble, Maceo Plex en Detroit-legende Moodymann komen het publiek dit Paasweekend verwennen. Naast deze gevestigde namen is er ruimte voor rising stars als HAAi (foto boven) en upsammy. De lijst met top-acts is te lang om te noemen. De volledige line-up vind je hieronder, de timetable is sinds vorige week ook bekend.

DGTL Amsterdam 2019 timetable


DGTL Amsterdam

Vrijdag 19 t/m zondag 21 april, NDSM, Amsterdam. Meer informatie en tickets via de eventpage.

Festival Transfer

Festival Transfer (check ook ons eerdere item daarover) verzorgt vanuit diverse grote steden buspendels naar DGTL. Meer informatie via hun website.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Aftellen maar: DGTL opent festival-bal met muzikaal avontuurlijke driedaagse

Natuurlijk, maart is nog jong en koud. Maar nu de dagen langer worden, de timelines voller, de virus-verspreiding kleiner...

De grote comeback van DGTL: Zonovergoten, progressief en vol goede vibes

DGTL Festival vierde met Pasen - hoe symbolisch - zijn grote herrijzenis met een grootse, driedaagse editie. TIOH's Mark...