maandag, december 4, 2023

Dimitri: ‘Mensen nog altijd laten genieten is kroon op werk’

-

Home » Biki90 » Dimitri: ‘Mensen nog altijd laten genieten is kroon op werk’

Twee absolute grondleggers van de house-scene in Nederland staan op 28 oktober samen in Tilburg: Isis en Dimitri. Háár spraken we in juni al over haar artiestenjubileum (25) én haar tegenwoordige rol in Mandala Festival. Hém streamden we een maand later live vanaf Once Upon A Beach in Limburg. Hoogste tijd om de Amsterdamse pionier ook eens aan het woord te laten. Over zijn niet aflatende drive als dj/producer én over zijn andere bezigheden, zoals zijn aanstaande autobiografie.

Once Upon A Beach vond plaats in een kleine baai van de Maasplassen. Een klein maar fijn festival met muzikale diversiteit aan het strandje van het witte stadje Thorn.

This Is Our House was er ook. Voornamelijk op de YumYum x Brandstof-stage vanwege de meesterlijke dj’s Remy, Patrice Bäumel en Dimitri.

>> Zie ook: Once Upon A Beach: strandje op z’n kantje in Thorn <<

Het duurde even voor we die laatste konden strikken voor een interview. Maar Dimitri kijkt nu nog altijd met genoegen terug op zijn optreden in het zuiden, waar hij nog altijd opvallend veel fans heeft.

Dimitri Kneppers On The Decks at Once Upon A Beach

“Ik vond het leuk dat het zo divers was, niet overal dezelfde pompende beats van 126 bpm. Once Upon A Beach voelde goed met een fijn publiek en een heerlijke sfeer.”

Je draaide een 3-uurs set, iets wat de laatste jaren hoogst ongebruikelijk is op een festival. Wat is jouw mening of gevoel hierbij?

“In één woord: héérlijk! Dat zouden ze vaker moeten doen. Meestal duren festival-sets maar maximaal 1,5 uur. Dan kun je niet meer doen dan pieken. Sets van 3 uur of langer krijgen veel meer diepgang, veel meer verhaal. En daar houd ik van.”

In clubs als Radion en, vroeger, Trouw, pak(te) je die tijd graag via jouw allnighters. Maar heb je eigenlijk een voorkeur; club, one off-party of festival?

“Dat vind ik lastig te beantwoorden. Eigenlijk vind ik ze alledrie op zich leuk. Festivals omdat deze overdag en ’s avonds zijn en lekker buiten. Daarentegen zijn clubs veel intiemer. Je bent er met zijn allen in dezelfde ruimte met dezelfde muziek. Eerlijk gezegd is dat toch wel het meest mijn ding. Parties zijn voor mij vaak gelijk aan clubs, meerdere ruimten en toch heerst er een zelfde muzikale vibe.”

Binnenkort sta je dus ook weer in Brabant. Wat betekenen de zuidelijke provincies voor jou?

“De mensen in het zuiden zijn warm en gezellig. Ook zijn ze vaak wat meer ingetogen, daar waar in de Randstad dingen soms wat dikker worden aangezet. Wellicht is men daar ook wat meer verwend qua aanbod.”

De mensen in het zuiden zijn warm en gezellig

Dimitri Kneppers tijdens Once Upon A Beach 2017

Jij bent al actief in de dance sinds het eerste uur, waardoor je kunt bouwen op een zeer stevig fundament. Zie jij dat zelf ook zo?

“Door de jaren heen heb ik inderdaad veel credits opgebouwd. Mensen weten wat mijn kwaliteiten zijn. Toch kan ik niet op mijn lauweren rusten, ik zal me nog steeds moeten bewijzen. Als ik niet meer goed zou draaien of teveel in herhaling zou vallen word ik simpelweg niet meer geboekt.”

Hoe kijk je tegen de toekomst aan? Die van de dance-industrie en de elektronische muziek in het bijzonder?

“Naar mijn idee zie je muziekstijlen en -stromingen met tussenpozen terugkeren. Dat zie je gebeuren met disco, minimal techno, trance enzovoort. Op dit moment zijn de Giorgio Moroder-synths weer helemaal hip.”

“In de toekomst zullen de oudere stijlen in golfbewegingen terug blijven komen naast allerlei nieuwe substromingen. Er zal altijd een back to basic-mentaliteit blijven bestaan.”


Volg TIOH op Facebook:


“Wel voorzie ik dat de technologie alsook gebruikte technieken en toegepaste effecten zich verder zullen ontwikkelen. De industrie wordt professioneler en zal verder groeien.”

“Op het gebied van commerciële festivals verwacht ik dat de verzadiging verder doorzet. Er gaan meer nieuwe kleine festivals ontstaan met vernieuwende concepten en andersoortige programmeringen.”

Ik blijf mezelf muzikaal vernieuwen, als producer en als dj

Dimitri Kneppers tijdens Once Upon A Beach 2017

Hoe ziet een gemiddelde werkweek er voor jou uit? 

“Iedere ochtend ga ik eerst naar de sportschool. Afhankelijk van de dag zit ik in de studio om te produceren, luister en verzamel ik muziek, doe ik vrijwilligerswerk in een verslavingskliniek of schrijf ik. In de weekenden draai ik.”

Heb je nog ambities binnen je vakgebied of daarbuiten?

“Jazeker. Ik blijf mezelf muzikaal vernieuwen, als producer en als dj. Naast dat alles schrijf ik graag. Ik publiceer columns in Maggs Magazine en ben bezig met een boek. Het wordt een autobiografie. Ik schrijf dat samen met Augusta Verburg, een zeer goede tekstschrijfster.”

Hoe lang kunnen we nog genieten van jouw heerlijke dynamische vibes?

“Ik blijf doorgaan zolang ik er zelf plezier in heb en de mensen er zichtbaar van blijven genieten. Want dat is de kroon op mijn werk.”


Delight Dimitri Isis

Delight met Isis en Dimitri

Zaterdag 28 oktober, Club Smederij Tilburg. Meer info en tickets via de eventpage.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Het RoXY Archief van fotografe Cleo Campert: Unieke inkijk in de uitbundige vroege housetijd

Het was de oer-club van de house in Nederland: de RoXY in Amsterdam. Er verscheen al eens een (tekstueel)...

My First Gig: Radikal Roy

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje. Plots voor...