dinsdag, oktober 3, 2023

Draait de (dance)platenzaak nog een beetje?

-

Home » Genres » Techno » Draait de (dance)platenzaak nog een beetje?

Vinyl is back. Athans, om de paar maanden verschijnt wel ergens een nieuwsberichtje waarin gerept wordt over de glorieuze comeback en opgelaaide populariteit van de LP. Maar hoe gaat het eigenlijk met de (elektronische) platenzaak bij jou om de hoek?

11181882_987329321309495_3989470627410278254_n

Eindhoven is sinds oktober in ieder geval een nieuwe zaak rijker. Platenzaken vind je vaak op de gekste plekken van een stad. Zo ook in het geval van Ray Elpee. Alleen ditmaal niet zoals zo vaak verborgen in een zijstraatje in een uithoek, maar hartje stad.

De platenbakken vonden een plekje in ’t Tuchthuis op Stratumseind, ingeklemd door een kroeg of vijftig. De ruimte mag hij gratis gebruiken, als zijn platen ’s avonds maar weg zijn als het restaurant opengaat of er in het achtergelegen zaaltje een feestje wordt georganiseerd.

Vaak deephouse of techno. Stijlen die niet te vinden zijn voorin de zaak. Met krijt staat boven de bakken opgetekend welke smaken er wel zijn. Stoner, metal, punk. Het is het manke van veel platenzaken. Dance is het ondergeschoven kindje.

Uitzondering

Brabantse uitzondering op die regel is de Tilburgse platenzaak Antenne. In 2002 begon Sjak van Bussel met een paar platenbakken uitgestald tussen de bontgekleurde kleding van Adri met wie hij samen SamSam runt. Inmiddels doet de verdeling de winkelnaam meer eer aan en beslaan zijn ongeveer vijfduizend platen de helft van de ruimte.

Specialiteit: elektronische muziek en dan vooral het hardere werk. Tegen 3voor12 zei hij ooit daarover: “Als het underground is, is het goed. Of eigenlijk moet ik het andersom zeggen: Wat ik goed vind, blijkt keer op keer niet geschikt voor een mainstream publiek.”

Antenne

Foto: Antenne 

Maar Sjak heeft door de jaren heen een vaste klantenkring opgebouwd. Voor de helft dj’s, de andere helft liefhebbers en verzamelaars, zo schat hij. Hij merkt weinig van vernieuwde interesse. Hoogstens in bepaalde genres.

“Minimal liep een tijdje slecht, maar komt nu weer terug, terwijl bij hardcore het omgekeerde gebeurt omdat veel interessante releases alleen nog maar digitaal uitkomen. Mijn verkoop is al jaren ongeveer gelijk. Ik merk weinig van een hype.”

Vinyl naast de Schultenbräu

Hij denkt dan ook dat de toegenomen populariteit zich vooral buiten de dancehoek afspeelt. Hij wordt daarin ondersteund door enkele recente nieuwsberichten. Zo kondigde onlangs zelfs Aldi aan dat binnenkort de vinyl naast de Schultenbräu staat. Geen nieuwe releases, maar klassiekers als de Beatles en Johnny Cash.

Ook de hoogste verkoopcijfers sinds jaren die onlangs werden gepubliceerd komen behalve door de belabberde verkoopcijfers van de voorbije jaren vooral op conto van de popartiesten. Zo besloot Adele haar album niet digitaal maar alleen op cd en LP uit te brengen.

Mensen die al jaren niet meer bij de platenboer waren geweest, kwamen ineens terug. Het ‘Adele-effect’ zorgde zelfs in de kleinste zaakjes voor honderden extra verkochte exemplaren.

Tunes Ville

Foto: Tunes Ville

Ook bij Tunes Ville in Breda merken ze weinig van een vinylhype. Eigenaar Gert-jan Schutte werkt al twintig jaar in de zaak, dus hij kan het weten. “Al zie ik de laatste tijd wel steeds meer gastjes van begin twintig door de vinyl neuzen. Veel gaat ook digitaal dus ik heb geen flauw idee hoeveel electronische platen we in een maand verkopen. Dat is denk ik maar beter ook, anders zou ik er misschien mee stoppen.” Bijna alle verkochte platen via discogs stonden jarenlang stof te happen op een Bredase zolder. Het zijn de restanten van de stock,de overblijfselen uit de gloriedagen van de dance maar ook zeker van Tunes Ville. “Dat was de tijd dat ze nergens meer een cd verkochten maar de DJ’s bij ons de deur plat liepen.”

Enthousiasme en expertise

Ook zijn er nog enkele kleine zaakjes te vinden, al hebben deze en minder uitgebreid en breed aanbod. Zo zijn stadsgenoten Kashmir Records en Green-Vinyl gespecialiseerd in drum & bass en house terwijl Freaky Records in Eindhoven (alleen open op afspraak) zich richt op hardcore en early rave.

De platenzaak om de hoek heeft dus nog zeker bestaansrecht, van een vinylrevival merken ze weinig. Misschien volgend jaar bij de Aldi.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Trance in september: De tips van Erwin Herkelman

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights....

My First Gig: DJ Juriaan

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots...