Na niet 2 maar 3 jaar vol annuleringen pakte het Nijmeegse Drift Om Te Dansen de draad afgelopen week glorieus weer op. Een zonovergoten en muzikaal verrassend Drift Festival op een vernieuwd Vasim-terrein vormde zaterdag de bekroning, zag TIOH.
Zie je maar eens te herpakken, na maar liefst 3 jaar vol mokerslagen. Al ver voordat een Chinese vleermuis wereldwijd de speakers tot zwijgen dwong, leed Drift Festival intens pijn. Door noodweer moest last minute een streep door de zaterdag van de 2019-editie. Een ongekende after met een zwik van de geboekte artiesten – omdat ze er tóch waren – vormde een doekje voor het bloeden. En toen moest de corona-ellende dus nog beginnen, met gecancelde edities in de voorbije 2 jaar.
Maar wat je, achteraf terugkijkend, wel vaker ziet, gebeurde ook intern bij Drift Om Te Dansen als organisatie. Ze benutte de stilte en de tijd om te bezinnen en te herpakken. Er kwam een nieuwe, driekoppige directie, die ging broeden op het tijdperk na corona. De focus ging helemaal naar de festivals in plaats van ook nog clubnachten. Maar die festivals werden wel verbreed en versterkt, onder meer via nog verder aangehaalde banden met culturele partijen in Nijmegen.
Drift week
Zo verrees een heuse Drift-week, voorafgaand aan het grote festival op de Vasim. Met een docufilm over de dancehistorie in arthouse-bios LUX, een interactieve rave-experience door een theatergezelschap en een live show door de dancepioniers van Plaid in popcentrum Doornroosje.
En ziedaar, op Drift Festival 2022 heeft Doornroosje ook nog eens een eigen plekje op het schitterende Vasim-terrein. Net als bijvoorbeeld lokale muziekzender en talentplatform Open Source Radio.
De industriële broedplaats aan de Waal is na de renovatie nog bijzonderder, met ‘NDSM van Nijmegen’ doe je het gewoonweg tekort. ‘Amazing location’, postte The Advent na afloop, die zelf de Vasim stage mocht afsluiten.
En temidden van het enige struikgewas – hoe symbolisch met zo’n naam – verzorgt Doornroosje dus ‘De Achtertuin’, vol experimentele (live)acts die de rafelranden van de elektronica opzoeken. Bij het Nederlands-Belgische Meetsysteem & Victor de Roo is het ’s middags fijn ontwaken met een fijne symbiose van beats en woordkunst, een soort Spinvis op drum-’n-bass.
Robert Hood
De elektronische randjes opzoeken doet Drift Festival eigenlijk op alle 8 stages, die verrassend compact bij elkaar liggen met zoveel duizenden bezoekers. In het midden van het terrein loopt het geluid van de Nyma- en de Elektra-stage daardoor wat door elkaar, maar qua doorstroom gaat het soepeltjes en ben je zo aan de andere kant van de Vasim.
In de Spinnerij horen we ambient house en techno en diepe, obscure minimal van Valentino Mora. Even daarvoor serveerde de Finse dj/producer Sansibar in de Vasim-stage een live-set vol gruizige electro, pulserende breaks en monotone Detroit techno.
Om in dat laatste straatje te blijven: met Robert Hood heeft Drift Festival ook gewoon een klinkende headliner te pakken. Twee uur lang geeft de Detroit-legende vol gas in de volgepakte Elektra, met pompende, energieke techno. Mooi contrast met zijn jonge, vrouwelijke stadgenoot Ash Lauryn, die pal ernaast warme, soulvolle house staat te draaien op de NYMA stage. Deze en andere podia op Drift bewijzen trouwens dat je met minimale middelen ook veel kunt bereiken, met de NYMA als mooiste statement. De dj draait hier ‘en ronde’, met het publiek er helemaal omheen.Â
Deel van de bijgestelde missie van Drift is om Nijmegen sterker op de kaart te zetten als dance-stad. Voor zover dat nog nodig is, lukt dat glansrijk. Op het station is vroeg in de middag al geen OV-fiets meer te krijgen. Er staat zelfs een rij van 10 man, die allemaal naar Drift Festival willen. Nijmegen zelf pakt ondertussen de eigen fiets, naast het terrein is al vroeg een zee van vele duizenden partygangers verrezen. Dat in deze bruisende studentenstad veel liefde leeft voor elektronische muziek, is al jaren een feit. En iedereen wil deze herrijzing van de ‘lokale’ hoogmis in volle glorie meepakken.
Kamma & Masalo: set van de dag
Wat wil je ook nog meer, met zo’n zonovergoten dag als deze. Brandende zon, maar regelmatig een wolkje en genoeg wind ter verkoeling. Dit is het weer waar je op hoopt als festivalliefhebber, en dat je Drift Festival na al die donkere wolken zo gunt.
Dikke kans dat die meteorologische omlijsting de boel wat verkleurt, maar de set van de dag is voor ons die van Kamma & Masalo. Na fijn voorbereidend werk van de Brit Mr. Scruff, nog zo’n ware dance-pionier uit de jaren ’90, laat het Amsterdamse dj/producerduo de zon net een tandje warmer schijnen vanaf de Dansbär-stage, met hun onweerstaanbare mix van soulvolle beats. Blazers zwellen aan, trommeltjes roffelen, basloopjes omarmen je, koortjes en andere vocals klinken en brengen samen de ultieme vrede.
Voor afsluiter Hunee (foto boven) is het daarna een koud kunstje om (import) Nijmegen gelukzalig naar huis of naar de after te sturen. Nog niet slapen in Doornroosje, hoe kan het ook anders.
Drift Festival
Meer over Drift Festival en Drift Om Te Dansen op de website van de organisatie. Het volgende event is Herfstdrift Festival, op 25 en 26 november.