maandag, december 4, 2023

Duikboot Festival in Breda wordt XL met Britse touch

-

Home » Puinhoop Kollektiv » Duikboot Festival in Breda wordt XL met Britse touch

Op de nieuwe locatie Breepark in Breda, met verdubbelde capaciteit, een nieuwe stage en een line-up van internationaal (vooral Brits) kaliber steekt Duikboot Festival op 27 augustus haar periscoop voor de tweede keer boven het oppervlak. Wij blikken vooruit met de mannen van organisator XXL Events.

 

Ze waren de eersten die tekenden voor een dance-event op Breepark in Breda (de Bavelse Berg), toen dat zelf nog zo’n beetje op de tekentafel lag. Maar zagen eerst de collega’s van Ploegendienst Festival en Pussylounge debuteren op het ambitieuze evenemententerrein in Breda.

“Dat gaf ons gelukkig de mogelijkheid om eerst nog even te kijken hoe een festival uitpakt op zo’n nieuw terrein”, aldus Jacco Grinwis. Samen met Frank Haagen vormt hij de leiding van XXL Events, de organisatie achter Duikboot.

Want enige twijfel zat er nog wel, vertelt hij. “Het is zo’n enorm terrein, en al die gebouwen er omheen konden het qua uiterlijk wel eens lastig maken, dachten we. Maar dat viel heel erg mee. Het is vooral hoe je het zelf indeelt. En we vertrouwen op onze decoratie.”

Breepark
Breepark tijdens Pussylounge. Rechtsboven ligt de heuvel

Feesten op hoogte

Enigszins kwijlend keken ze naar de heuvel waaraan het terrein zijn naam ontleent. Onder doorgewinterde dancefestivalgangers doet die belletjes rinkelen richting Spaarnwoude (Dance Valley) en het Floriadeterrein in Haarlemmermeer (Mysteryland), waar je ook op ‘natuurlijke’ hoogte kunt feesten dan wel uitkijken over feest.

Frank: “Om die heuvel in te kunnen zetten, heb je wel echt flink wat massa nodig. We verdubbelen nu al van capaciteit, van 1500 naar 3000 bezoekers, maar daarvoor moeten we echt nog wat groter worden. Wellicht volgend jaar, dan hopen we naar 5000 toe te groeien.”

Straks gaat ook nog de immense indoorhal open op Breepark. “Dan komen de Coldplays ook gewoon naar Breda. Maver, de ontwikkelaar van het terrein, wil flink bouwen. Het gaat hier toe naar een capaciteit van 40.000 man. Dus is het tof om daar als eerste partij bij te zijn.”

Duikboot Festival

XXL Artists

Groeien doen ze ondertussen toch wel bij XXL, op vele fronten. Het bedrijfje dat 5 jaar geleden ontstond tijdens hun studie aan de NHTV is van small tot extra large gegroeid.

Zo kwam boekingsbureau XXL Artists erbij. Daar gaat nu 50 procent van de tijd naar uit. Ze moesten zelfs personeel aannemen. Twee man sterk is vol in de weer met boekingen en management van artiesten als David Ghetto, Naffz en Puinhoop Kollektiv.

Met name die laatste act gaat qua maat hard richting de XXL. Puinhoop toert heel het land door en beleefde in juni voor het eerst zijn eigen festival LandaGucha, in samenwerking met het grote Par-T Events (o.a. 7th Sunday).

En er kwamen meer events binnen XXL, ook buiten de dance. Zoals onlangs Breda Drijft en het nieuwe foodtruck-festival Bumperkluiven.

Ze moeten ook wel, want de kleinschalige club-avonden, waar Duikboot uit ontstond, worden lastiger. Frank: “Dagfestivals zetten de toon, ook in de koudere maanden. Daar willen wij ook in mee.”

Duikboot Festival

Duikboot Festival

Eerst nog het Duikboot Festival. Na het debuut vorig jaar op het Haveneiland is er dit jaar een affiche van internationaal kaliber, met klinkende namen uit de (deep) house en techno als Jackmaster, The Advent, George Fitzgerald, Clouds, De Sluwe Vos en ROD.

De line-up is daarmee – wat betreft headliners althans – sterk Brits gekleurd. Zoals wel vaker op Duikboot, dat eerder al het Schotse duo Optimo overhaalde naar Club Smederij in Tilburg.

We hebben een voorliefde voor UK house. De sound schurkt lekker tegen techno aan

“Ik denk dat je daaraan wel een beetje onze voorliefde voor UK house kunt merken”, aldus Jacco, die zich op de programmering richt. In samenwerking overigens met het Utrechtse Elevation Events, de partij achter festivals als Smeerboel en Soenda.

“Zij hebben ook veel met de Britse sound. Er komen nog steeds gewoon ontzettend veel goede dj’s vandaan en de sound schurkt lekker dicht tegen techno aan.”

>> Zie ook: Duikboot Festival: beproefd feest treedt naar buiten in Breda <<

Het affiche laat zich ook lezen als een verzameling van artiesten die een struggle overwinnen of overwonnen. Terwijl Benny Rodrigues allang ook ROD is – en de volledige creatieve vrijheid terugvond – probeert Jackmaster (Jacco: ‘het feestbeest onder de dj’s’) al maanden lang van de drank af te blijven tijdens zijn sets, is George Fitzgerald na gehoorschade te hebben opgelopen pas sinds kort weer aan het produceren en is de Amsterdamse techno-dame Sandrien net weer terug na aan lange burn-out.

Nieuw op Duikboot Festival is dit jaar de techno-stage. Die doet het ‘digitaal’ nu al ontzettend goed. Frank: “Merken we gewoon aan de reacties op de bekendmaking en op de line-up release.”

 

Duikboot Festival

Duikboot Festival 2016. Zaterdag 27 augustus, 12:00-0:00, Breepark Breda. Tickets: 29,50. Line-up: o.a. Jackmaster, George FitzGerald, The Advent, Perc, Clouds [UK], Barnt (DE), De Sluwe Vos, Sandrien, Cinnaman, Abstract Division, Elias Mazian, Mikey Biemans, Lucky Done Gone. Meer info op de event-page.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...

Duikboot zet frisse toon voor lang en mooi festivalseizoen

In maart, bij 10 graden en (nog net) wintertijd al met een buitenfestival komen? Waarom niet, dachten ze bij...