woensdag, februari 28, 2024

Duikboot zet frisse toon voor lang en mooi festivalseizoen

-

Home » Features » Duikboot zet frisse toon voor lang en mooi festivalseizoen

In maart, bij 10 graden en (nog net) wintertijd al met een buitenfestival komen? Waarom niet, dachten ze bij Duikboot in Breda. Met hulp van een doorgewinterde productie en een knaldrangerige crowd werd afgelopen zaterdag al een fijn startschot gegeven voor een lang outdoor-seizoen. TIOH trok naar Duikboot Lente Festival en zag de prille danszomer ontkiemen.

Foto’s: Duikboot Festival

Allereerst dus even een pluim voor de puike productie van Duikboot Lente Festival. De vorige keer dat we Duikboot Festival op Breepark meemaakten (toen nog in de zomer) werd het terrein flink overschaduwd door het nogal deprimerende uiterlijk van dit ‘vrijetijdsgebied’.

De zomerversie is inmiddels verhuisd naar de Asterdplas, waar we het festival al eens helemaal tot zijn recht zagen komen. En voor Duikboot Lente Festival wordt de buitenwereld van Breepark nu ook op gepaste afstand gehouden.

Natuurlijk, die tenten doen veel. Alle 3 de podia (urban, techno en house) zijn overdekt, waardoor je binnen sowieso meer in je bubbel zit. Is ook wel nodig natuurlijk, met deze temperaturen. Maar ook buiten, tussen de podia in, heb je nu ook nauwelijks in de gaten dat je op Breepark bent. De tenten ontnemen daar ook het zicht op de omringende blokkendozen, en anders is er nog voldoende creatieve afleiding.

Drup

Zomers warm is het sowieso in alle tenten. En in de urban-stage, een knus, circus-achtig tentje dat we ook al eens op Paaspop zagen, zet Bizzey (foto boven) de thermostaat nog wat hoger. Het drup-drup-drupt van de Despootjes als de telefoons omhoog gaan om de headliner vast te leggen, net als daarna bij de Bredase held Biggi. Uit de eigen artiestenstal van organisator XXL komen o.a. Alamaison en afsluiter Claploopers.

Het is van hieruit maar een paar passen naar de techno-stage (foto boven), maar figuurlijk steek je een oceaan over. De tent is enorm, de sfeer is donker met een strakke lichtshow. En het is rammen geblazen voor het overwegend jonge, knaldrangerige publiek.

Techno is hard techno geworden sinds COVID, en die is aan het rijzende Vlaamse kanon Jan Vercauteren wel uitbesteed. Amai, wat geeft de Belg gas op prime time. Ook voor de twee laatste slots is in het buitenland gevist. Met de Spaanse techno-titaan Fatima Haji en haar Franse collega Shlømo heeft Duikboot ras-echte headliners uit het onder jongeren momenteel bizar populaire genre te pakken. En ze stellen niet teleur.

De Sluwe Vos

De house-tent (foto onder) is dan weer een Nederlands feestje, met in de avond Joey Daniel, de Rotterdamse back-to-back van Benny Rodrigues en Michel de Hey en afsluiter De Sluwe Vos. Het publiek is hier wat ouder, in lijn met deze artiesten ook, de sfeer wat gemoedelijker. Benny en Michel gooien opvallend veel hiphop- en breaks-elementen in hun set, de streken van de Vos zijn meer rechttoe-rechtaan.

Het is dat maart zijn staart nog roert, met frisse temperaturen, een keiharde wind en – bij het vallen van de avond – een wolkbreuk. Ook daar is het terrein trouwens prima tegen bestand. Maar verder, qua vibe, waan je je echt al een beetje in zomerse festivalsferen. En dat is gewoon een heerlijk besef, al met al, dat het weer áán gaat allemaal.


Duikboot Festival

In de zomer is er weer een Duikboot Festival, en wel op zaterdag 26 augustus aan de Asterdplas in Breda. Meer info en tickets vind je hier.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

PLOEGENDIENST Festival verrast met sterke, internationale line-up

Festival PLOEGENDIENST in Breda maakte vrijdag de verrassend diverse en internationale line-up van hun 2023-editie bekend. Met maar liefst...

ONSTAGE; beleef het verhaal van een internationale top-dj

Gigs op de grootste festivals, het produceren van muziek en het reizen over heel de wereld. Het is de...