Dutch Dance University 2023: uitstekende mix professionaliteit en studentikoziteit

-

Home » Features » Dutch Dance University 2023: uitstekende mix professionaliteit en studentikoziteit

‘Overlast op de dansvloer: 21+ de oplossing?’, ‘Telefoon: de plaaggeest van de dansvloer?’, ‘Meme techno: rebelse grap of bloedserieus?’. Het waren rete-ínteressante onderwerpen die de revue passeerden tijdens de vierde editie van Dutch Dance University 2023 in ONSTAGE te Breda. Huisschrijver Peter de Valck kon deze bijzondere aangelegenheid niet aan zich voorbij laten gaan en doet verslag.

Tijdens de conferentie annex netwerkbijeenkomst – van A tot Z georganiseerd door studenten van Fontys ACE’s minor Dance Industry – was er de mogelijkheid om mee te doen aan workshops, (young) professionals uit de branche te ontmoeten én discussies over relevante ontwikkelingen in de dance-industrie bij te wonen.

Zie ook: Dutch Dance University 2023: Fontys-studenten organiseren gratis danceconferentie voor jonge professionals

Timetable Dutch Dance University 2023

Overlast op de dansvloer

Waarom worden jongeren geweerd bij danceparty’s? Na twee coronajaren moet een nieuwe generatie wennen aan (de gedragscodes in) het uitgaansleven. Is 21+ de oplossing voor de overlast die deze nieuwe golf 18-plussers teweegbrengt? Een saillante stelling die door Limuel Mulder, Yorick Knijff en William Watts werd bepleit.

Mulder, Groninger in hart en nieren, is naast zijn carrière als dj, ook eigenaar van bar ‘Dorst!?‘ in de Martinistad. Ook hij ziet ‘verhuftering’ in zijn kroeg, maar denkt zelf in kansen en mogelijkheden. Educatie, opvoeding, sfeerbeheer en sociale controle waren kernwoorden die in dit boeiende gesprek werden omarmd. De stad Groningen steekt volgens hem veel effort in het beantwoorden van maatschappelijke vraagstukken. Dit specifieke vraagstuk is dusdanig belangrijk voor de stad, aangezien maar liefst een derde deel van de (uitgaans)bevolking uit studenten bestaat.

Knijff is al een decennia lang voorvechter van een bruisend nachtleven in Brabantse steden als Breda en Eindhoven. Hij reageert al knikkend op de verhalen van Limuel (Mulder) en bevestigt dat het Bredase nachtleven nog veel zou kunnen leren van een stad als Groningen. Met name de gemeentelijke politiek en de rol van de nachtburgemeester werden kritisch onder de loep genomen in dit panel.

William Watts, trotse eigenaar van ONSTAGE Breda en tevens gastheer, organiseert één vrijdag in de maand een avond voor een doelgroep in de leeftijdscategorie tot 16 jaar. Om deze doelgroep op een veilige en verantwoorde manier kennis te laten maken met dance en uitgaan.

Zuiderburen

Persoonlijk denk ik dat men ook kan kijken naar – en leren van – het beleid in (studenten)steden over de grens bij onze geliefde zuiderburen: Antwerpen, Brugge, Gent en Leuven. Hoe gaan deze steden om met een jongere generatie (16+) die de uitgaansmores niet kent? Welke preventieve maatregelen neemt de Belgische overheid in deze kwestie?

De algehele conclusie is dat ook deze ‘onbewuste’ generatie de mogelijkheid moet krijgen om zich te kunnen ontplooien in het nachtleven. Bewustwording van alle normen en waarden tijdens het stappen, is daarbij essentieel.

Meme techno

Een rebelse grap of bloedseries? Als het aan Krabi (Jannick) en JØASE (Joachim Willemse) ligt, moet je het leven niet al te serieus nemen. De twee jolige DJs/producers bleven zelf vrij ‘nuchter’ onder de immense groei van dit rebelse muziekgenre. De ongekende populariteit is vooral zicht- en hoorbaar bij streamingdiensten als Spotify en socialmediaplatforms als TikTok. Radiozender SLAM! was de eerste zender die deze muziek met schurende teksten ten gehore bracht.

Volgens beide heren is meme techno een tegencultuur, vergelijkbaar zoals in de begindagen van de punk. Zij geven aan dat een nieuwe generatie zich vanwege de filmpjes op TikTok zich ook meer gaat verdiepen in ‘échte’ techno en drum-‘n-bass.

Het genre met een humoristische boventoon is voornamelijk in de Lage Landen uitermate populair, maar heeft volgens Krabi en JØASE wel internationale potentie. In de UK wordt het genre inmiddels ook reikhalzend opgepakt.

Dat meme techno een (uit de hand gelopen) rebelse grap is, werd al vrij snel duidelijk. Maar of meme techno een blijvertje is of een hype is wat mij betreft de hamvraag.

Telefoon: plaaggeest?

Telefoons tijdens het feesten: plaaggeest of welkom? Online content creator Celine Langeraert (ex-Q-dance), dance-liefhebber pur sang Jerry Visser (mede-oprichter Embodiment) en het Iraanse dj-duo Vessbroz schoven aan voor het hoogtepunt van de avond (foto boven). No phone policy: voor de ene partij een geschenk uit de hemel, voor de ander een kwelling.

Lees ook: Telefoons tijdens het feesten: plaaggeest of welkom?

Celine weet als geen ander dat het vanuit marketingperspectief absoluut een must is om een evenement onder de aandacht te brengen van het publiek. Content is koning en genereert mond-tot-mondreclame. Dat is volgens haar dé manier om betrokkenheid te creëren en jouw evenement uiteindelijk uit te verkopen. Op persoonlijk vlak heeft zij een haat-liefdeverhouding met telefoongebruik op festivals. “Voor de Defqon.1 aftermovie is het natuurlijk veel gaver als iedereen losgaat in plaats van dat het gros van de menigte stil staat te filmen.”

Vessbroz vindt vanuit artiesten- en bezoekersoogpunt dat het gebruik van de mobiele telefoon op de dansvloer hoort bij de huidige tijdsgeest. Het goedlachse duo gaat keihard op TikTok en wil zoveel mogelijk kwalitatieve content delen met de fans. “Het past bij ons, het hoort bij onze act en ons vak.” Bovendien hebben bezoekers flink gespaard voor een ticket voor een concert of evenement en willen zij dit vastleggen en delen met familie en vrienden die niet aanwezig kunnen zijn. “Waarom zou je telefoongebruik dan willen verbieden?”

Embodiment

Om de onderlinge connectie op dansvloer te vergroten en persoonlijke expressie te bevorderen, hanteert Embodiment een no photo & no video policy. Jerry Visser is één van de aanjagers van dit collectief. Het is prachtig om waar te nemen hoe gepassioneerd hij over dit topic vertelt. Visser is dus absoluut pro no phone policy, omdat het matcht met zijn kernwaarden die hij en zijn collectief uitdragen in hun evenementen. Dat is ook de (levens)les die Jerry meegeeft aan de aanwezige young professionals: ga staan voor wat jullie belangrijk vinden als organisatie en als persoon.

Tot slot

De verschillende invalshoeken, standpunten, visies én de kritische vragen werden met wederzijds respect gesteld en beantwoord. Het laatste onderwerp zorgde voor een knallende afsluiting van een sterk georganiseerde avond.

Naast de conferentie wisten de bezoekers zich te vermaken met speed dates met professionals uit de industrie, konden zij op maat gemaakte oordoppen van HERE2HEAR aanschaffen en informatie inwinnen over alcohol- en drugsgebruik bij Unity. Dat alles onder de muzikale klanken van opkomende dj’s.

Tot slot was er nog even tijd voor netwerken en naborrelen. De bezoekers kregen zelfs nog een goodiebag vol verrassingen mee naar huis.


Dutch Dance University 2023

Meer informatie over DDU 2023 is te vinden via de Instagram-pagina van Dutch Dance Industry Lab.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Peter de Valck
Peter de Valck
Creatieve contentmarketeer, energieke evenementenorganisator, socialmediagoeroe, sportfanaat en (Hard) Dance liefhebber, die niet alleen de bal naar de juiste kleur weet te spelen, maar ook het spelen met woorden tot een handelsmerk heeft bekroond. U vraagt, Peter schrijft! Wil jij dat Peter verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe hardstyle of hardcore releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in zijn maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Studenten organiseren eigen conferentie in Eindhoven: Dutch Dance University 

Het conferentiegedeelte van ADE, waar ze doorgaans bij betrokken zijn, gaat dit jaar niet door. Dat weerhoudt een aantal...

Dutch Dance University terug als 2-daagse conferentie: Diverse experts delen hun kennis

Donderdag 22 en vrijdag 23 april is de tweede editie van Dutch Dance University. Deze gratis bij te wonen...