vrijdag, december 8, 2023

Ed Banger Records in 013: Een vernieuwende blik op housemuziek

-

Home » Disco » Ed Banger Records in 013: Een vernieuwende blik op housemuziek

Op zaterdag 23 februari doet het Franse Ed Banger Records 013 in Tilburg aan. Wereldwijd worden dansvloeren onderworpen aan een breed scala aan sounds dat het label te bieden heeft; van klassieke rauwe house-classics tot hiphop, disco en synthpop invloeden. Het electrolabel is dan ook niet vies van experimenteren.

 

door Richard Witte

 

Poppodium 013 heeft aanstaand weekend de eer om een van de grootste artiesten van het Franse label te mogen ontvangen: Mr. Oizo. Naast deze grootheid wordt ook eveneens Frans talent Myd van stal gehaald.

Nederlands eigen grondlegger van de housemuziek Joost van Bellen maakt dit affiche compleet. Laat ons dit rauwe feestje alvast inleiden met een kort voorstelrondje.

Mr. Oizo

Achter Mr. Oizo gaat een creatieve alleskunner schuil: Quentin Dupieux. Vrij lang nadat hij in 1999 een wereldhit scoorde met Flat Beat, werd Dupieux in 2007 opgepikt door Ed Banger Records: Dit bleek a match made in heaven te zijn.

Na het succes van Flat Beat bracht Dupieux een jaar later zijn eerste album uit: Analog Worms Attack. Hierna volgden nog zes albums met Lambs Anger als meest toegangelijke voor het grote publiek. Tijdens zijn gigs durft Mr. Oizo dan ook vaak uit een breed housevaatje te tappen.

Naast succesvol dj is Dupieux een getalenteerd filmmaker. Hierbij beperkt hij zich niet tot het schieten van (o.a. eigen) videoclips, maar brengt hij creaties ook naar het grote doek. Zo ging in 2012 zijn film Wrong Cops in première op het filmfestival van Cannes.

 


Volg TIOH op Facebook:


Myd

Deze iets jongere, maar evengoed getalenteerde dj/producer en eveneens filmmaker is een typische Ed Banger Records artiest; hij brengt een sound die geen hokjes kent. Zoals hij zelf omschrijft: “een digitale tropische sound gemengd met een ‘nerdachtige’ blend van over-de-top-heid”.

Aangezien Quentin Lepoutre (Myd) pas in 2017 werd getekend op het label, is hij nog een vrij jong lid van de Ed Banger-familie. Als producer heeft hij al tal van succesvolle producties achter zijn naam staan. Lepoutre produceerde voor onder andere Brodinski, DJ Kore en niemand minder dan Theophilus London. Met laatstgenoemde produceerde hij drie tracks, waaronder ‘Can’t Stop’ met Amerikaanse alleskunner Kanye West.

Naast zijn solo-carrière als Myd zijnde, is Lepoutre ook actief als een vierde deel van Club Cheval. Deze groep, in stijl variërend van R&B tot house, bestaat naast Myd uit Canblaster, Sam Tiba en Panteros666.


Joost van Bellen

Last but not least, een van de Godfathers van house in de lage landen: Joost van Bellen. Een residency in de RoXY was voor dit fenomeen de start van zijn lange en indrukwekkende carrière. De carrière van Joost van Bellen wordt het best gevangen in een opsomming van onderscheidende eigenschappen; “liefde voor de nacht en tegendraadse culturen, de drang zich te vernieuwen, mensen te vermaken en iets mee te geven”.

De laatste jaren heeft Joost al menig groot festival en intieme club doen veranderen in een bewegende massa. Zo stond hij onder meer op Lowlands, Pinkpop, Into The Great Wide Open, Solar en Best Kept Secret. Ondanks de bereikbaarheid van dit fenomeen, is het voor het eerst in lange tijd dat hij 013 aan doet. Nog een reden om dit feest niet te missen!


Event

Meer info over het event vind je op de website van 013.

Tickets zijn eveneens daar te verkrijgen en via Ticketmaster.

Ed Banger Records


 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Het RoXY Archief van fotografe Cleo Campert: Unieke inkijk in de uitbundige vroege housetijd

Het was de oer-club van de house in Nederland: de RoXY in Amsterdam. Er verscheen al eens een (tekstueel)...

Deadmau5 komt exclusief naar 013 met spectaculaire show

Op maandag 13 juni 2022 komt één van de meest herkenbare artiesten ter wereld naar Poppodium 013. Deadmau5 brengt...