maandag, december 4, 2023

Afteren met huisgenoten: Dit zijn onze EDM hoogtepunten van 2021

-

Home » Features » Afteren met huisgenoten: Dit zijn onze EDM hoogtepunten van 2021

Wat waren in 2021 de absolute EDM hoogtepunten? In een serie ‘Afters’ maken de muzikale specialisten van TIOH nog één keer de balans op binnen hun geliefde genre. Huisgids Juliano van der Knaap deelt zijn favoriete events, albums, tracks, talenten en andere specials op het gebied van EDM.   

Je bent (een of enkele van) onze 8 muzikale Huisgidsen inmiddels wel gaan kennen. Het hele jaar door serveren ze op TIOH.nl al hun favoriete releases uit de voorbije maand en de tips van de aankomende maand. Ze houden hun geliefde scene(s) voortdurend nauwkeurig in de gaten.

Nu 2021 erop zit, rijst de vraag: wat waren over het hele jaar gezien de grootste EDM hoogtepunten? Wie was volgens onze Huisspecialist Juliano van der Knaap het grootste aanstormende talent binnen het genre, en wat waren nog meer gedenkwaardige momenten? Je leest het hieronder. 

Laat in de comments op Facebook en Instagram vooral weten wat jouw highlights van 2021 waren!

Album van het jaar

Happy Machine

2021 was een coronajaar met pieken en vele dalen. Ook voor producent Dillon Francis (bekend van Coming Over en Get Low). De Amerikaanse producent moest in quarantaine, maar thuis stilzitten deed hij niet. Er kwam in die periode een geheel album tot stand met vele featurings. De artiest heeft er tot nu toe nog nooit zoveel gehad in één album. ‘Happy Machine’, de naam van het project, kwam uit op vijf oktober. De dag van zijn verjaardag.


Mijn doel was om mensen iets positiefs te geven, in een tijd van diepe onzekerheid en onrust

“My goal was to give people something joyous during a time of deep uncertainty and turmoil, something I hope will provide a bit of brightness and fun”, vertelde Francis in een post. Zijn doel is in mijn ogen bereikt. De feel-good nummers uit het album, gaven mij en miljoenen andere luisteraars een positief gevoel in een onzekere periode. Iets wat mensen momenteel nodig hebben!

Track van het jaar

Martin Garrix feat. Tove Lo – Pressure

Dat Martin Garrix megahits maakt, hoef ik je natuurlijk niet uit te leggen. Martijn is van alle markten thuis: hij maakt trap onder zijn alias AREA21, zoekt naar de diepere laag met alter-ego GRX en creëert met zijn vaste artiestennaam euforische nummer 1-hits en donkere clubplaten.

Afgelopen jaar bracht de artiest meerdere releases uit. Voor mij en vele anderen zit tussen deze collectie van nummers een pareltje, die er volledig uit sprong. Het gaat hier om ‘Pressure’. Een plaat gemaakt met zangeres Tove Lo en opkomend talent Osrin als co-producent.

>> Zie ook: De Dance-advocaat over de juridische overwinning van Martin Garrix bij de Hoge Raad

De release bevat een ietwat andere sfeer dan Garrix-fans normaal verwachten, maar slaat goed aan bij het grote publiek. Donkere melodieën, een diepe bass en de stem van Tove Lo vormen de rode draad in het nummer. Voornamelijk door de originaliteit is dit in mijn optiek dé track van het jaar.

Artiest van het jaar

MORTEN

MORTEN was voor mij dé verrassing van het afgelopen jaar. Deze rijzende ster uit Denemarken bracht zijn debuutsingle uit in 2008, maar verovert tegenwoordig met partner-in-crime David Guetta internationale hitlijsten. Het duo presenteerde in 2019 hun eigen Future Rave genre aan het publiek en vanaf dat moment maakten ze hit na hit.

Future Rave is innovatief, ruig, maar heeft ook een emotionele laag. Volgens de heren is het een combinatie van EDM, techno, trance en (future)house.

>> Zie ook: Future Rave, een mix van underground en EDM, lijkt klaar voor het grote publiek

Grote namen in de scene pikten de sound van MORTEN op. Dit resulteerde tot veel support binnen de dance-industrie. Daarbij kwam de producent als hoogste nieuwe entree terecht op de 39e plaats, in de DJ Mag Top 100. Deze mooie positie, het grensverleggende Future Rave én zijn geweldige produceerwerk geven mij meer dan genoeg reden om MORTEN te kiezen als artiest van het jaar.

Talent van het jaar

Tim Hox

Tim Hoppen, beter bekend als Tim Hox, timmert hard aan de weg. Zijn draaikunsten vielen mij op toen ik het The Cuckoo’s Nest (b2b special)-event bezocht tijdens het Amsterdam Dance Event. Daarnaast kwam hij afgelopen jaar geregeld voorbij op videoplatform TikTok. Eerder al verzorgde hij voor TIOH trouwens een guest mix inclusief interview.

Hierop plaatste Hox verschillende grappige remakes. Denk aan: Indische Waterlelies van de Efteling, het Wilhelmus, en zijn grootste internethit: Heb Je Even Voor Mij van Frans Bauer. De dj ging hiermee viraal, en niet zo’n beetje ook! Zijn track bereikte tienduizenden mensen en een release op Hardwell’s Revealed Recordings, waar Tim overigens een contract heeft getekend.

Daarnaast kwam de producent als nieuwkomer binnen op de 41e plek bij 101TopProducers. Een verkiezing van 1001Tracklists, volledig gebaseerd op statistieken.

Event van het jaar

Revealed Day

Revealed Recordings geeft jaarlijks een showcase tijdens het Amsterdam Dance Event. Het label pakt keer op keer groots uit. Zo stonden onder meer namen als Blasterjaxx, Dannic, Dyro en niet te vergeten: label head-honcho Hardwell op de line-up. In 2018 stopte de top-dj voor onbepaalde tijd met touren en schrapte hij interviews, releases en meer. Het werd nogal stil rondom hem.

Maar er gebeurde afgelopen oktober iets wel héél bijzonders. Tijdens de meest recente editie van de Revealed Day in de Koepelkerk kwam de artiest, als verrassing, het podium op. Hardwell pakte de microfoon en vertelde dat hij zijn fans enorm miste. Waarop KAAZE, die met alle aanwezige artiesten achter de dj-booth stond, de tekst aanvulde en riep dat de dj binnenkort een comeback maakt.

De fraaie line-up, geënthousiasmeerde fans en het memorabele moment van Hardwell zorgen ervoor dat ik dit (EDM)-event verkies tot nummer één van dit jaar.


Meer tips en EDM hoogtepunten?

Check hier meer over EDM. Laat in de comments op Facebook en Insta vooral weten wat jouw highlights van 2021 waren! 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Juliano van der Knaap
Juliano van der Knaap
Journalist in opleiding, die al van jongs af aan een grote passie heeft voor de dancescene. Zijn voorkeur gaat uit naar house en techno. Maandelijks geeft hij op This Is Our House tips over de beste releases op het gebied van EDM en Future House. Wil jij dat Juliano verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe EDM of Future House releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in zijn maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Hardstyle tips in oktober 2022: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...

21×2021: het jaar van Jasper Goossen

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...