woensdag, februari 28, 2024

Eindhoven Dance Motion: gat dichten tussen zolderkamer en podia

-

Home » Puinhoop Kollektiv » Eindhoven Dance Motion: gat dichten tussen zolderkamer en podia

Van 31 maart tot en met 2 april is het Eindhoven Dance Motion. Talentontwikkeling staat met hoofdletters bovenaan de doelstellingen. Met de eerste jonge dancetalenten die doorbreken en een grotere support vanuit stad en scene begint dat nu langzaamaan ook steeds zichtbaarder te worden. Organisatoren Eva van Gorcum en Cindy van Willigenburg over de noodzaak voor een levend danceplatform én over hun persoonlijke favorieten uit een rijk festivalprogramma.

Klein stukje voorgeschiedenis. Dynamo, initiator van Eindhoven Dance Motion, is in algemene zin natuurlijk al een katalysator voor sociale én muzikale ontplooiing van de jeugd in en rond de stad. Meest zichtbare exponent was in de jaren ’90 Dynamo Open Air, het grootste metalfestival ooit in Nederland.

Vanuit diezelfde achtergrond ontstond jaren terug al een levendige harddance-clan in en vanuit het jongerencentrum: BPM Productions. Een club jonge fanatiekelingen vond elkaar in het donker tijdens talent-nachten en overdag tijdens sessies waarin kennis op het gebied van dj-en, vj-en en mc-en werd uitgewisseld.

Eva van Gorcum, kartrekker van Eindhoven Dance Motion: “Dat werkte zo goed dat ze een balletje opgooiden binnen Dynamo. Moeten we niet een platform bieden voor alle stijlen en disciplines binnen de dance? Zij hebben het echt opengegooid.”

Eindhoven Dance Motion 2015

Eindhoven Dance Motion

3 jaar geleden leidde dat tot een eerste editie van Eindhoven Dance Motion. “Er zijn veel grote talenten. Enkele ervan zien we doorbreken: ze krijgen boekingen en tekenen bij labels. Maar er zijn er ook nog zoveel die op hun zolderkamers bezig zijn met mooie dingen. “Daar tussen zit een groot gat, wat we met ons platform kleiner willen maken.”

Het dag-nacht-principe vormt nog steeds de basis. Aan de ene hand de evenementen met de podia om prille vlieguren achter de decks, vj-apparatuur of microfoon te maken, bij daglicht staat de overdracht van kennis en inspiratie centraal.

Onder leiding van Cindy van Willigenburg, mede-organisator van Eindhoven Dance Motion, is in het Van Abbemuseum een dag vol workshops en seminars samengesteld. Met naast een fraaie, supportende locatie, ook een paar mooie namen uit de scene.

2-Dutch, het boekingskantoor van onder meer Eindhovens dancetrots Showtek, is present. Naast een panel-gesprek zijn ze vertegenwoordigd in een Demo Drop, waar dj/producers hun materiaal kunnen laten horen. Ook de Dutch Entertainment Group neemt plaats in het panel.

Cindy: “Bij beide partijen staat talentontwikkeling ook centraal en ze passen daarom uitstekend bij Eindhoven Dance Motion.”

Noa Rodriguez Alvez

Bij Eindhoven Dance Motion zijn ze blij om te zien dat een aantal talenten de springplank van BPM Productions inmiddels heeft benut. Art Electro (Sjoerd van Driel uit Weert) tekende onlangs bij Revealed, het label van Hardwell. En de pas 15-jarige Noa Rodriguez Alvez uit Eindhoven (foto) won onlangs de Brabantse dj-contest van de Kunstbende.

Stadgenoot Dj Future (Robert Bisschops, een van de initiators van BPM Productions) heeft ondertussen al een tijd lang mooie boekingen in de hardcore scene te pakken. Hij stond al op Project Hardcore en treedt binnenkort ook op tijdens het nieuwe festival Legions Outdoor.

Eva van Gorcum: “Anderen uit de eigen stal gaan ondertussen niet voor eigen succes maar kiezen er voor om jonge talenten te helpen. Gasten als dj Yassco en Kreatim (resp. Yassine Oulkadi en Killian Timmermans, red.). Net zo mooi vind ik dat. We kunnen misschien niet concurreren met de Randstad, daarom kunnen we juist beter inzetten op talentontwikkeling.”

Eindhoven Dance Motion 2016

Eindhoven Dance Motion: de persoonlijke favorieten

Tijdens Eindhoven Dance Motion kun je, overdag dan wel ’s avonds en ’s nachts, 3 dagen lang leren, netwerken én uiteraard een feestje bouwen. Uit het rijke aanbod (check de website van Eindhoven Dance Motion voor het complete programma) kozen de twee drijvende krachten hun persoonlijke favorieten.

Eva van Gorcum:

 • Suono Culture Indoor Festival, 2 april, 23:00 uur, Effenaar
  “Hier kijk ik erg naar uit. Voor het eerst pakt deze Eindhovense techno-organisatie de kleine én de grote zaal. Met onder meer een back-to-back-optreden van Egbert en Secret Cinema, die dit jaar 25 jaar in het vak zit.”
  >> Zie ook ons back-to-back-interview met Egbert en Secret Cinema <<
 • Rewind – House Classics Revival Party, 1 april, 22:00 uur, Café Sands
  “De plek waar Lady Aïda medio jaren ‘80 begon met draaien houdt een nacht met alltime classics van toen en een paar knallers van nu.”
 • Nachtdieren, 2 april, 23:00 uur, Club Arcade
  “Ook heel passend. Mooi avondje house en techno van een rasecht Eindhovens collectief.”

Cindy van Willigenburg:

 • BPM Exclusive, 1 april, 21:00 uur, Dynamo
  “Hier zijn we trots op. Onze eigen clan, op onze eigen plek. Een evenement waar aanstormend talent samen staat met gevestigd talent en grote namen. Met een heel leuke line-up, als je van hard houdt: Kasparov, N-Vitral en Future, onder andere.”
 • Seminars, 2 april, 11:00 uur, Van Abbemuseum
  “En natuurlijk de seminars. Ik vind het heel tof om dance op een heel andere manier aan te bieden. Tijdens de panels krijg je verhalen van experts te horen en tijdens de demo-drop krijg je als dj/producer de kans je werk aan hun te laten horen.”

Our House is mediapartner van Eindhoven Dance Motion 2016. In aanloop naar en tijdens het evenement besteden we regelmatig aandacht aan de onderdelen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

GASTOPINIE Eva van Gorcum: Eindhoven, Losing in Techno-logica

Van 31 maart tot en met 2 april is de 3e editie van Eindhoven Dance Motion. Muziektalent en events - geen...

Eindhoven Dance Motion: het ADE van de Lichtstad

Een ADE willen ze zich zelf echt niet noemen. Maar het concept waarmee Amsterdam iedere herfst het wereldtoneel vormt...