vrijdag, februari 23, 2024

De ervaringen én tips van en voor vrouwelijke dj’s

-

Home » Features » De ervaringen én tips van en voor vrouwelijke dj’s

Huh? Een vrouw achter de draaitafels? Nog steeds wordt daar vaak raar van opgekeken. Inmiddels is het 2016 en nog steeds is het merendeel mannelijk als je naar de affiches van feesten en festivals kijkt. Hoewel daar langzaam verandering in begint te komen. We kennen natuurlijk de heldinnen die al naam hebben gemaakt als ISIS, Lady Aïda en Miss Djax. En nu ontkom je niet aan (inter-)nationale sterren als Nina Kraviz, Monika Kruse en Maya Jane Coles. Maar nog steeds zijn ze in de minderheid.

Hoe komt dat toch? Is er meer technische aanleg nodig om fatsoenlijk tracks te mixen en te produceren of is het de angst om op de voorgrond te treden als vrouw?

Als we ons op de feesten en festivals in het zuiden richten valt op dat er betrekkelijk weinig vrouwen techno draaien. Zoeken we het verder richting de urban, hiphop, house en zelfs hardcore dan komen de dames al een stuk meer aan bod. Volgens Lady Aïda, die al meer dan 25 jaar in het vak zit en zelf les geeft aan de CKE DJ School, ligt het niet zozeer aan het genre of technische aanleg, maar vooral aan de passie voor muziek. “Iedere idioot kan een mengtafel kopen en aan de sync knop draaien. Dat is geen hogere wiskunde. Maar het vergt discipline en een brede interesse in muziek om het uiteindelijk vol te houden.”

LadyAida
Lady Aïda

Brede muzieksmaak

Dat zeggen ook de jongere dj’s zoals Venance uit Eindhoven en Daani uit Valkenswaard. Zij timmeren al een tijdje aan de weg en zijn op menig feest en festival in de regio op de line-up te vinden. Beide zijn ze toevallig door hun oudere broer erin gerold. “Het enige wat mijn broer vroeger zei als hij weg ging was dat ik vooral niet aan zijn apparatuur mocht zitten”, vertelt Venance. “Maar dat deed ik uiteraard toch en zo zat ik stiekem op zijn kamer zijn hardcore platen te draaien.”

Venance
Venance

Ook Daani leerde het van haar oudere broer, maar wel met zijn toestemming. In het café van hun ouders, Barcode in Valkenswaard, leerde hij haar de kneepjes van het vak. “Samen gingen we dan naar Freaky Records om de nieuwste vinyl platen te kopen. Hier heb ik het ook mee geleerd.”

‘Elk genre heeft iets eigens en ik vind het tof om ermee te experimenten’

Dj Daani
Dj Daani

Voor beide dames is dat zo’n tien jaar geleden en in de tussentijd hebben ze volledig hun eigen stijl gevonden. Na een lange aanloop van hardcore, techno en electro, draait Venance nu vooral urban. Daarnaast geeft ze ook jonge kinderen dj-les bij Mijnmuziekles en leert ze hen alles vanaf de basis tot aan het mixen zelf.

Daani zoekt het vooral in de house, maar kijkt ook verder dan dat. “Ik hou niet van hokjes en één specifiek genre. Elk genre heeft iets eigens en ik vind het tof om er op een energieke wijze mee te experimenteren tijdens mijn set”, zegt ze.

Verbaasde opmerkingen

Dat je ook als twee vrouwen samen sterk kan staan achter de draaitafels bewijzen de zusjes Sophie en Mechteld Luitgaarden uit Uden. Onder de naam Loudgarden hebben ze al vele nationale en internationale shows achter de rug. Vorig jaar openden ze het festival The Flying Dutch op Strijp S. Al komen er nu na al die shows nog steeds wel eens iemand over de rand van de dj-booth turen om te kijken of ze wel ‘echt’ draaien, zegt Mechteld. “Dan zie je degene verbaasd kijken als hij merkt dat we toch echt live mixen.” Vervelende opmerkingen hebben ze nooit zozeer gehad. Mechteld: “Iemand dacht ooit dat we gewoon een mix hadden ingezet, maar ik heb er een positieve draai aan kunnen geven door te laten zien dat we gewoon strak draaien.”

‘Dan zie je degene verbaasd kijken als hij merkt dat we toch echt live mixen’

Loudgarden
Loudgarden

Techniek

Of er technische aanleg nodig is om zelf tracks te produceren hebben eigenlijk alle dames hetzelfde idee. Ja, het is handig om de nodige programma’s te snappen, maar als je écht wil, komt dat vanzelf. De zusjes Loudgarden vullen elkaar hierin aan. “Sophie is de echte techneut en kent alle programma’s op haar duimpje”, vertelt Mechteld. “Ik kom vaak met ideeën en zij werkt ze dan uit. We zijn een soort Jingjang in het samenwerken.”

Volgens Venance draait het niet alleen om techniek. “Je kan super strak en technisch draaien, maar je moet ook een feeling met het publiek hebben en de juiste platen kiezen. Daar draait het uiteindelijk om.” En je moet vooral niet bang zijn voor de techniek die erachter zit, zegt Lady Aïda. “Het is 2016. Iedereen heeft een computer. Jonge meiden pikken het misschien sneller op, maar als je je erop toelegt, kan iedereen het.” 

Tips

Als er vrouwen zijn met aspiraties om zelf te draaien hebben de dames nog wel wat tips:

Venance: “Laat jezelf niet van de baan praten vanwege de techniek. Ga er gewoon voor en laat zien wat je in huis hebt.”

Daani: “Niet wachten en niet uitstellen, gewoon doen! GO FOR IT.”

Loudgarden: “Het moet meer dan 100 procent je passie zijn anders val je door de mand. Oefen je mixskills en doe ervaring op waar je kan. En bovenal: blijf altijd kritisch op jezelf.”

Lady Aïda: “Neem nooit verkering met een dj en ga nooit met een producer naar bed, maar kom met een flinke dosis ambitie. GO and get it. BE and get it!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Rock The House #127: Gigi La Cruz

Als onderdeel van onze podcast-serie maken artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun...

Overleden techno-pionier Lady Aïda regisseerde zelfs haar laatste, postume gig

De Eindhovense dj Lady Aïda is overleden. Ze overleed op 63-jarige leeftijd, na een kort ziekbed, aan borstkanker. In...