donderdag, februari 29, 2024

Ants terug op Extrema Outdoor: ‘We gaan vol voor kwaliteit’

-

Home » Genres » House » Ants terug op Extrema Outdoor: ‘We gaan vol voor kwaliteit’

Met de terugkeer van de Ants-stage, waar opgetreden wordt door onder meer Matthias Tanzmann, Kölsch en Route 94, en de eigen stage van technoveteraan Carl Cox (met o.a. John Digweed en Loco Dice) krijgt het muzikale plaatje van Extrema Outdoor 2016 weer flink kleur. De echo van het rijke verleden klinkt nog door in de Back to Love-stage, maar verder kiest de Eindhovense organisatie alleen nog voor actuele kwaliteitsmuziek. En groeit XO NL langzaam steeds meer richting XO BE. Interview met directeur Marcel Mingers en programmeur Bas Baetsen. “Er is een compleet nieuwe doelgroep opgestaan.”

Na maandenlang onzichtbaar zwoegen in kantoortjes en netwerken via alle mogelijke kanalen werd de oogst van programmeur Bas Baetsen van Extrema begin dit jaar eindelijk zichtbaar. En omarmd.

Half dansmuziek-minnend deel der lage landen jubelde al bij de bekendmaking van de line-up van Extrema Outdoor Belgium (XO BE).

Maceo Plex

Een armada aan kanonnen uit het ‘left field’ van de elektronische dansmuziek kwam van 13 tot en met 15 mei naar Houthalen-Helchteren. Onder wie Maceo Plex, Adriatique, Kölsch en Groove Armada.

Een affiche waarin zeker ook werk en passie van de drijvende kracht achter XO BE doorklinkt, oud-Eindhovenaar Ugur Akkus.

“Hij heeft ontzettend veel connecties. Samen zijn we op ADE alle agentschappen afgegaan om te praten. Een genot om dit samen te doen, want wij delen echt precies dezelfde smaak.”

Extrema Outdoor 2015

Extrema Outdoor Nederland

Het resulteerde in het vastleggen van een legertje klinkende namen. Van wie er nu ook een hoop naar Nederland komen.

Waar ‘Belgium’ met een big bang naar buiten ging, wordt het affiche van de moeder-editie op Aquabest met teasing en storytelling onthuld.

Maar ook hier kiest de Eindhovense organisatie nu vol voor techno en (deep en tech) house. “Maar dan wel zoveel mogelijk met een progressieve touch”, aldus Bas.

Dat strookt met een ontwikkeling onder het publiek, zegt Extrema-directeur Marcel Mingers. “Er is een heel nieuwe, jongere doelgroep opgestaan. Een die alle actuele muziek binnen handbereik heeft en zich snel aanpast aan trends.”

Bekend was al dat techno-zwaargewicht Carl Cox overkomt naar Aquabest. Met zijn big smile, een eigen podium en een handvol bevriende dj’s. Baetsen: “Onder hen echt nog een aantal heel mooie namen.”

Ants op Extrema Outdoor 2015

Ants (Ibiza) terug met stage

En dan is er nog de terugkomst van het Ants-podium. Gehost door het team achter het concept dat al enkele keren tot beste van Ibiza werd verkozen.

Ants staat op XO NL met optredens van Duitser Matthias Tanzmann, de Deen Kölsch en Brit Route 94, bekend van de zomerhit ‘My Love’.

Er werd ook door een groot Amsterdams zomerfestival flink getrokken aan het Ibiza-concept. Maar Ants blijft exclusief voor Extrema (Nederland en België) kiezen.

Zeker, Extrema Outdoor heeft al flink wat koerswijzigingen gemaakt. Hoe kan het ook anders, met een historie van meer dan 20 jaar.

Twee decennia vol hoogtepunten en ook wat dalletjes, zoals te lezen viel in het vorig jaar uitgebrachte boek ‘Extrema – 20 Years of Love’.

Verleden dat nog altijd gekoesterd wordt. Bijvoorbeeld in de vorm van de Back to Love-stage. De opvolger van jubileum-podium ’20 Years of Love’, maar dan wel met andere namen, die nog altijd actueel zijn (o.a. Dimitri, Benny Rodrigues).

Mingers: “Wij gingen er eerlijk gezegd van uit dat het een eenmalig podium zou zijn, maar het was vorig jaar het meest geliefde onder de bezoekers. Daar moet je iets mee doen.”

Funktion One

Extrema streeft ernaar de kwaliteit op alle fronten te verhogen. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld naar meer ‘bewuste’ producten in het food- en drinks-aanbod.

En in Funktion One als standaard geluidsstysteem, algemeen beschouwd als het beste dat er is. Bas: “Deze sound moet je voelen.”

Maar kwaliteit moet volgens Mingers niet verward worden met al te veel poespas. Extrema Outdoor staat volgens hem voor goede muziek en sfeer in een ‘no nonsense, down to earth’ omgeving.

“Geen stages van 60 meter hoog, geen drops om de 30 seconden. En uiteraard is er weer een eindshow, maar niet één waar we heel veel nadruk op willen leggen.”

Extrema Outdoor 2016: complete line-up

Carl Cox & Friends:
Carl Cox
Loco Dice
John Digweed
Cassy
Jon Rundell
Michel de Hey
Chris Stussy

Quartz:
Flux Pavilion
Sub Focus (DJ Set) & Id
Mr. Oizo
Ed Banger House Party Feat. Busy P, Para One & Boston Bun
Dimension
Joost van Bellen

Ants:
Kölsch
Matthias Tanzmann
Tensnake
Route 94
Uner
Los Suruba
Marco Faraone
Thomson

House Of God:
Danny Tenaglia
Dj Sneak
De Sluwe Vos
Ici Sans Merci
David Moreno & Fabrizio Marra (Ibiza Global Radio)
Classroom

Back 2 Love :
Benny Rodrigues
Dimitri
Erick E
Ronald Molendijk
Per
Brian S
Victor Coral
Omeo

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Extrema Outdoor viert eindelijk 10e verjaardag – en de line-up is gruwelijk

Festival Extrema Outdoor in Belgie is na twee geannuleerde edities dan eindelijk toe aan zijn tiende verjaardag. En die...

21×2021: het jaar van Cellini

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...