vrijdag, december 8, 2023

De 9 tips voor de 9e Extrema Outdoor Belgium

-

Home » Puinhoop Kollektiv » De 9 tips voor de 9e Extrema Outdoor Belgium

De lage landen maken zich op voor een van dé hoogmissen der house- en technofestivals: Extrema Outdoor Belgium. In het Pinksterweekend komt weer een groots peloton van internationale headliners en opkomende namen naar Houthalen-Helchteren. Luxeproblemen gegarandeerd met zoveel keuze, maar voor stress ga je natuurlijk niet naar een festival. Richting de 9eeditie van ‘XO BE’ helpen we je daarom op weg met evenzoveel tips, verdeeld over de 3 dagen. Van new kids tot Opa Sven en van een hybride 12-uurs-show van Agents Of Time tot Kölsch allereerste eigen IPSO-stage. Dit zijn onze 9 favorieten van Extrema Outdoor Belgium 2019.

 

Vrijdag 7 Juni

JOYHAUSER

De ontelbare headliners uit alle windstreken kleuren Extrema Outdoor Belgium, geen twijfel. Maar het mooie is dat er ook altijd een grote onderstroom aan frisse, opkomende namen en sounds geprogrammeerd staat.

Op vrijdag wordt meteen de toon gezet, met een act uit eigen ‘stal’ (Labyrinth Bookings). Vorig jaar had Joyhauser al een mooie timeslot te pakken op de openingsavond. Nu keert het Vlaamse duo terug met een eigen stage. Als special guest mochten Stijn Vanspauwen en Joris Cielen zelf een headliner uitnodigen. Ze kozen voor de Duitse technodiva Monika Kuse. Daarna zal Joyhauser de zaak zelf vakkundig afsluiten met zijn stompende doch epische techno.

>> 22:00-0:00 uur, District 4/Joyhauser Invites

Sven Väth - Extrema Outdoor 2017

SVEN VÄTH

Dé headliner die avond is natuurlijk Kruse’s landgenoot die vrijdag de mainstage mag afsluiten: Sven Väth. Al generaties lang – letterlijk – sloopt hij wereldwijd dansvloeren. Van gewoon ‘Sven’ werd het Ome Sven, tot inmiddels Opa Sven. Maar nog steeds met vinyl!

Met zoveel jaargangen en zo’n portfolio als hij heb je regelmatig een extra feestje te vieren. Dit jaar is dat bijvoorbeeld de 20verjaardag van Cocoon. Väth’s eigen eventconcept waarmee hij sinds 1999 resideert op Ibiza en ook festivals en clubs over de rest van de wereld aandoet. Het recept: Hände zum Himmel, ofwel: energieke tech house en techno!

>> 22:00-0:00 uur, District 5/Décafeína


Zaterdag 8 Juni

AMELIE LENS

Het bekendste paard van de Labyrinth-stal dan: Amelie Lens. Nog maar 3 jaar geleden is het dat ze met een EP debuteerde op het Italiaanse Lyase Recordings. Sindsdien is het enorm hard gegaan met de Vlaamse techno-heldin. Inclusief de naar haar debuutplaat vernoemde hosting/club-avond, Exhale. Haar energieke, stoempende techno werd opgepikt door Pan-Pot en ‘Lenske’ tekende ondertussen op Adam Beyer’s Drumcode. In plaats van af te sluiten verzorgt Amelie Lens op Extrema Outdoor eerst een speciale, 3 uur durende openingsset op haar eigen Exhale-stage. Op zondag keert ze met ongetwijfeld zwaarder geschut op haar usb terug op de Mainstage. Dan als afsluiter na – vooruit, nog 2 kanonnen dan – Pan-Pot en Richie Hawtin!

>> 12:00-15:00 uur, District 2/Exhale (zaterdag)
>> 22:30-0:00 uur, District 5 (zondag)

Amelie Lens

 

AGENTS OF TIME

Een must see/hear, niet eerder vertoond, is de speciale, 12-urige show van Agents of Time. Het Italiaanse trio komt met een hybride liveset naar de Labyrinth-stage. Daarmee zijn ze daar die dag dan ook de enige act. Verwacht een zeer brede set, zowel qua sound als fysiek in de booth, die vol wordt gezet met apparatuur. De Italiaanse melo-techno wordt zondag overigens op hetzelfde podium hooggehouden door Tale Of Us, vaste klant op Extrema Outdoor Belgium.

>> 12:00-0:00 uur, District 4/Labyrinth Club

 

DJ FETT BURGER

Houd je van wat meer eclectische sounds, dan is DJ Fett Burger een act om met nieuwsgierigheid naar uit te kijken. De excentrieke Noorse dj zal een extra lange set vol obscure house en disco neerzetten, ingeklemd tussen likemindedcollega’s als Gerd Janson en, na hem, DJ Tennis en Tom Trago.

>> 16:30-19:00 uur, District 6/Ampère

 

CLAPTONE

Oeff… waar af te sluiten die zaterdag? Toch een stevige knoop om door te hakken. Ga je voor melody man Bodzin op de main, een van de helden van 2018 (hoofdfoto)? Naar het live optreden van Mathew Johnson in District 1, of rammen bij de buren, met Chris Liebing?

Op punten kiezen wij toch voor Claptone. De anonieme Duitse dj/producer, die immer schuilgaat achter een gouden vogelmasker, bracht vorig jaar een heerlijk house-album uit. ‘Fantast’ is een goedgemutste, ongekunstelde plaat, met tal van bekende gastvocalisten. Een frisse ode aan de pure house en een sound die op deze stage natuurlijk prima tot zijn recht komt.

>> 22:30-0:00 uur, District 3/Desperados-Defected


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


Zondag 9 Juni

KÖLSCH’ IPSO STAGE

Tsja, what nextin Vlaanderen als je Kölsch heet? Ugur Akkus, baas van Extrema Outdoor Belgium (interview), haalde de Deen afgelopen december nog naar Antwerpen. In de enorme Waagnatie gaf Kölsch – samen met Solomun wereldwijd dé te kloppen man op het gebied van de grootse deephouse – niet één maar twee allnighters van 10 uur lang.

Toch is het gelukt om samen met XO BE een nieuwe uitdaging te vormen. Op de slotdag host Kölsch de IPSO stage, vernoemd naar zijn eigen label. Dat is sowieso een primeur voor een festival. Maar wat het nog mooier en uniek maakt, is dat de maestro zelf met al zijn (4) klinkende gast-artiesten een back-to-back draait. Achtereenvolgens vind je de man met de hoed aan de zijde van de Braziliaanse ANNA, Duitser Michael Mayer, Patrice Bäumel en Canadees Tiga. Om vervolgens de IPSO stage zelf solo af te sluiten. Amai… kolossaal, Kölsch!

DJayGear op DGTL 

WOODSTOCK

Tussen de recreatieplas van XOBE’s Houthalen-Helchteren en de Noordzeekust bij Bloemendaal gaat een soort van luchtbrug. Vanuit dezelfde organisatie wordt minimaal eens per outdoor-seizoen een event neergezet in Woodstock, Neerlands bekendste beachclub. Legendarisch zijn bijvoorbeeld de vaste prikken met Hernan Cattaneo (deze XOBE trouwens op zondag van 19:00 tot 20:30 uur op District 4). Nu is Woodstock de naam van een nieuwe stage, waar de sfeer van de beachclub productioneel 1 op 1 zal worden overgenomen en waar volop melodie en ‘balearic’ zullen klinken. Zondag staan er diverse live-acts geprogrammeerd: Jan Blomqvist & Band, maar ook Eelke Kleijn en Satori, die je onlangs ook al op DGTL kon horen schitteren met hun instrumenten.

>> District 1/Woodstock

 

&ME

Diepe, spannende platen vol tribals die zich moeilijk in een hokje laten vangen maar toch meteen vastzetten in je hoofd. Eigen producties, collabs en remixes. Alles wat uit de studio van &ME komt, is raak. De bescheidenheid waar zijn alias een knipoog naar is, kan hij anno 2019 echt bescheiden van zich afgooien. Dit jaar staat de Berlijnse dj/producer voorlaatste op de Desperados/Flow, waarmee Flow-eindbaas Franky Rizardo inmiddels vaste klant is op Extrema Outdoor Belgium.

>> 21:00-22:30, District 3/Desperados-Flow


Extrema Outdoor Belgium

De 9eeditie van Extrema Outdoor Belgium is van vrijdag 7 tot en met zondag 9 juni aan recreatieplas Kelchterhoef in Houthalen-Helchteren. Meer info en (de allerlaatste) tickets vind je via de eventpage.

Festival Transfer verzorgt busreizen naar het festival, hier meer info en tickets.

 

De complete line-up:

Extrema Outdoor Belgium 2019

(Dit artikel is tot stand gekomen met input van Extrema-programmeur Bas Baetsen)

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Extrema Outdoor viert eindelijk 10e verjaardag – en de line-up is gruwelijk

Festival Extrema Outdoor in Belgie is na twee geannuleerde edities dan eindelijk toe aan zijn tiende verjaardag. En die...

21×2021: het jaar van Bas Baetsen

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...