zondag, oktober 1, 2023

FAQ Festival Den Bosch met ‘droomprogramma’ in W2

-

Home » Disco » FAQ Festival Den Bosch met ‘droomprogramma’ in W2

In het weekend van 7, 8 en 9 april wordt voor de zevende keer het FAQ festival in ’s-Hertogenbosch georganiseerd. FAQ wil zowel oorsprong als ontwikkeling binnen elektronische muziek een podium geven, met focus op vernieuwing, scherpe randjes en niches. Dit resulteert in een tijdsbeeld en een breed oriënterend cross-over elektronisch muziekfestival van geluidskunstenaars, met een raakvlak in de avant-garde. En waar de grenzen van populaire muziekvormen worden uitgedaagd en samengebracht.  

Bijzonder dit jaar is de synergie tussen W2 poppodium, Wave of Tomorrow (WOT), Willem II Fabriek en FAQ, die tot uiting komt in de clubavond ‘FAQ W2N8’.

“We ontdekten dat we als podium een gemeenschappelijke waarde en visie met FAQ hebben en dat we een toevoeging kunnen zijn met daarbij nieuwe samenwerkingsvormen. Dit biedt ook een geweldige gelegenheid om mensen in aanraking te brengen met bepaalde kunstvormen, waar ze uit zichzelf misschien niet zo snel naartoe zouden gaan.”

FAQ W2N8

Our House dook in de wereld van FAQ W2N8 en sprak met danceprogrammeur Joost van den Berkmortel over zijn én de ambities van W2 Poppodium met deze nieuwe samenwerking.

De clubavond vormt een middenweg ten opzichte van wat W2N8 en FAQ idealiter op het programma hebben staan.

“De context van het festival biedt voor ons kansen om acts te boeken die we niet zo snel zouden programmeren, maar die wij uiteraard vanuit een inhoudelijk oogpunt wel heel erg graag in onze zaal willen hebben staan.”

>> Zie ook: W2N8, de 073-collectieven en de terugkeer van de Bossche Lol <<

Het programma moet toegankelijk zijn voor een breder publiek, maar toch de grenzen van elektronische muziek opzoeken. Op het affiche staan daarom bijzondere namen als Legowelt, Elias Mazian, Awanto3, Rednose Distrikt (Aardvarck x Steven de Peven) en de lokale helden van Spatial Collective.

Naast het programma van elektronische muziek is er ook sprake van een aanhangend programma van beeldende kunst en installaties, waarvan de programmering in handen ligt van WOT. Deze organisatie uit Den Bosch laat belangrijke ontwikkelingen in de kunst, (digitale) cultuur en maatschappij van morgen zien, met een nadruk op Play, Interaction en Gamedesign.

Deze nieuwe samenwerking en verbreding creëert een toegevoegde waarde, waardoor FAQ meer wordt dan alleen een muziekfestival.

De programmering in W2 Poppodium is tijdens FAQ Festival scherp en experimenteel

“Uiteindelijk is dit de juiste balans, die naadloos aansluit op zowel FAQ als W2N8. De programmering in W2 poppodium is tijdens FAQ scherp en experimenteel. Maar mensen die iets minder diep in de niches zitten en het festival zelf misschien net een tikkie te experimenteel vinden komen bij W2 goed tot hun recht.”

Joost raadt dan ook iedereen aan om op de avond zelf ook de tijd te nemen om het kunstprogramma te bekijken.

“We hebben gezamenlijk gekozen voor een programma waar je als publiek onderdeel van uitmaakt, waar sprake is van interactie en waarvoor je uit je comfortzone moet stappen. Zo verzorgt Matthias Oostrik bijvoorbeeld de installatie Liquid Dreams.”

W2 Den Bosch

Omdat dit soort evenementen volgens Joost een bovenlokaal publiek aanspreken en ook lokaal publiek en een nieuwe aanwas creëert, wil W2 poppodium sterk blijven inzetten op deze nieuwe samenwerkingsvorm. Synergie, ofwel kruisbestuiving en het experiment van ruimte creëren blijft daarin centraal staan.

Dit eerste jaar en de eerste editie van FAQ W2N8 wordt daarom de opmaat naar iets wat nog mooier en groter kan worden. Want het grote complex en de aanwezige organisaties “biedt W2 poppodium ontzettend veel kansen. Naar de toekomst van de samenwerking tussen FAQ Festival en W2N8, en in bredere zin de Willem II Fabriek en organisaties die daar onderdeel van uitmaken.”

“Binnen de in 2014 gestarte Willem II fabriek (red, in hetzelfde gebouw) zijn enorm veel kunstenaars en muzikanten vanuit diverse disciplines aanwezig, maar bovenal ook beschikbare ruimtes, die maakt dat de kansen en mogelijkheden bijna oneindig zijn.”

FAQ Festival

Joost is er van overtuigd dat crossdisciplinair ruimte bieden de toekomst voor de clubnacht is. Het geeft de stad de mogelijkheid om te groeien. “Een bloeiend aanbod zorgt voor meer publiek, voor nieuwe muzikanten, voor nieuwe initiatieven en voor een bruisende stad en scene.”

En juist die samenwerking tussen meerdere partijen heeft volgens hem gezorgd voor dit “droomprogramma” in W2.

“Met de slagkracht van meerdere organisaties en een stukje financiering hebben wij dit voor elkaar gekregen en dat is wat deze avond zo ontzettend tof maakt.”

En verder?  “Ok, niet teveel meer over praten en lezen. Gewoon lekker meedoen zaterdag 9 april en het zelf beleven!”

 

FAQ Festival

Bezoekers van FAQ FestivaL kunnen met een passe-partout van het festival naar binnen, maar ook met losse kaarten voor alleen FAQ W2N8, die in de online voorverkoop en aan de deur beschikbaar zijn.

FAQ W2N8: http://www.w2.nl/event/faq-w2n8/

FAQ Festival: http://www.faqfestival.nl/

Naast de clubavond raadt Joost ook aan om de andere locatie de Toonzaal te bezoeken, waar onder andere op het programma staan: het tachtig koppige luidsprekerorkest Acousmonium en de artiesten Bibio, Oval en Klavikon.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Koningsdag: de events op een rijtje

Op de verjaardag van de koning kleurt het hele land met oranje feestjes en festivals. Benieuwd wat er in...

Koningsnacht: de events op een rijtje

Nu carnaval écht is afgelopen en de meeste mensen weer boven water zijn, wordt het tijd om vooruit te...