Voelen jullie die bries al door jullie haren waaien, terwijl je met je flip-flops in het witte zand danst, de zon op je ingesmeerde smile? (*slecht weer-versie gecensureerd*) Jazekerwel, het festivalseizoen komt er weer aan! Bij wijze van voorpret serveren we je 5 topics die dit seizoen niet te missen zijn – voor en/of achter de schermen. Vandaag deel 2: duurzaamheid.
Goed, het gras is dus altijd groener dan bij de buren, zagen we in deel 1 van onze festivalserie (Concurrentie: de dansvloer als moshpit). En met groen bedoelen we ook groen, want de bomen worden dit seizoen weer stevig geknuffeld.
DGTL stopt met het verkopen van vlees, achter Tomorrowland verrijzen complete, zelfvoorzienende moestuinen, biologisch eten is over de gehele linie verkrijgbaar en er komen eindelijk hard plastic bekers om de enorme afvalberg op de festivalterreinen tegen te gaan.
Maar ondertussen staan de dieselgeneratoren nog altijd hevig te hoesten om al jullie decibellen en led-screens mogelijk te maken, ook in de zuidelijke weides. En wat dacht u van alle kerosine die de heren en dames dj’s uitstoten, op weg daar naartoe?
Green washing
Laat je als organisatie eens expliciet zien dat je je groenste beentje voorzet, word je weer beticht van green washing. Ofwel: duurzaamheid inzetten als marketingtool. Alsof je je CO2-uitstoot echt wil bestrijden met die druppels biologische olie op hete barbecue-platen.
Volgens de Eindhovense Laura van de Voort van Green Events, het platform voor verduurzaming van evenementen, is green washing best een issue in de festivalwereld.
“Er zijn tegenwoordig best wat organisatoren die bang zijn ervan beticht te worden. Dat leidt tot een terughoudende opstelling en dat is jammer. Het werkt averechts. En dat terwijl we juist zo’n uitzonderlijke sector zijn, met een enorm bereik en waar mensen zich laten inspireren.”
We vormen een uitzonderlijke sector, met een enorm bereik om mensen te inspireren
Green Events is blij met de stappen die de afgelopen jaren gemaakt zijn, maar is realistisch. “Op korte termijn is het voor festivals een illusie om energieneutraal te zijn. Dat neemt niet weg dat we door moeten gaan met verduurzamen en vooral ook communiceren: bezoekers meer bewust maken. Dit kan ook een positieve impact hebben op hun thuisgedrag.”
Van de Voort, die ook al jarenlang voor Extrema werkt, trekt de vergelijking met een fabriek. “Festivals vormen niet de meest vervuilende sector maar wel die met het grootste bereik en innovatievermogen. De boodschap van verduurzaming moet dus uiteindelijk ook de huiskamers bereiken.”
De boodschap van verduurzaming moet ook de huiskamers bereiken
Ondertussen zitten veel festivals dus echt niet stil. De grootste slagen worden op dit moment gemaakt door de organisaties die een zogeheten Green Deal hebben gesloten. Acht zijn het er, en zeker niet de minste. Naast Extrema hebben ook Amsterdam Open Air, DGTL en Mysteryland ervoor getekend om onder meer ‘afvalvrij’ te worden.
“Ze komen regelmatig bijeen om kennis uit te wisselen. Draaiboeken gaan open, er zijn hier geen geheimen. Zo kunnen we de leercurve versnellen.”
Festivalseizoen 2016
Dat ga je als bezoeker merken komend festivalseizoen. Concreet voorbeeld volgens Van de Voort: er loopt een project om camping-afval terug te dringen. “Want 25 procent blijft nu achter, met enorme slagvelden tot gevolg. Op Solar Weekend en Mysteryland is het al een thema en word je als bezoeker gestimuleerd je rotzooi op te ruimen.
Daarnaast – jawel – lijkt de hard cup eindelijk zijn doorbraak te maken op de dancefestivalmarkt. DGTL in Amsterdam zet de hard plastic beker in, en straks ook Extrema’s Mandala Festival. Je betaalt een extra muntje, maar krijgt het aan het ook weer terug als je de beker inlevert.
Cashless: besef groeit dat het er hier ook van moet komen
“Geregistreerd via cashless, want er zaten altijd productionele kanten aan. In Duitsland doen ze het echter allang, dus langzaamaan kwam nu ook hier het besef dat het er eindelijk eens van moet komen.”
En toch: een groot offensief tegen de grootste vervuilers is er nog niet. Dat zijn transport (de auto’s van de bezoekers, de vrachtwagens voor productie en de vliegtuigen van de dj’s) en energie (dieselgeneratoren).
Laura: “Hier is echt nog een wereld te winnen, en die is echt binnen bereik. In plaats van de generatoren moet de overstap worden gemaakt op netstroom, of in ieder geval slim stroomplan. Er zijn al festivals die daar tienduizenden euro’s mee bespaard hebben.”
Dit is het tweede deel (van 6) in onze serie richting het festivalseizoen 2016. In deel 3: de jacht op data. Lees ook deel 1, over concurrentie.