vrijdag, december 8, 2023

FESTIVALSEIZOEN 2018: De favorieten van Mark van Bergen

-

Home » Puinhoop Kollektiv » FESTIVALSEIZOEN 2018: De favorieten van Mark van Bergen

Het festivalseizoen 2018 is aan! Als voorgerechtje voor een lang lente- en zomermenu vol evenementen in de openlucht geven we je een kijkje in onze eigen favorieten. Waar gaat (of wil) team-This Is Our House heen, dit festivalseizoen? In deze aflevering: de favorieten van huisbaas Mark van Bergen.

 

Extrema Outdoor Belgium

18-20 mei, Houthalen-Helchteren

Extrema Outdoor Belgium 11 - Vlad Solovov

Ooit het jonge, kleine Vlaamse zusje van het oudste dancefestival van Zuid-Nederland, nu omgedraaid qua formaat. Extrema Outdoor Belgium (of XO Belgium) is anno 2018 een veelvoud groter dan de moedereditie, in juli voor de 2ekeer op de nieuwe stek in Wanroij.

Die sla ik eens over (zie onder waarom) maar in België ben ik weer present. Daar hebben ze met veel succes een muzikale koers ingezet die inmiddels ook in Nederland wordt gevolgd: progressieve techno en (tech/deep)house. De line-up is nog gruwelijker dan die van 2017, en benadert die van een DGTL.

In totaal treden ruim 100 artiesten op, onder wie Dixon, Joris Voorn, Kölsch, Âme back to back met Rødhad, Dubfire, Hot Since 82, Moodymann, Nic Fanciulli, Pan-Pot, Sasha (een van mijn all time heroes), Adam Beyer, Amelie Lens, ANOTR en Stephan Bodzin (foto boven). Daarnaast zijn er vele opkomende namen en talenten.

>> Event


PLOEGENDIENST Weekender

1-2 juni, Breda

PLOEGENDIENST

Voor mij de openbaring van vorig festivalseizoen. In dubbel opzicht nog wel. Ik was al erg verrast door de kwaliteit van de lente-editie van PLOEGENDIENST Festival. Een prachtige locatie (Galderse Meren), een concept dat werkt, een prima sfeer en publiek en een uitgekiende programmering van back-to-backs.

In december trok PLOEGENDIENST die lijn – gewaagd maar met succes – nog door naar een wintereditie, ‘Vorstverlet’ genaamd. Een kopie van de ‘warme’ versie, maar dan… opgewarmd. Dansen in tenten en bij vuurtjes, terwijl de sneeuw buiten dwarrelde (en echte die-hards daar in een hete, bubbelende ‘Porn-Tub’ kropen); ongekend mooi. De wc-area ontaardde zelfs in een Pleerave (video).

Dat belooft veel goeds voor de naderende lente-editie, waarmee PLOEGENDIENST Festival als complete weekender voor de dag komt.

>> Event


Volg ons op Facebook!


In Retraite

6-9 juli, Ottersum

In Retraite

Eindelijk ga ik weer naar een event van een van mijn allerfavorietste organisaties; 12Inch City. Door hun feestte ik al eens in de voormalige Rotterdamse gevangenis P.I. Noordsingel (tijdens Alcatrash). En in het prachtige zendstation van Radio Kootwijk (Code AM).

Je trekt je terug uit de wereld – desgewenst een weekend lang

12Inch City, dat zijn dan ook de onvolprezen bazen van de (legale) locatiefeesten in Nederland. Met hun jaarlijkse festival In Retraite hebben ze ook al zoiets moois in handen. Het vindt plaats in een voormalig Klooster (Roepaen) in Noord-Limburg. De naam zegt het al, je trekt je er terug uit de wereld – desgewenst een weekend lang. Als meditatie-beoefenaar spreekt mij dat wel aan, al hoop ik hier toch ook op lekker lawaai uit de speakers.

En dat komt goed. Het concept en de beleving zijn (mind the word) ‘heilig’, waarbij je kunt rekenen op zegeningen door monniken, genot van stukjes natuurschoon of andere spirituele momentjes. De line-up krijgt zo vooraf nooit veel aandacht maar is wel altijd dik in orde, vol (verborgen) pareltjes. Zo hoorde ik tijdens Code AM ooit Kölsch voor 200 man, toen hij nog nauwelijks ontdekt was.

Gruwelijk veel zin om straks ‘In Retraite’ te gaan.

>> Event


Hidden Garden Festival

18 augustus, Eindhoven

Hidden Garden Festival 2017

Na een letterlijk verborgen gehouden ‘nul-editie’ in de Eindhovense binnenstad en een geslaagd debuut vorig jaar, zet dit festival komende zomer de stijgende lijn door.

Hidden Garden Festival heeft een prachtige, unieke feestlocatie te pakken in de vorm van het Philips de Jongh Wandelpark. De line-up is voor mij ook om de vingers bij af te likken.

Grote trekker daarbij, naar mijn weten nog niet eerder in ons land geweest, is 3D. Ofwel het Britse progressive housetrio Darren Emerson (ex-Underworld), Dave Seaman en Danny Howells (hier mijn interview met die laatste). Senioren in de scene, maar ze kunnen nog altijd mee en weten je met diepe, warme house-sounds compleet mee te trekken. Benieuwd naar wat ze als driemanschap neerzetten.

Het publiek was vorig jaar ook wat aan de oude kant (I confess: niet in de laatste plaats door mijzelf en mijn vriendengroep). Maar hey; they know how to party!

>> Event


Meer over het festivalseizoen 2018?

Kijk hier.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...

PLOEGENDIENST Festival verrast met sterke, internationale line-up

Festival PLOEGENDIENST in Breda maakte vrijdag de verrassend diverse en internationale line-up van hun 2023-editie bekend. Met maar liefst...