maandag, december 4, 2023

Festivalseizoen in 5 topics: Muziek – verfijning na de EDM-hype?

-

Home » Puinhoop Kollektiv » Festivalseizoen in 5 topics: Muziek – verfijning na de EDM-hype?

Voelen jullie die bries al door jullie haren waaien, terwijl je met je flip-flops in het witte zand danst, de zon op je ingesmeerde smile? (*slecht weer-versie gecensureerd*) Jazekerwel, het festivalseizoen komt er weer aan! Bij wijze van voorpret serveren we je 5 topics die dit seizoen niet te missen zijn – voor en/of achter de schermen. Vandaag het laatste deel, het belangrijkste van allemaal natuurlijk: de muziek!

Thank God, the DJ. EDM als muzikaal genre (niet te verwarren met de Amerikaanse verzamelnaam voor ‘dance’) lijkt op z’n retour.

Er wordt zelfs regelmatig gesteld dat de dance-bubble die vanuit de VS is ontstaan op spatten staat. Met het faillissement van opkoper SFX (moederbedrijf o.a. ID&T, Beatport en Awakenings) als grootste teken aan de wand.

>> Zie ook: Festivalseizoen in 5 topics – Het weer <<

Dat lijkt wat overdreven, dance blijft wereldwijd doorgroeien. Maar de muziek (productie, programmering) lijkt zich na de EDM-hype wel degelijk te vertakken en verfijnen. Op het Amerikaanse mega-festival Coachella was eerder deze aprilmaand minder bombastisch lawaai te horen dan voorgaande jaren.

Deep house

Deep house is zich steeds meer aan het manifesteren tot nieuwe stroming voor de massa. En nee, dan hebben we het niet alleen over het meer ‘ondergrondse’ specimen zoals dat de afgelopen jaren bekend werd, via organisaties als Pleinvrees en, zuidelijker, Duikboot en Draaimolen.

Duikboot

Nee, ook de hoofdstroom – de radio en de labels als ijkpunten – heeft deep house ontdekt. Deze week nog maakte Bredanaar Tiësto bekend dat hij een nieuw sublabel start, met voornamelijk deep house. Hij is het de afgelopen jaren al vaker gaan draaien, op events en vooral tijdens zijn radioshows, maar met AFTR:HRS pakt hij nu door.

En ook ons eigen Spinnin’ Records, het grootste dancelabel ter wereld, heeft er tegenwoordig zelfs een aparte stal voor ingericht: Spinnin’ Deep. Gevoed door artiesten als Oliver Heldens.

Festivalseizoen 2016

Die beweging van EDM en big room house naar deep house is in het festivalseizoen 2016 zeker waar te nemen.

Andere muzikale mobiliteiten daarin, volgens ons? Terwijl techno en hardstyle almaar door denderen, is ook tropical house in zwang. Met Brabander Sam Feldt (‘Show Me Love’) als een van de zomerse boegbeelden, uiteraard. En het lijkt erop dat drum ’n bass, na de dip van dupstep, weer langzaam aan populariteit begint te winnen.

Hardstyle

Bij de hardere stijlen zie je de traditionele opbouw van euforisch naar hard op één podium eigenlijk alleen nog terug op de hoofdpodia. Overige stages worden toegespitst op subgenres (met steeds nadrukkelijker onderscheid tussen ‘rauwe’ en euforische hardstyle).

Dream Village

Organisaties richten ook steeds vaker een podium in rond een bepaalde artiest of label. Zoals Dream Village in Breda, dat dit jaar een compleet weekend omvat. En dat is meteen een andere trend: we willen langer door, steeds meer festivals worden meerdaags en de concurrentie wordt steeds groter.

Dit is het laatste deel van onze serie in opmaakt naar het festivalseizoen 2016. Eerder meldden wij dat deze uit 6 delen zou bestaan, maar een aflevering is komen te vervallen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...

PLOEGENDIENST Festival verrast met sterke, internationale line-up

Festival PLOEGENDIENST in Breda maakte vrijdag de verrassend diverse en internationale line-up van hun 2023-editie bekend. Met maar liefst...