Voelen jullie die bries al door jullie haren waaien, terwijl je met je flip-flops in het witte zand danst, de zon op je ingesmeerde smile? (*slecht weer-versie gecensureerd*) Jazekerwel, het festivalseizoen komt er weer aan! Bij wijze van voorpret serveren we je 5 topics die dit seizoen niet te missen zijn – voor en/of achter de schermen. In deel 3: big data. “Zonder data overleef je niet.”
Je bent je er niet altijd van bewust, maar er wordt niet alleen gevochten om jou als bezoeker/ticket-koper (zie deel 1 van onze serie: Concurrentie). Er wordt ook jacht gemaakt op de (digitale) sporen die je achterlaat.
Welke posts je liket, wanneer je je kaartje koopt (toevallig na de bekendmaking van die grote headliner?), vanaf welke website je op de site van een festival komt – het wordt allemaal bijgehouden, opgeslagen, gemixt en geanalyseerd. En er wordt van geleerd en geprofiteerd. Big data heet dat.
“Zonder data overleef je niet tegenwoordig”, zegt Denis Doeland. Hij geldt in Nederland als dé expert op het gebied van data en digitalisering van de dancesector. “Anders weet je niet wat je aan het doen bent. Wie je klanten zijn, waar ze vandaan komen, welke dj’s ze leuk vinden.”
RFID
Door slim gebruik te maken van je data kun je ook veel efficiënter werken. “Je geeft je geld bijvoorbeeld uit aan artiesten waarvan je weet dat ze gedragen worden door je achterban.”
De laatste grote beweging aan het data-front is de opkomst van RFID (Radio-Frequency Identification), wat niets meer betekent dan dat je van een afstand informatie ergens van af kunt lezen en/of opslaan. Omdat dit tot nu toe vooral gaat om betaalsystemen (chip in plaats van muntjes) wordt dit nu vooral in één adem met ‘cashless’ genoemd.
Noorderslag was afgelopen januari volledig digitaal in de handling. Zowel binnenkomen en weggaan, betalen als registreren deed je met je polsbandje. Handig: drank-credits kon je vooraf al aanschaffen en op je polsbandje laten zetten dat voor je klaar lag (en overschot later terug laten betalen). En door met het bandje in te checken bij concerten of seminars, kreeg je na afloop mails met toegevoegde info over een band of spreker.
Zo haal je er als bezoeker dus profijt uit, maar het belang van een festival – en betrokken merken – is nog groter. Wie wil er nou niet weten welke bezoeker welk drankje drinkt, hoeveel muntjes hij koopt en hoe laat hij binnen komt?
Waardevol
Denis: “Je kunt te weten komen waar en wanneer er betaald wordt, plus wat er gekocht wordt. Daar kun je qua personeel en bevoorrading dus iets mee, want je zet snel extra personeel in bij de bar waar het druk is. En als je die koppeling maakt naar profielen van bezoekers, dan wordt het plotseling ook nog heel waardevolle marketinginformatie.”
Langzaamaan rukt cashless dus nu op. DGTL Festival en Valhalla in Amsterdam waren aan de bar en entree ook volledig cashless, dichter bij huis experimenteerde 7th Sunday er al mee en wil ook Extrema volledig cashless worden.
Tomorrowland heeft zijn polsband – een naam die het ‘sieraad’ eigenlijk niet mag dragen – ondertussen gepromoveerd tot een waar hebbeding. Een fashion-item waar je na al die handige transacties ook nog heel graag mee gezien wil worden.
Roel Kuijpers, online marketing-expert van Novicom Marketing Group, ziet dat het voorzichtig aan het opkomen is. Iedereen aast op de data, maar om daar te komen moet eerst de praktische handling voor de bezoeker vlekkeloos zijn. Geen wachttijden of ander ongemak dus.
“Het kan een festival helemaal platgooien, en dat is ook al een paar keer gebeurd.” Zelf heeft hij het enkel gebruikt op Tomorrowland. “Dat werkte perfect.”
Gemak en kennis
Denis Doeland: “RFID en cashless zijn zeker in opkomst. Iedereen is het op zijn manier aan het aftasten. Het levert de bezoeker gemak op en de organisator kennis. Alleen zitten we nu nog niet in de fase dat het niet vlekkeloos werkt. Je systeem kan er wel eens uitliggen. Met die wetenschap moet je het nu dus inzetten. Regel een back-up, of schakel desnoods snel over op fysieke munten, mocht het niet werken.”
Enkel een zegen is het data-verhaal niet voor organisatoren. Sjoemelen met bezoekcijfers is er bijvoorbeeld niet meer bij. Wifi-scanners kunnen tegenwoordig bijna exact bijhouden hoeveel mensen er op een evenement zijn.