dinsdag, oktober 3, 2023

Flashback: ‘Houseclassics waar je kippenvel van krijgt!’

-

Home » Funk » Flashback: ‘Houseclassics waar je kippenvel van krijgt!’

Op zaterdag 12 augustus wordt de Oude Rechtbank in Eindhoven omgetoverd tot een ware classics tempel. De prachtlocatie midden op het Stratumseind staat die nacht in het teken van Flashback – Night for the Classics. Het belooft niet ‘zomaar een classics-feestje’ te worden, want er zal deels met vinyl gedraaid worden en de drie area’s zullen elk hun eigen, verrassende elementen omvatten. We spraken met Boris Pompe en Nikky van Eijk van de organisatie over de première van dit event.

Het wordt de eerste keer dat jullie samen een dergelijk classics feestje organiseren. Vertel eens wat meer over jullie intenties en verwachtingen?

“Het wordt inderdaad de eerste keer dat we samen iets organiseren, dus dat is best wel spannend. Het zou wel heel gaaf zijn om het vaker te gaan doen, maar dat hangt natuurlijk een beetje van deze eerste editie af. Als Flashback een succes wordt, dan is het wel het idee om dit concept af en toe voort te zetten. Je hoort tegenwoordig steeds vaker classics in techno- en house sets terug van dj’s als Benny Rodrigues en Nina Kraviz; tracks uit de periode 1995 – 2010, die ook vandaag de dag nog steeds heel populair zijn. Een beetje vanuit de Danssalon, NOW&WOW tijd en de eerste Innercity feesten”, aldus Boris.

“Die herinneringen van toen, daar draait het om. Ook al hoor je steeds vaker een classic terug, bijna nooit bestaat een complete set uit alleen maar classics. De echte house- en techno classics uit de beginperiode, die willen we heel graag weer eens een keertje naar voren halen. Een hele avond vol met alleen maar gouwe ouwe kippenvelplaatjes dus”, vult Nikky aan.

Er komen tegenwoordig al aardig wat 90’s en 00’ feestjes voorbij. In welk opzicht wordt Flashback anders dan andere classics feestjes?

Boris: “Ons concept is grotendeels anders door verschillende muziekstijlen aan te bieden op 1 avond. Op de meeste classics feestjes wordt of alleen hardstyle, top 40 of trance gedraaid. Bij ons draait het er om de juiste mix van dance stijlen bij elkaar te brengen en zo eigenlijk een grote reünie te organiseren. Zoiets hebben we in de regio Eindhoven nog niet echt voorbij zien komen. Vandaar de 3 zalen met elk een eigen thema. Een feestje met voor elk wat wils dus!”

FLASHBACK

De drie zalen van de Oude Rechtbank zullen voor Flashback elk op hun eigen, verrassende manier worden ingericht. Wat kunnen jullie daar al over vertellen?

“We willen er nog niet teveel over zeggen, maar we gaan proberen er een originele draai aan te geven. In de Rechtszaal, waar vooral techno classics voorbij zullen komen, willen we de dj-booth een paar meter naar voren zetten. Zo kan het publiek ook achter de dj staan en een verrassende sfeer ervaren. In de Brasserie zal uitsluitend met vinyl gedraaid worden. De jongens die daar komen draaien zijn ook de jongens uit de tijd dat ik ben begonnen. Zo heeft Ralph Laurentius mij in café Tracé de eerste tips en tricks geleerd en de niet te missen veteraan in het Eindhovensche nachtleven, DJ Kruh, mag dan natuurlijk ook niet ontbreken in de line-up”, vertelt Boris.

Line-up

Ook voor Nikky staan er veel bekenden op de line-up. “Pieter Lepelaars en Joël Hemmen bijvoorbeeld, die al veel in Berlijn heeft gedraaid en ook Tommie Frencken, absoluut geen onbekende in de Eindhovense scene. Zij draaien inmiddels al een jaar of vijftien. Voor hen gaat niks boven het mixen met vinyl. Met de passie die deze gasten hebben is het is heel gaaf om ze er bij te hebben”, aldus Nikky.

“In de derde en laatste zaal zal het er ietsje commerciëler en electronischer aan toe gaan door Shelina de Bont, Rawendz en Harrie van Gent (aka “Medito”) ,die bijvoorbeeld nog in de Danssalon heeft gedraaid. Een zaaltje met veel ervaring dus, waar wat sneller wordt gemixt. Hier draait het wat meer om de herkenbaarheid. De dj’s die hier staan hebben overal in Eindhoven hun sporen achtergelaten, van vroeger de Hollywood tot aan de Kitsch, Tracé en de Thuys, Het Stratumseind is zeer bekend terrein”, vullen de heren elkaar aan.

Monsieur Pompe & Naughty Nik

Zelf zijn jullie ook al langere tijd dj, Boris als Monsieur Pompe en Nikky als Naughty Nik. Hoe is dat zo gekomen en gaan jullie zelf ook achter de draaitafels staan tijdens Flashback?

Nikky: “Op 10-jarige leeftjd hoorde ik via een casettebandje de eerste housebeats van de eerste Turn up the Bass. Ik was meteen verkocht! Op 15-jarige leeftijd sneakte ik met een oudere tante de Danssalon binnen en op mijn 21e ontdekte ik de NOW&WOW. Al snel kocht ik twee oude platenspelers en een mixer en zo begon mijn reis door de club, house, trance en techno. Geïnspireerd door deze sfeer begon ik zelf met draaien. Al gauw stond ik op verschillende feesten en festivals. Mensen laten genieten van deze muziek geeft mij een ultiem gelukkig gevoel. De laatste jaren heb ik de schoenen als organisator aangetrokken (Planet Love) om zo de sfeer en muziek te delen met de volgende generatie. Ik wilde hen graag laten voelen hoe het ’toen’ was. ”

Die herinneringen van toen, daar draait het om

Een jonge Naughty Nik (24) geconcentreerd aan het werk achter de draaitafels

Boris: “Mijn liefde voor het draaien ontstond in de Tracé, ook een café op het Stratumseind. Ik begon met mixen op de computer, maar het echte werk met vinyl was natuurlijk onvermijdelijk. Ik tikte ergens een paar oude Technics op de kop, tweedehands naalden en een vals mengpaneeltje. Zo is het voor mij begonnen. Na wat jaren oefenen op de kleinere feestjes, mocht ik in de Tracé aan de bak.  Zo kreeg ik steeds meer ervaring. Vanuit daar begonnen de festival boekingen, waaronder Extrema, Kletskoek en een aantal andere. Zo ontstond ook het idee om samen met Nikky wat te gaan organiseren. We zijn ongeveer tegelijkertijd begonnen met draaien en deelden dus het classics gevoel.”

Houseclassics

Waar moet een échte houseclassic volgens jullie aan voldoen?

Nikky: “Van een echt goeie houseclassic moet je kippenvel over je hele lichaam krijgen. De plaat moet een gevoel van herkenning oproepen. Bij het horen ervan wíl je gewoon gaan dansen. Een echte classic moet emotie en het gevoel van ’toen’ oproepen.”

“Het moet een beetje terug doen denken aan die tijd dat je zelf 15, 16 was en voor het eerst ging stappen. Dat je een café of club binnenstapte en zag hoe de wat oudere jongens en meisjes losgingen op die voor jou onbekende muziek. Dat gevoel van toen moet je terugvoelen in een classic. Op onze Facebook-pagina zullen komende week alvast een aantal tracks voorbij komen om het geheugen een beetje op te frissen”, vult Boris aan.


Flashback – Night for the classics

De eerste editie van Flashback – Night for the Classics vindt plaats op zaterdag 12 augustus. Kaarten zijn hier verkrijgbaar. 

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...