woensdag, december 6, 2023

Follow The White Rabbit: 040-underground techno komt uit z’n hol

-

Home » Genres » Techno » Follow The White Rabbit: 040-underground techno komt uit z’n hol

De termen ‘underground’ en ‘commercieel’ worden te pas en te onpas gebruikt in de techno. Maar wat gebeurt er als de ware underground (lees: illegaal en besloten van karakter, rauw en donker qua sound) bovengronds komt? En dan mengt met bekendere plekken, artiesten en sounds? Het resultaat is zaterdag 11 mei te beleven in de Effenaar, tijdens het nieuwe techno-concept Follow The White Rabbit. In de grote zaal treden dan onder meer Secret Cinema, Pig&Dan en Torsten Kanzler op. This Is Our House volgde het mysterieuze konijnenspoor dat de afgelopen weken opdook in Eindhoven, en sprak de twee lokale oudgedienden die uit de hoge hoed komen.

 

Red & Blue noemen ze zich. Een beetje filmliefhebber heeft dan al een clue: The Matrix. Het gaat daarin over essentiële keuzes: wil je weten hoe dingen echt in elkaar zitten? Of ga je voor het onbekende, het mysterie? En ben je bereid om – nog meer beroemde storytelling – het witte konijn (Alice in Wonderland) te volgen?

“Die spanningen tegenstellingen willen wij ook opzoeken. Niet alleen in het eindresultaat, straks op 11 mei in de Effenaar, via artiesten, aankleding en sfeer. “Maar ook op weg ernaartoe. We proberen dus op een bepaalde manier te prikkelen. Ik heb er een hekel aan dat alles tegenwoordig zo duidelijk is.”

Follow The White Rabbit

ZIX

Aan het woord is Blue. Hij wil niet met zijn echte naam naar buiten. Hij vertegenwoordigt het onbekende, het mysterieuze in Follow The White Rabbit. De underground, zou je kunnen zeggen. Waarin hij in Eindhoven jarenlang actief was met illegale feesten, een dj-carrière en een label.

Red, ook een senior in de underground techno-scene van 040 (en ver daarbuiten), mogen we wel volgens zijn paspoort opvoeren. Dat is Ziggy Willemse (foto onder). Jarenlang actief als dj (ZIX), organisator (Dommelvallei, BAM, King-S) en tourmanager (Octave One).

Bij elkaar opgeteld draaien ze al zo’n 40 jaar mee, maar hun paden kruisten nog niet eerder. Tot afgelopen ADE, backstage bij Dave Clarke in de Melkweg.

Ziggy Williams

Red: “Die ontmoeting draaide uit op een leuk gesprek, waarin bleek dat we beiden klaar waren voor een nieuw avontuur. Ik vertelde zelf dat ik na 15 jaar een punt achter ZIX ging zetten, om een nieuwe naam en sound te kiezen. Dat triggerde Blue weer.”

Blue: “Ik had inmiddels een tijdje een reguliere baan. Maar de techno-wereld begon toch weer te kriebelen. Kort na ADE hebben we afgesproken, doorgepraat en bleek dat we echt op dezelfde lijn zaten.”

Het wordt na 20 jaar kelders wel eens tijd om naar het licht te gaan

Ze komen tot het concept Follow The White Rabbit. Daarin draait het dus om tegenstellingen. Blue: “Wij komen uit de underground, maar het wordt na 20 jaar kelders en anti-hoekjes wel eens tijd om naar het licht te gaan. Het hippie-achtige is er nu wel af.”

Follow The White Rabbit wordt een event waarop underground en upperground moeten blenden. Blue: “Je ziet in de markt ofwel heel grote events, zoals Awakenings, of veel kleine, lokale dingen. Daar willen wij tussen gaan zitten. Toen bleek dat de Effenaar vroeg om een bepaalde vernieuwing, kwamen de dingen samen voor ons. We hebben ons idee gepitcht en ze waren meteen enthousiast.”

Torsten Kanzler

True techno

Muzikaal houden ze grotendeels vast aan hun dna: ‘true techno’, zoals ze het omschrijven. “Maar dan met een nieuwe, toegankelijke kant.”

Duitser Torsten Kanzler (foto boven), die nog niet eerder in Eindhoven draaide, vertegenwoordigt de sound prima, vinden ze. “Hij heeft enerzijds wel die donkere, rauwe kant, maar gebruikt ook invloeden van trance.”

Voor Red & Blue lijkt wel het alsof momenteel een cirkel rond wordt. De techno-trance sound was vroeger in deze contreien al echt groot, met labels als Bonzai en BXR. En door Belgische tranceclubs als Zillion (Antwerpen), Atmoz (Vosselaar), Illussions en La Rocca (Lier). Ook old school clubs als de Topa (Geldrop), Carte de Blance (Weert), Goldfinger (Rosmalen), Limit (Hilvarenbeek) en Club X (België) waren bepalend voor deze sound.

“Nu hebben dj’s als Nina Kraviz en Charlotte de Witte die Brabantse sound van de jaren ‘90 opgepikt. Het is techno die gekruist is met trance en old school, waar velen in Brabant destijds door werden beïnvloed.”

Wij willen geen techno-avond met 80 procent mannen. De balans moet terug op de dansvloer

Pig & Dan

Secret Cinema (hier ons interview) en Pig&Dan (foto boven) staan voor een moderne techno sound. “Meer ronde vormen in plaats van scherpe randen. Wij willen geen techno-avond met 80 procent mannen. De balans moet terug op de dansvloer. Bij ons krijg je het originele, nostalgische technogevoel maar dan in het nu.”

Over Brabants gesproken: het ‘gemoedelijke’ moet ook zeker naar voren komen in het concept Follow The White Rabbit. “Niet zo van: waar is iedereen mee bezig? Maar gewoon relaxed. Qua vibe en aankleding willen we dat in zekere zin vorm gaan geven. We willen er nu nog niet teveel over weggeven, je zult erbij moeten zijn om het te beleven.”


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


De eerste Follow The White Rabbit vindt plaats in de grote zaal van de Effenaar, daarna mikken Red & Blue op zowel de grote als de kleine zaal. “Dan kunnen we nog meer talenten, met name uit Eindhoven, een plek geven. We gaan sowieso iedere keer met iets nieuws komen.”

Maar Follow The White Rabbit moet meer worden dan een techno-nacht. Red & Blue hopen er een platform van te maken, met een online community en een reeks releases. We willen echt iets voor een langere periode neerzetten. De Effenaar ook trouwens.”

Ziggy Williams en Skylar Mills (foto onder) zullen als residents draaien op het event en tekenen ook voor releases. Weer een tegenstelling: hij de senior, zij de junior. “Van haar gaan we nog heel veel horen.”

Skylar Mills

Voor Ziggy zelf was het na 15 jaar klaar met ZIX. “Ik had het gehad met de rauwe, soms boze sound. Ik was al een tijdje bezig met iets anders, en nieuwe muziek zit er nu aan te komen. Samen met Follow The White Rabbit vormde dat de aanleiding om mijn naam te veranderen in Ziggy Williams.”

En zo zweeft het in dit concept continu tussen verleden, heden en toekomst, aldus het duo. “De jaren ‘90 kenden de grote doorbraak van elektronische muziek en gaven vorm aan de liefde voor techno, trance en old school. Wij zullen de bezoekers van Follow The White Rabbit meenemen met de gedachte van één oog op het verleden en één op de toekomst.”


Follow The White Rabbit

Zaterdag 11 mei, Effenaar Eindhoven. Meer info en tickets via de eventpage.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...