woensdag, februari 28, 2024

Funki Bizniz royaal op repeat: roemruchte club leeft voort

-

Home » Genres » House » Funki Bizniz royaal op repeat: roemruchte club leeft voort

Funki Bizniz is terug. De mannen achter de roemruchte voormalige club in Eindhoven drukten eind 2014 met succes op ‘play’ voor een revival-avond. Op 23 januari gaat het op repeat, met een vervolgeditie in het prachtige Radio Royaal op Strijp-S (met desgewenst een diner voorafgaand aan het dansen) en Silicone Soul als headliner. Interview met founding fathers John Nabben en Chris Hendriks, die inmiddels gezelschap hebben gekregen van Tom Eele (dj Thomson). “Het is fijn om te zien dat de naam van de Funki nog steeds leeft.”

In december 1992 opende ‘de Funki’ als de eerste pure houseclub van Eindhoven. In mei 2000 viel het doek, na vele gedenkwaardige avonden met tientallen vooraanstaande dj’s.

Onder anderen internationale headliners als Carl Craig, Green Velvet, Dimitri, Isis en Stacey Pullen draaiden hun vinyl in de kleine club met grote allure aan de Stratumsedijk.

Bij Eindhovenaren John Nabben en Chris Hendriks, de mannen achter Funki Bizniz, begon het na jaren toch weer te kriebelen. Het resultaat, december 2014: Funki Bizniz – Press Play in het Designhuis, een feest met ‘het gevoel van gisteren en de vibes van vandaag’.

Funki BiznizFoto: Tom Haex 

Hoe beviel het om na zo’n lange sabbatical weer iets te organiseren?

John: “Het was echt super om zoveel bekende gezichten te zien na al die jaren. In de tussentijd hebben we niet stilgezeten dus we pikten het organiseren snel weer op. Chris is nog steeds actief als dj en ik zelf ben ook een aantal jaar als horecamanager betrokken geweest bij het STRP Festival. Daarnaast maakt Tom nu deel uit van ons team. Ook hij draait nog steeds en was bovendien jarenlang verantwoordelijk voor de muzikale programmering van de Rechter.”

Wat waren de reacties op het comeback-feest?

Chris: “Het evenement was al ruim van te voren uitverkocht en wat ons opviel was dat iedereen op de avond zelf voor middernacht binnen was. Vlak voor de opening waren we nog druk doende met het afstellen van de visuals. Krap anderhalf uur later stond ik op de tweede ring van het Designhuis te genieten van een uitzicht om niet snel meer te vergeten: een bruisende massa genietende mensen. Blijkbaar wilden ze geen moment missen. Door alle positieve feedback hebben we toen ook besloten om de draad verder op te pakken.”

Het leek bijna of ik op mijn eigen bruiloft rondliep, zoveel ‘familie’

Funki Bizniz Press Play
John Nabben (m) op Funki Bizniz – Press Play in het Designhuis (Foto: Tom Haex)

Jullie hoopten, naast een hoop oude bekenden en de vaste kliek van vroeger, ook een nieuw publiek te interesseren. Is dat gelukt?

Chris: “Dat is zeker gelukt. Er waren natuurlijk ontzettend veel bekende gezichten die uit het hele land waren gekomen voor dit feest. Het leek bijna of ik op mijn eigen bruiloft rondliep, zoveel familie zag ik om me heen. Maar tot onze gasten konden we gelukkig ook veel nieuwe gezichten rekenen. Mensen die de Funki nog gekend hebben van naam maar er destijds nooit geweest zijn. Het was fijn om te zien dat de naam nog steeds leeft.”

Nu pakken jullie door, op een andere locatie. Waarom Radio Royaal?

Tom: “Het Designhuis is een mooie locatie maar een lastige om een clubavond te organiseren. Dat merkten we pas in de aanloop. Vandaar dat we het afgelopen jaar op zoek zijn gegaan naar een geschikte locatie.”

“Radio Royaal is een geweldige plek die haast Berlijnesk aandoet. Vlak bij het centrum van Eindhoven, in het hart van Strijp-S. Dertienhonderd vierkante meter aan industriële ruimte, het gebouw is al een beleving op zich.”

“Daarnaast is Radio Royaal ook nog eens een geweldig restaurant wat ons in de gelegenheid stelt om iets te doen wat we al langer wilden doen: het verzorgen van een complete avond: diner en dansen. We starten de 23ste dan ook met een exclusief driegangenmenu dat opgeluisterd wordt door dj Budakid, speciaal ingevlogen vanuit Berlijn. Gezellig eten met vrienden om vervolgens met een glas bubbels in de hand de dansvloer op te rollen.”

Radio Royaal

De keuze van Martijn Torenstra als ‘host’ is voor deze dagen een verrassende, maar zal voor velen van destijds als een historische knipoog voelen. Wat is jullie gedachte hierbij?

John: “De Funki Bizniz is altijd meer dan muziek alleen geweest, het gaat ook om de beleving. En dat begint al bij de deur waar Bing (de bekende ‘uitsmijter’ van weleer, red.) onze gasten ontvangt met een glimlach of een zoen en vriendelijke woorden.”

“Eenmaal binnen kom je als bezoeker gegarandeerd ons sfeerbeheer team tegen onder leiding van Mirjam. Zij zorgen ervoor dat mensen bezig zijn met het feest, oftewel in het moment zijn. Niet te veel bellen of sms-en met de buitenwereld maar dansen, praten en lachen met elkaar.”

“En we hebben dus ook een gastheer. Martijn is daar de ideale persoon voor. Gastvrij, gezellig en bekend bij veel bezoekers, zowel oud als nieuw. Als bezoeker van het eerste uur weet hij ook als geen ander hoe belangrijk die juiste sfeer is. Daarnaast is Martijn ook op andere momenten betrokken bij de organisatie.”

Hoe gaan jullie qua programmering te werk? Dimitri was in ieder geval een headliner die makkelijk een brug kan bouwen van toen naar nu. Maar Silicone Soul?

Chris: “Dimitri was inderdaad de ideale keuze voor de eerste clubavond na al die jaren. Een vertrouwde dj van toen maar nog steeds zeer actueel. Met Silicone Soul gaat het weer iets meer de richting in zoals de Funki dit vroeger deed. We hebben sowieso een voorkeur voor internationale artiesten die je niet zo vaak ziet hier. Silicone Soul had in 2000 een gigantische hit met ‘Right on’ maar ze zijn nu nog steeds actueel en vliegen wekelijks de wereld over voor hun sets.”

silicone soul

Eindhoven valt weer op buiten de regio

“En we hebben Budakid dus, een jonge talentvolle producer die momenteel in Berlijn woont en onlangs getekend heeft bij het prestigieuze Get Physical label. Zijn producties worden al gedraaid door artiesten als Tensnake, M.A.N.D.Y. en Claptone. 2016 wordt zijn jaar, let op mijn woorden. En natuurlijk zijn Robob en ik van de partij om het vertrouwde geluid te brengen.”

In jullie clubtijd bloeide Eindhoven als dansstad. Na jarenlange relatieve stilte zien wij nu weer een nieuwe weelde ontstaan. Hoe zien jullie dat?

Tom: “Dat is ons inderdaad niet ontgaan. Met de komst van nieuwe partijen als La Fête 040, Suono Culture, Labdance en Club Arcade lijkt het publiek weer enthousiast te worden en merk je dat er weer ruimte is voor meer evenementen. We hebben bijna allemaal goed onderling contact met elkaar en we proberen elkaar daarin ook niet in de weg te zitten. En dat werpt zijn vruchten af, Eindhoven valt intussen ook weer op buiten de regio.”

Welke rol willen jullie hierin oppikken? Wat mogen we verder nog van de Funki verwachten?

Chris: “Voor ons is het belangrijk dat alles klopt: de locatie, de muziek, de verleiding en het sex-appeal. Oftewel die totaalbeleving. Er zit geen druk achter, we doen dit omdat we het leuk vinden en we hopen ook dat de bezoekers het zo ervaren.”

“Het streven is om een paar keer per jaar een evenement te organiseren maar dat worden dan wel spraakmakende feesten. We zijn erg blij met de samenwerking die we nu hebben met Radio Royaal en we hebben dan ook hoge verwachtingen voor 23 januari. En dat zie je ook terug in het enthousiasme bij de mensen, met bijvoorbeeld earlybird-tickets die binnen enkele dagen uitverkocht waren.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...