GANZ: ‘Ik maak muziek niet voor publiek’ (DDW Music special)

-

Home » Xaverius Funk » GANZ: ‘Ik maak muziek niet voor publiek’ (DDW Music special)

Een kleine jongen kunnen we hem niet meer noemen. Zijn edit van Hermitude’s ‘Hyperparadise’ is inmiddels ruim 3 miljoen keer beluisterd en hij is recent teruggekeerd van al weer zijn 5e tour in de VS. Toch blijft GANZ in Nederland verstopt onder een grote housemassa. Tijd voor een kennismaking met de beats-bouwer uit Venray, die op 29 oktober ’thuis’ komt op DDW Music in Eindhoven.

door Tjeerd Leendertse

Terwijl Jordy Saämena, de man die schuil gaat achter GANZ,  aan het genieten is van een drankje in het Eindhovense stadsdeel Strijp-S, neemt hij de telefoon op. Zijn stem verraadt nog een beetje de jetlag die hij van een intensieve reis heeft over gehouden.

Je bent net terug van alweer een tour door Amerika, hoe was het?

“Supertof natuurlijk, maar dat is iedere keer als ik ga touren. Iedere tournee is net even anders. Deze laatste heb ik met 3 dj’s en één mc gedaan, met wie we 6 optredens hebben verzorgd. De vorige bezoekjes aan Amerika waren bijna allemaal solo. Dat is natuurlijk een andere beleving.’’

Wat is het eerste dat je doet als je terug komt?

“Een blikje Redbull en een pakje Marlboro Dubbel Click halen, want die hebben ze in het buitenland niet.’’

Tour-impressie van GANZ, met We Are Electric Festival en Solar.

Je hebt Amerika gehad, Australië bezocht; waar zou je nog meer een tour willen doen?

“Pfoe, dat is een goede vraag. Sowieso zou ik langs alle steden waar ik al gestaan heb willen gaan. Op sommige feesten heb ik anderhalf jaar niet meer gestaan. Ik ben benieuwd naar hoe het feestje nu kan zijn en dat heeft natuurlijk te maken met het publiek en de artiesten met wie ik op de line-up sta.”

“Binnen Europa wil ik nog wel naar Spanje en Italië, puur omdat ik daar nog niet gestaan heb. Buiten Europa zou ik het gaaf vinden om een Azië-tour te doen, maar daar zijn we ook mee bezig.”

Hier ligt de focus veel op EDM en house. Lastig, maar niet erg

Je bent in het buitenland een stuk groter dan hier. Hoe komt het dat je in Nederland zo lastig door kunt breken in jouw stijl?

“Hier ligt de focus veel op EDM en house, omdat wij daar gewoon nummer 1 in zijn. Het is lastig, maar dat vind ik niet erg. Want wat moet ik in Nederland? Ik kan bijvoorbeeld 5 keer per maand draaien in een landje waar iedereen binnen 2 uur op een feest is waar ik me iedere keer moet bewijzen. Dat gaat voor mij vervelen.’’

Even terug naar het begin. Wanneer ben jij in aanraking gekomen met muziek?

“Dat was 8 of 9 jaar geleden, met drummen. Twee jaar later ontdekte ik Fruity Loops (een programma waarmee je muziek kunt produceren, TL) en ben ik muziek gaan maken. Eerst hiphop, daarna uitstapjes naar een nieuwe lichting house – een beetje wat onder andere Jauz en Moksi nu maken – en later Franse electro. Nu ben ik weer terug bij de hiphop-achtige beats.’’

Welke artiesten zijn voor jou een voorbeeld?

“Dat zijn er heel veel. Binnen mijn genre zijn Hudson Mohawke, Rustie, What So Not, Keys ’N Krates wel de dudes die ik vet vind.’’


GANZ: ‘Slumberjack’ (Mad Decent)


Op 14 oktober kwam de nieuwe release van GANZ uit op het Amerikaanse label Mad Decent

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?

“Dat is heel verschillend. De ene keer heb ik een melodie in mijn hoofd terwijl ik op de bus sta te wachten en dan neem ik dat op met spraakmemo. De andere keer hoor ik een vocal of hoor ik een Adéle zingen en haal ik daar mijn inspiratie uit. Ik heb ook geen vast schema bij het produceren van een plaat.’’

Inmiddels volg je de grote namen in jouw scene in het kielzog. Welk moment heeft voor jou als de grote doorbraak gevoeld?

“Dat weet ik eigenlijk niet, maar daar doe ik het ook niet voor. Ik maak muziek niet voor het publiek, maar vooral voor mezelf. Als een plaat wordt opgepikt, dan wordt hij opgepikt, maar ik zal een nummer ook nooit aanpassen zodat het commerciëler wordt. Al is het natuurlijk wel gaaf als Nike jouw plaat gebruikt in een commercial.’’

Als ik moet kiezen tussen 10 jaar in een studio produceren of 10 jaar op de dikste feesten draaien, kies ik voor het eerste

 

Naast de dj/producer GANZ, ben je ook de persoon Jordy. Hoe is hij?

“Lui, ik hou gewoon heel erg van slapen. Daarnaast ben ik een familiemens. Ik ga altijd als eerst naar mijn familie en vrienden toe als ik terug ben in Nederland. Daar vind ik ook rust.”

>> Zie ook: GANZ, Baauer, Klyne e.a. op DDW Music <<

GANZ

Wat doe je liever, produceren of draaien?

“Produceren! Plaatjes draaien is leuk, alleen ik zie mezelf niet echt als dj of zo. Als ik moet kiezen tussen 10 jaar in een studio produceren of 10 jaar op de dikste feesten draaien, kies ik voor het maken van muziek.’’

Waar draai je liever, een groot festival of een klein feestje?

“Op een klein feestje, omdat daar de liefhebbers op af komen. Al is draaien op een groot festival ook niet verkeerd!’’

Wat heb je met de Dutch Design Week en waarom heb je de boeking op DDW Music aangenomen?

“Ik heb zelf op de Kunstacademie en het Sint Lucas gezeten. Daar kregen we alle jaren de DDW mee. Innovatieve dingen die je kunt zien en soms heeft dat ook met muziek te maken. Neem als voorbeeld de instrumenten van OWOW van Pieter-Jan Pieters. Dat zijn producten die puur gericht op muziek en dat vind ik interessant.”

“Het is een week waarin creatievelingen bij elkaar komen om hun creaties te laten zien aan de wereld. Daarom vind ik het een leuk aanbod om te mogen draaien, op een avond waar verschillende mensen naar muziek komen luisteren.”

DDW Music

DDW Music: 6 dagen muziek tijdens Dutch Design Week

GANZ treedt op zaterdag 29 oktober, de slotavond van DDW Music, op in de Effenaar. Ook de Amerikaan Baauer staat op de line-up. Deze producer ademt trap en bass en na zijn wereldhit ‘Harlem Shake’ kwam de carrière van dj in een lift. Hij werkte samen met onder andere Jay-Z, AlunaGeorge en Mad Decent-baas Diplo. Verder van de partij: The Galaxy en dj Spinn’em & friends!

>> EVENT

Naast Baauer staan onder andere ook Eindhoven’s finest Klyne en de Zuid-Afrikaan Jeremy Loops het podium met GANZ. Klyne is bezig aan een muzikale doorbraak en heeft vorige week hier al de revue gepasseerd. Zij weten het publiek mee te slepen in hun electro-popverhaal.

Jeremy Loops is een muzikant die met zijn warme stemgeluid floreert op Zuid-Afrikaanse folk. Hij weet dit te combineren met een ritme waar je wel vrolijk van moet worden.

Check de website van DDW Music voor het complete programma.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...