woensdag, februari 28, 2024

GASTOPINIE Eva van Gorcum: Eindhoven, Losing in Techno-logica

-

Home » Genres » House » GASTOPINIE Eva van Gorcum: Eindhoven, Losing in Techno-logica

Van 31 maart tot en met 2 april is de 3e editie van Eindhoven Dance Motion. Muziektalent en events – geen gebrek daaraan in 040 – staan hoog op de agenda van dit ‘Brabantse ADE’. Maar als een donkere wolk hangt er helaas nog iets anders boven: de grote-stad-onwaardige sluitingstijden in Eindhoven de Gekste, waarover wij eerder al publiceerden. Eva van Gorcum, kartrekker van Eindhoven Dance Motion, schrijft in een gastopinie haar frustratie van zich af. In de hoop dat de Brabantse nachten – eindelijk – eens lang worden in de Lichtstad. “Waar iedereen om 04.02 uur buiten wordt geveegd en je ruim 3 uur op het station moet wachten.”

door Eva van Gorcum

“Ik ben geboren en getogen in de stad van de technologie. Een stad die in mijn geboortedecennium hét fundament heeft gelegd voor het clubleven zoals wij dat in de hedendaagse tijd kennen. De stad waar de muziek is ontstaan waar iedereen euforisch op los gaat, muziek die verbindt en de muziek die iedereen samenbrengt.

De stad die de basis heeft gelegd voor het internationaliseren van de technoscene. Waar Jeff Mills voor de eerste keer in Nederland zijn set liet horen.

Danssalon, Hollywood en Funki Bizniz

Eindhoven, waar in de jaren ’90 de grootste concurrent van de iT zat, de Danssalon, en waar de Nederlandse Studio 54 gewoon op de Dommelstraat zat, Club Hollywood. Niet voorbijgaand aan de Funki Bizniz, een klein clubje met internationaal kaliber.

Waar Saskia, Aïda, Harold & Stefan, Marcel, Job, Sander, Sjoerd en Wouter gewoon over straat kunnen maar met hun sound de hele wereld hebben veroverd.

Eindhoven biedt een goede bodem voor die pioniers, jonge talenten en veranderaars. Echter: Eindhoven en dance gaan toch minder goed samen als we het ter plekke over de luisteraars en bezoekers van deze muziekstroming hebben.

De stad waar je ruim 3 uur in de kou op het station moet wachten

Eindhoven Dance Motion 2016>> Zie ook: Eindhoven Dance Motion, het ‘ADE van de Lichtstad’ <<

Want Eindhoven is ook de stad die net tijdens die ‘harde drop’ de TL-verlichting van Philips aangooit. En de stad waar iedereen om 04.02 uur tegelijkertijd buiten wordt geveegd. De stad waar je ruim 3 uur op het station moet wachten, bibberend van de kou omdat de eerste intercity naar Utrecht pas om 07.31 uur vertrekt van spoor 5.

Arie Ribbens schreef in 1980 al het nummer ‘Brabantse Nachten Zijn Lang’ waarschijnlijk met de hoop dat dit in 2016 toch wel een realistische uitspraak zou zijn.

Afteren? Thuis op de bank

Eindhoven innoverend, ‘Eindhoven Leading in Technology’, Eindhoven de slimste, de gekste, de beste in alles, behalve in die lange nachten. Eindhoven? Losing in Techno-logica.

Eindhoven, de stad waar de ‘after’ thuis op de bank is, scheel kijkend naar teletekst, omdat op Xite om 04.00u alleen nog maar ‘Slow Jam’ wordt gedraaid en omdat we de buren toch niet wakker willen maken.

Eindhoven wil iedereen, nationaal en internationaal naar haar mooie stad laten afreizen voor design, technologie, licht, en urban. Maar er is geen stadsinwoner die zoveel reist om buiten zijn eigen stad de euforie te vinden zoals de dancescene deze kan bieden, als de Eindhovenaar.

Eindhoven misschien wel de gekste, maar toch niet de stomste?

 

>> Our House geeft graag de ruimte aan gast-schrijvers met een pittige mening – als die tenminste maar positief-kritisch bedoeld is richting de (zuidelijke) party-scene. Iets voor jou? Mail de redactie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...