Terwijl ik de hoek om wandel, schieten ze ineens weg uit het gangetje. Vier straatschoffies die ons brandgangetje hebben verkozen als ideale spot om jonkos te klappen en op de grond te tuffen. Het duurde even voor ik doorhad dat het niet door mijn imposante gestalte kwam, maar door een strijker die zich op dat moment vlak voor mijn voeten bevond. KNAL. Gevolgd door een serene stilte. Gelukkig geen piep. Toch duurde het tot ver na de laatste vuurwerkresten uit ’t straatbeeld waren verdwenen – en dat duurt wel even in Woensel-West – voor ik helemaal was gerustgesteld. Mijn oren doen het nog!
Toch heb ik nog maar zelden zo gedacht na een avondje stappen of een festival. Terwijl ik regelmatig naar feesten ga met skylines van speakers en ik de filosofie ‘de bass moet je voelen’ volledig onderschrijf. Toch zijn er steeds meer jongeren in Nederland die gehoorbeschadiging oplopen. Een kwart van de jongeren kampt met gehoorschade, zo was onlangs bij NOS te zien. De GGD verwacht dat dit aantal de komende jaren alleen nog maar gaat toenemen.
Ik blijk niet de enige die zich niet goed bewust is van de gevaren. Marlieke de Jong is preventiemedewerker en probeert door voorlichting jongeren te informeren. “Veel jongeren weten echt niet hoe schadelijk een enkel avondje te harde muziek in een kroeg of discotheek al kan zijn en dat gehoorbeschadiging permanent is. Gehoorschade kan zich pas later manifesteren. Een piep gaat nooit meer weg.”
Hun voorlichting richt zich daarom vooral op jongeren die voor ’t eerst de hort op gaan. Ook ik maakte me pas echt druk toen de eerste mensen in mijn omgeving tinnitus kregen. Ik wist dondersgoed dat luide muziek niet goed was. Ergens zag ik het als kleinburgelijk geneuzel. Als ‘n belerende babyboomer die met een opgeheven vingertje prevelt over dat de kroegen te laat open zijn, de wiet te sterk is en de meisjes te korte broekjes dragen.
Geen overbodige luxe
Maar die gast met oordopjes naast je is niet te vergelijken met de jongen op de basisschool die iedere morgen tegenstribbelend een felgekleurde helm op moest voor hij op de fiets mocht of die vriend die de hele dag een jas meezeult omdat ze ’s avonds 0,1 mm regen voorspellen.
Oordopjes zijn niet overdreven. Gehoorbescherming is geen overbodige luxe, benadrukt ook de GGD. Voor wie nog langer van muziek wil blijven genieten, misschien zelfs wel noodzakelijk. En wie er liever toch niet mee gezien wil worden, veel soorten zijn tegenwoordig nagenoeg onzichtbaar.
Heeft Our House tegenwoordig aandelen in oordoppen, horen we jullie denken? Dat niet, maar de hele redactie is wel collectief overstag. Laten we een ding vooropstellen: we blijven in de eerste plaats muziekliefhebbers. De oordoppen mogen dan ook niet ten koste gaan van de kwaliteit van de muziek. Misschien wel de allerbelangrijkste reden waarom veel mensen nog steeds onbeschermd genieten.
Wij testen!
In het volgende artikel testen we daarom drie veelgebruikte oordoppen met muziekfilter. Blijft de muziekbeleving hetzelfde? Welke zit het fijnst? Voel je de bas nog? Dit alles lees je binnenkort op je favoriete partykanaal.