woensdag, december 6, 2023

Gezelligheid kent geen tijd op Rebirth Festival

-

Home » Algemeen » Gezelligheid kent geen tijd op Rebirth Festival

Waar Rebirth Festival in 2009 begon als klein festival voor de omgeving van Haaren, is het evenement anno 2016 uitgegroeid tot een volwaardig lid in festivalland. Een heuse weekender, waarvan de zaterdag die volledig richt op de hardere stijlen, is uitverkocht. Maar ook op zondag is het bal in Haaren, met hostings van Frequencerz (hardstyle), Puinhoop Kollektiv (house) en een feestcafé.

Rebirth Festival: Stephan Versluis

Voor het zesde jaar op rij is de zaterdag van Rebirth stijf uitverkocht. En dat al zo’n 5 weken voor aanvang van het evenement. Een knappe prestatie van de nog relatief jonge organisatie, die 7 jaar geleden Rebirth Festival introduceerde in de festivalwereld. De zaterdag richt zich volledig op de hardere stijlen – hardstyle, hardcore en freestyle. Maar nu is er natuurlijk ook nog dag 2 en die is meer dan interessant én leuk om meerdere redenen.

In 2013 besloot Stichting Rebirth Events het festival uit te breiden met een tweede festivaldag, de zondag. Die dag richtte zich in eerste instantie op Nederlandstalige muziek, al werd de stap naar elektronische muziek snel gemaakt. “Eerst probeerden we het voornamelijk met house, maar daarna maakten we de keuze om hardstyle, house en Nederlandstalige muziek te mixen”, legt Tom van Sprang van Rebirth Events uit. En dus komen verschillende werelden op de zondag bij elkaar.

Onderscheidend

Omdat hardstyle in het dna van de organisatie zit, is de mainstage op zondag ook volledig op die stroming gericht. Daar werd tot vorig jaar een line-up neergezet met een opbouw van euforisch naar raw. “Maar we wilden de zondag onderscheidend maken ten opzichte van de eerste dag. Dus besloten we om met hostings te gaan werken.”

Rebirth Festival - Rossumedia

Dit jaar hosten de mannen van Frequencerz de mainstage. Collega’s Da Tweekaz, B-Front, Hard Driver, Jack of Sound, Jones, NSCLT, Ran-D, Titan, Warface, Zany en MC Villain zijn door Frequencerz uitgenodigd voor de eerste Frequencerz Medium Rare-hosting. Het eerste album van Frequencerz, Medium Rare, is een feit en alle nieuwe tracks komen deze dag voorbij. “Het is heel gaaf om als organisatie de eerste Medium Rare-hosting te hebben. Dat is echt iets voor de fans.”

De gehele zondag zullen er activiteiten zijn rond de hosting van Frequencerz. Fans kunnen het kersverse album laten signeren, maar er zal bijvoorbeeld ook een ‘Meat & Eat’ zijn. De mannen van Frequencerz bakken zondag hamburgers voor de hongerige fans. Medium Rare natuurlijk.

Puinhoop Extravaganza

Puinhoop Extravaganza wordt een puinhoop in de positieve zin van het woord. Laat een hosting maar aan Puinhoop Kollektiv over en het is gegarandeerd feest. “Deze jongens zijn populair in de regio en wij hebben als organisatie een goede band met ze. Vorig jaar hebben ze ook de house-area gehost, dit jaar willen we die hosting verder uitbouwen”, aldus Van Sprang. Dat heeft geleid tot Puinhoop Extravaganza, met naast Puinhoop Kollektiv artiesten als LNY TNZ, David Ghetto, Sebastian Bronk en The Boy Next Door. “Rariteiten, spektakel, onverwachte dingen: we willen op deze area echt een creatief gevoel creëren.”

Rebirth3

Rebirth zou Rebirth niet zijn zonder de Gezelligheid kent geen tijd-area. Liefhebbers van het levenslied, carnavallers of kroegtijgers zijn op hun plek in het bruine café op het festivalterrein. Onder meer Henk Dissel, Lamme Frans en Jeroen van Zelst mogen de tent verbouwen. “Dit is een hartstikke gezellige area die ook altijd volstaat met feestvierders.” Zet de biertap maar open…

Vrijwilligers

Over bier gesproken, die biertjes zouden nooit getapt worden zonder de hulp van vrijwilligers. Voor, tijdens en na Rebirth Festival zijn in totaal zo’n 350 vrijwilligers actief. Een groep is actief bij de op- en afbouw van het festivalterrein, de andere groep verzorgt de horeca. Van Sprang: “Het is mooi om te zien dat de mensen die er vanaf het eerste uur bij zijn, ieder jaar weer meewerken. En er blijven zich nog steeds nieuwe mensen aanmelden. De verbondenheid achter de schermen is een kracht van Rebirth. Het evenement wordt gedragen door het dorp Haaren. Dat maakt het ook zo leuk om dit festival te organiseren.”

Rebirth4

Stichting Rebirth Events wil met het festival ook nadrukkelijk een sociaal-maatschappelijke rol vervullen. Daarop is het initiatief ‘Samen voor Haaren’ ontstaan. Duurzaamheid is zo’n thema waar komende editie veel aandacht aan wordt besteed. Zo wordt van de urine van bezoekers stroom opgewekt en afval wordt gescheiden. De dopjes van (water)flesjes worden verzameld en gedoneerd aan KNWF Geleidehonden.

Tot slot wordt ook aan de toekomstige bezoekers gedacht. De avond voor de officiële start van het festival mag de jeugd aan de bak tijdens Rebirth Next Generation. Met deze pre-party wordt de jeugd van 12 tot en met 16 jaar klaargestoomd voor het grote werk. Het feest duurt van 19.00 tot 00.00 uur en onder meer NSCLT, MC Villain en enkele lokale dj’s warmen de verse aanwas op.

Rebirth Festival is hét voorbeeld waar een klein dorp groot in kan zijn. Wie het festivalseizoen dus goed wil beginnen, doet er goed aan om het tweede weekend van april in Haaren te feesten. Voor dag 2 zijn nog kaarten beschikbaar via rebirth-festival.nl/tickets.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

REBiRTH Festival ’22: de terugkeer van onze vrijheid

REBiRTH Festival keerde het weekend van 8 t/m 10 april, na twee geannuleerde edities, terug naar de Raamse Akkers...

Hardstyle in april 2022: De tips van Peter

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights....