zaterdag, september 30, 2023

GHOST: Bass heads verwelkomen dubstep terug in de Effenaar

-

Home » Cooperated Souls » GHOST: Bass heads verwelkomen dubstep terug in de Effenaar

Dubstep maakt een smakelijke retour in de Effenaar. Met een aantal goedlopende clubnights op het gebied van de eigenzinnigere elektronische muziekstijlen is het geen verassing dat ook met dit genre een poging wordt gewaagd in het Eindhovense poppodium. Komend weekend, uitgerekend als ‘statement’ tijdens carnaval, krijgt die poging gestalte met GHOST Dubstep. We zochten de initiator op.

 

door Wessel Hop

 

Geheel in geest van zijn nieuwe avond wil hij liever anoniem blijven. Het moet niet om hem draaien maar om GHOST, en een beetje mysterie is sowieso lekker. Laten we hem dus voor het gemak Danny noemen, deze Eindhovense organisator. Naar de bekende geest uit de kinderserie Danny Phantom.

Met zijn grote, jarenlange voorliefde voor alternatieve elektronische stijlen is hij content met de diverse programmering die de Effenaar de laatste jaren etaleert. Denk onder meer aan PAN: Psytrance, NOX (foto onder) en Molotov. En nu dus het nieuwe GHOST Dubstep.

NOX Effenaar

Danny: “De Effenaar is uiteindelijk een poppodium. Binnen dat perspectief is het wel een ding om alles aan te bieden wat er aan te bieden valt. De Effenaar is een van de weinige locaties in Eindhoven waar buiten het standaard publiek om geprogrammeerd kan worden. Ook de mensen die er werken zetten zich in voor hun passie.”

Het blijft echter veelal een gok om deze stijlen in het programma te zetten, zegt hij. Het kan heel goed aflopen, maar het kan ook onvoldoende animo blijken te hebben. Tot op heden is er geen reden om aan te nemen dat er een tekort is aan belangstelling voor deze nachten.

Hij doelt onder meer op de eerste, uitverkochte editie van PAN. De nacht beviel zo goed dat het reden genoeg was voor een vervolg binnen dit van oorsprong hippie-achtige Psytrance-genre.

Mensen die niet van carnavalsmuziek houden, willen soms wel lekker rondtrekken in gekke outfits

PAN Psytrance Effenaar

De naam NOX laat bij kenners inmiddels ook flinke bellen rinkelen. Dit snel ontwikkelende drum ‘n bass- en dubstep-concept maakt zich inmiddels klaar voor een zesde evenement in de Effenaar. Verder is de ticketverkoop voor de eerste Eindhovense editie van het Haagse concept Molotov, waar Russian HardBass centraal staat, ook goed uit de startblokken gekomen.

En dan nu dus de eerste editie van GHOST Dubstep. De avond staat gepland op 2 maart, carnavalszaterdag. Een gewaagde poging op het eerste gezicht.

“Mensen die niet van carnavalsmuziek houden willen tijdens carnaval toch wel een reden hebben om lekker rond te trekken in gekke outfits en bier te drinken. Als je niet van mainstream muziek houdt, maar wel van trap, dubstep of wat dan ook, dan is bijvoorbeeld GHOST er. Zo zijn er meerdere plekken in het zuiden die proberen iets anders aan te bieden.”


Volg TIOH op Facebook voor meer exclusieve content:


Dubstep is vrijwel dood in Nederland, concludeerden wij eerder al in deze feature. Danny: “Er zijn hier maar twee of drie aanbieders. In Amerika echter, is dubstep booming business. Vooral de riddim [subgenre wat zich focust op wat langzamere dubstep met veel zogenaamde, bewegende Flanger en Chorus effecten, red.] groeit daar erg snel.”

Waardoor dat komt, daarover durft Danny geen uitspraak te doen: “Ik snap dat als je thuis zit met je speakertje, je  Spotify aan hebt staan en dan dubstep luistert, dat het minder vet is. Maar als je in de Effenaar staat met een dik soundsystem, midden in de zaal, en zo’n plaat komt op, dan is dat zo veel harder dan dat mensen initieel denken.”

Met niemand minder dan Caspa, a.k.a. Gary McCann, als headliner voor 2 maart blijkt de Effenaar het niet bij een stumperige poging te houden om het genre nieuw leven in te blazen. De line-up mag ambitieus worden genoemd.

CASPA ghost dubstep

De Britse pionier Caspa begon in 2004 met zijn eerste label Storming Productions, waar hij grime, pre-dubstep en breakstep een plek gaf. Zelf voegde McCann zich in 2006 bij het veelzijdige reggae label Stingray Records. Rond diezelfde periode stampte hij het succesvolle label Dub Police uit de grond, waar toentertijd vele dub-giganten zoals Rusko onderdak hebben weten te vinden. In 2009 kwam hier ook Caspa’s derde label Sub Soldiers nog bij.

Caspa releaset nog steeds muziek met veel oude invloeden. Met vage neuro-aspecten en low-tempo wubs staat hij als vlaggenschip bij GHOST. De andere namen zijn vooral locals. BeeVee van onder andere Give It Dub doet een B2B met eclectic FISSA DJ LUCASH, een ongewone combinatie waarvan we niet weten wat we kunnen verwachten. Eindhovense NOX-platendraaier Mr. Mt neemt ook een settijd op zich en de volgens Danny veelbelovende dj en producer Melle voltooit deze allround line-up.

Dat dit het begin is van iets nieuws, daar kunnen we wel vanuit gaan

GHOST dubstep

“Deze mannen hebben allemaal hun eigen manier van draaien, waardoor we ook riddim, deep dub en old-school kunnen verwachten.”

Binnen NOX werd de vraag naar dubstep steeds wat groter. Alleen dit was heel moeilijk te combineren volgens Danny. “Waarom doen we dat niet gewoon een nieuw evenement? En dan, ja: let’s try it! Je ziet dat de ticketsale goed toeneemt, en het is een nieuw concept. Maar dat dit het begin is van iets nieuws, daar kunnen we wel vanuit gaan.”

Komende zaterdag is het zo ver. Leg de neckbrace maar klaar, dit wordt duister.

 


GHOST Dubstep

Zaterdag 2 maart, Effenaar, Eindhoven. Meer info en tickets via de eventpage.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Bass music tips voor mei 2022: de beste highlights van deze maand

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...