vrijdag, december 8, 2023

Vijf jaar Gin Fizz: Van vreemde eend naar stayer in de scene

-

Home » Biki90 » Vijf jaar Gin Fizz: Van vreemde eend naar stayer in de scene

Gin Fizz in Tilburg bestaat 5 jaar. ’s Lands kleinste club pakt daarom op 13 en 14 december groots uit, zowel binnen als buiten. Uiteraard wordt daarbij hun welbekende ‘ravesteeg’ benut. In aanloop naar de feestreeks trok This Is Our House vast naar Gin Fizz, om samen met eigenaar Sam van Nieuwamerongen de mooie balans op te maken. Plus: 5 hoogtepunten van toen en straks. “We zijn pas net begonnen!”

 

De voorbereidingen voor de Gin Fizz Anniversary zijn al in volle gang. In en buiten ’s lands kleinste maar gezelligste club, gelegen aan de kleinste uitgaansstraat van Tilburg, wordt hard gewerkt om op 13 en 14 december twee knalfeestjes neer te zetten.

De hele ‘ravesteeg’ wordt overdekt met een knusse overkapping en een flinke showproductie. Beide dagen is het daar tot 01:00 feest, waarna het binnen tot in de kleine uurtjes doorgaat met een afterparty. Vrijdag kun je onder meer sets van Pablo Discobar Soundsystem en AJ Buitendijk verwachten, zaterdag is niemand minder dan De Sluwe Vos de headliner.

Eigenaar en oprichter Sam van Nieuwamerongen (foto onder) maakt temidden van alle opbouw toch even tijd om ons te ontvangen. Hij krijgt van ons dubbele felicitaties. Niet alleen met het 5-jarig bestaan, ook met het feit dat de meeste clubs de eerste verjaardag niet eens halen.

Sam van Nieuwamerongen bij Gin Fizz

Fier overeind

De afgelopen jaren hebben we weliswaar enkele nieuwe clubs zien komen, maar vooral vele zien gaan. Gin Fizz staat na 5 jaar echter nog fier overeind. Dat komt volgens Sam vooral omdat de zaak veel meer is dan een plek om te dansen.

“De Gin is in onze ogen ook een bar waar je een lekker drankje kan drinken. In de zomer kun je vanaf de middag tot diep in de nacht in ons knusse steegje chillen. En maak je snel nieuwe vrienden omdat veel vaste bezoekers één ding gemeen hebben: de liefde voor housemuziek. Dit trekt naast liefhebbers ook promoters, dj’s en organisatoren aan.”

Daarnaast is Gin Fizz dus óók actief met de club, maar dit doen ze niet alleen. “Zo zoeken we al 5 jaar lang de verbinding met bestaande en nieuwe concepten en bieden we naast onze residents een podium voor opkomend talent.”

 

Gin Fizz

Scheelt het ook dat jullie naast elektronische muziek in de vorm van met name gin(-tonics) ook een mooi, onderscheidend product te bieden hebben?

 

“Dat is zeker waar. Hier is het allemaal mee begonnen. Vooral de Tilburgse kijk op het serveren hiervan, in een kleine variant, een spatje, of een normale: een perfect-serve. Dat maakt het allemaal wat toegankelijker om het eens te proberen.”

“Toen we met Gin Fizz begonnen was er nog geen andere plek in de stad die de focus had gelegd op longdrinks zoals gin-tonic. Inmiddels heb je bij elke kroeg in Tilburg wel een aanbod hierin, toch staan we er nog steeds bekend om, mede door ons populaire proefplateau en kennis van een het brede assortiment.”

 

Gin Fizz

Met een label en samenwerkingen met kunstenaars als Tom de Meer is jullie ‘portfolio’ zelfs nog breder geworden. Wat heeft jullie dat opgeleverd? 

 

“Nou, in ieder geval heel veel plezier! En dat is denk ik ook het belangrijkste. Het label staat op een laag pitje omdat het stiekem gewoon erg veel werk is. Maar dat doen we vooral om onze dj’s erkenning te geven. En omdat wij het vet vinden dat hun muziek verder gehoord wordt dan alleen in onze bar.”

Lachend: “Tom de Meer is bij ons begonnen als meubilair. Maar hij heeft naast het bedenken van het interieur veel invloed gehad op de uitstraling van onze bar. Tom is echt het creatieve brein met de outdoor evenementen en is bijvoorbeeld betrokken geweest bij het ontwerp van onze andere bar, The Cat’s Back.”

(Foto boven: elk jaar wordt door Tom de Meer met Koningsnacht en -dag een nieuwe Koning Gin gemaakt)

 

Gin Fizz

Meer nog dan 013, dat als poppodium historisch gezien toch de functie van incubatieplek had, zijn jullie ontpopt tot springplank voor dj-talent. Op welke namen ben je het meest trots, en waarom?

 

“Er zijn erg veel dj’s waar ik onwijs trots op ben. Zo zijn er een hele hoop die ooit bij ons begonnen zijn of een van hun eerste gigs bij ons hebben gehad, en die inmiddels (inter)nationaal doorbreken. Dat is natuurlijk wel heel erg tof.”

“Ook is het erg leuk om te zien dat er steeds weer nieuwe dj’s zijn die ons blijven verrassen. Het aanbod is echt groot en er zitten steeds weer jongens en meiden tussen van wie ik zeker weet dat ze het ver gaan schoppen.”

“Iedereen die een creatieve invloed heeft op onze bar, of via ons een steentje bijdraagt aan de nachtcultuur van Tilburg, daar ben ik onwijs trots op!”

(Foto boven: deel van de grote muur naast de dj-booth waar elke artiest na zijn gig zijn naam op schrijft)

 

Gin Fizz

Langzaamaan is een klein ‘festivalterrein’ ontstaan in/aan jullie steeg, met 3 area’s: Het Elfde Gebod, waar jullie je roots hebben, Gin Fizz en inmiddels ook The Cat’s Back. Wat is de synergie?

 

“Haha, ja hoe vet is dat!? In de omliggende zaken van het straatje ondernemen we zelf en dat zorgt ervoor dat je nog meer je creativiteit kwijt kan in uitstraling. En dat de mogelijkheden in het organiseren van evenementen ook breder worden.”

“Daarnaast is er echt op elk moment van de dag voor ieder wat wils en lopen de verschillende doelgroepen mooi in elkaar over. Wat de sfeer verhoogt in dit stukje van de stad. Los van bovenstaand is het achter de schermen ook wel heel prettig dat de kroegen zowat in elkaar overlopen.”


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


 

Waar zie je Gin Fizz over 10 jaar?

 

“Nog steeds als een heel toffe plek waar veel liefhebbers en creatieve geesten uit Tilburg kunnen samenkomen. Ik denk dat we in de afgelopen jaren hebben laten zien dat we niet stilstaan en steeds innovatief aan het nadenken zijn over de manier waarop we horeca uitoefenen.”

“Vijf jaar geleden was Gin Fizz een vreemde eend in het horecalandschap en inmiddels wordt de uitdaging groter om je gasten te verrassen. Maar dat is iets wat we wel steeds weer opnieuw willen blijven ontdekken, zonder aan de ziel van onze bar te komen. We zijn pas net begonnen!”

 

5 hoogtepunten uit 5 jaar Gin Fizz

1. De opening in 2014

“Een moment dat me altijd bij zal blijven. Alles is dan voor de eerste keer en dat is onwijs spannend maar ook wel tof dat je als team meteen eer van je werk krijgt. Een hoogtepuntje is zeker de tijdens de opening Poko Poko voor het eerst draaide, en dan niet alleen bij ons maar ook echt voor het eerst. En dat was zo’n positieve verassing dat Jelle naast het feit dat hij enorm gegroeid is als artiest nog steeds vaste resident is van Gin Fizz.”

Gin Fizz Koningsnacht 2015

2. Koningsnacht 2015

“De allereerste keer dat wij een evenement organiseerden in de steeg. Met op de flyer: Ringbaan, Eb & Vloed, Lewski, Dauw en Poko Poko. We hadden absoluut geen hoge verwachtingen en met een zeer minimale productie en een dj-booth van aan elkaar geschroefde pallets hoopten we dat er zo’n 80 man zou komen. Maar wat er die avond gebeurde was boven alle verwachtingen, alle barren gingen de shit in, we hadden net genoeg drank op het moment dat Ringbaan de eerste plaat draaide – ‘Techno Vlinder’ – had ik toch even een momentje om alles in mij op te nemen. Een steeg bomvol, alle handjes in de lucht en één groot feest. Kippenvel!”

3. Start Gin Fizz Recordings (2016)

“Het opzetten van ons label, samen met Jelle (Poko Poko) is ook een absoluut hoogtepunt. De eerste keer gingen we na maanden werken online met de release, via This Is Our House overigens. Het label heeft er echt voor gezorgd dat Gin Fizz meer is dan alleen een bar, en dat is iets waar we maar al te graag onze creativiteit in stoppen met de dj’s en het team.”

Gin Fizz outdoor

4. Gin Fizz Outdoor

“Het 10-daagse gratis evenement tijdens de Tilburgse Kermis in de steeg dat elk jaar groeit qua productie en line-up. Het is elk jaar weer zo vet om ons steegje om te toveren tot outdoor club en het publiek te verassen met een bepaald internationaal gevoel die je nergens anders in de stad krijgt. Dit is iets waar we erg veel energie uit halen en trots op zijn. Momenten met een volle steeg met dansende mensen op de muziek van onze eigen residents en talloze inspirerende artiesten als Isis, Tunnelvisions, Lövestad, Carlos Valdes, Anil Aras, Julian Alaxander en Pablo Discobar Soundystem is iets wat wij 5 jaar geleden nooit hadden verwacht voor elkaar te kunnen krijgen.”

5. ’t Sluwe Carnavalsfiske

“Tijdens carnavalsmaandag, met een hoop Schrobbelèr en De Sluwe op de bar.. Meer hoef ik niet te zeggen denk ik. Als het maar de helft zo gek gaat worden als op die maandag belooft onze verjaardag een heel vette avond te worden!”

 

5 redenen om de komende tijd naar Gin Fizz te gaan

 

1. Gin Fizz 5 Year Anniversary

“Allereerst natuurlijk onze verjaardag, op 13 en 14 december. Twee dagen lang feest, outdoor, hartje winter in de steeg met onder andere De Sluwe Vos, PDS en Joel Hemmen b2b Ringbaan. Waarna het binnen in de bar doorgaat tot in de vroege uurtjes met bijvoorbeeld een b2b van Unofficial Milo en Francis. Er zijn nog tickets te koop!”

Gin Fizz 5 years

2. Nieuw

“Met oud en nieuw gaan we het helemaal anders aanpakken. Op oudjaarsnacht zijn we immers dicht maar op 1 januari organiseren we Nieuw. Een klein indoor festival, samen met The Cat’s Back vieren we het lekker intiem op 1 januari van 16:00 tot 02:00. Dj’s zijn onder meer Big & Tall Soundsystem, Bacoba & Spontaneous Bootay, Raywell en Sieneaux.”

3. Upgrade

“In 2020 staat er veel op de planning waarvan de belangrijkste onderneming toch nog even geheim zal blijven, maar om een kleine primeur te geven zijn we al een hele tijd bezig met plannen om de Gin Fizz een upgrade te geven in het begin van het nieuwe jaar! Spannend…”

4. Houtje Touwtje 3 jaar

“De vriendengroep van Houtje Touwtje staat bekend om zijn toffe feestjes bij de Gin. Deze bestaat begin 2020 ook al weer 3 jaar. Nadat ze tijdens 5 jaar Gin Fizz draaien als opener voor De Sluwe Vos zullen zij ook tijdens hun 3-jarig bestaan een heel vet feest gaan organiseren in onze bar. Iets wat je absoluut niet mag missen. More info soon!”

Gin Fizz Boatparty

5. Gin Fizz Boatparty

“Vorig jaar binnen 1 minuut uitverkocht en een groot succes. We stappen net voorbij de Piushaven op, en samen met een heleboel leuke mensen, lekkere drankjes en toffe dj’s varen we de hele dag door Brabant.”

 


 

Gin Fizz 5 Year Anniversary

Vrijdag 13 en zaterdag 14 december, 21:00 uur, Gin Fizz Tilburg. Meer info en tickets via de eventpage.

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Deadmau5 komt exclusief naar 013 met spectaculaire show

Op maandag 13 juni 2022 komt één van de meest herkenbare artiesten ter wereld naar Poppodium 013. Deadmau5 brengt...

Bass music in november: De tips van Daan Coerver

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Daan...