woensdag, oktober 4, 2023

Dj-pionier H The Hype: Hoop doet raven

-

Home » Uncategorized » Dj-pionier H The Hype: Hoop doet raven

Hij staat als dj al langer op het publieke podium dan Jan de Hoop (geen familie) het RTL Nieuws presenteert. Maar dan niét met een arsenaal aan vaste patronen. Henk de Hoop uit Waalwijk, alias H The Hype, is een van de pioniers in de Brabantse dancecultuur. De docent natuurkunde en mede-oprichter van Soulsonic draait na bijna 4 decennia nog altijd zijn – breed uitwaaierende – plaatjes. Hoogste tijd om terug en vooruit te blikken met (en te luisteren naar de favoriete tracks van) de vinylgrootverbruiker. “Ik zoek nog steeds graag grenzen op om te kijken hoever ik kan gaan.”

 

“Deze moet je ook echt nog even horen, echt een vette 12 inch van Glenn Underground.” Soepel glijden zijn vingers door de bakken met vinyl.

We ontmoeten Henk de Hoop, in het Brabantse nachtleven beter bekend als dj H the Hype, thuis in Waalwijk. Als medeoprichter van Soulsonic en Jazz Junkies draait hij nu ongeveer 40 jaar. En ja, nog steeds vooral met vinyl.

PIT

Hij begon destijds in de Pit, een jongerencentrum in Waalwijk. “Omdat ik de muziek daar niet heel mooi vond besloot ik zelf te gaan draaien, zo had ik ook iets te doen.”

Met platen van zijn zus in een AH-tas stapte hij daar wekelijks binnen. “De muziek bestond vooral nog uit oude rockplaten van de Stones en Jetro Tull. Later kwamen daar andere stromingen bij zoals reggae, heavy funk maar ook wave.”

Het zijn de vroege jaren ’70. Een discocultuur, overgewaaid vanuit de VS, tekent zich voorzichtig af, maar verder is er weinig feest te beleven.

“Ik kocht op rekening bij Tommy’s (voormalige platenzaak in Tilburg, red.) maar reisde ook naar Londen en Amsterdam om daar inkopen te doen. Het was tenslotte de periode van vóór internet. Ook in New Orleans en New York heb ik menig platenzaak bezocht.”

Via Piet Donkers komt hij in de jaren ’80 terecht in het Tilburgse Noorderligt (voorloper 013), op de Super Swing avonden. Ook in Hilvarenbeek (Trefcentrum) wordt hij regelmatig geboekt.

Omdat ik breed georiënteerd ben is het lastig om mij in een hokje te plaatsen

H The Hype

Houseparty’s

Als eind jaren tachtig de house opkomt vanuit Engeland, is een nieuwe sensatie in de maak. “De eerste party’s in Noorderligt, Royal House en Extravaganza, waren populair. Het was ook de tijd waarin er ook feesten, onder meer met dj Aardvarck, werden gegeven op boot van de scouting in Waalwijk.”

Zeker in de begintijd van de house ging het daar goed los. “Feesten van 18.00 tot de volgende ochtend 10.00 uur. Het personeelsfeest van de RoXY vond daar plaats, met Dimitri en Aardvarck achter mijn draaitafels.”

De Spoel

In de jaren ’90 draait hij veel in De Spoel in de Fabrieksstraat in Tilburg, een belangrijke incubatieplaats voor de partycultuur in de stad.

“Het pand waar nu Cybergate is gevestigd ademt nog steeds de sfeer van toen uit. Er werd gevarieerd gedraaid en in de begintijd stond de dj hoog boven de bar. Als mensen contact wilden maken werd je bekogeld met viltjes.”

Na sluiting van De Spoel in de jaren ’90 verplaatsten de feesten zich naar de Effenaar in Eindhoven (Dance Department) en Doornroosje in Nijmegen.

Concurrentie van Fedde Le Grand

Ook in Vasquez en Kadance in Tilburg heeft hij regelmatig gedraaid. In Vasquez op een vaste avond op vrijdag. “Tot ik te horen kreeg dat ze zich echt wilden richten op een andere housestroming. Met als belangrijkste vertegenwoordiger: Fedde Le Grand.”

Ziedaar een belangrijk verschil. “Omdat ik breed georiënteerd ben is het lastig om mij in een hokje te plaatsen. Dat betekent dat je vooral veel zelf moet organiseren.”

Deze DIY-mentaliteit zorgt voor avonden in de Voortuin in Tilburg en in Mundial, een cocktailbarretje in de Dommelstraat in Eindhoven.

“In de begintijd van internet en mailverkeer zorgden we ervoor dat mensen via een maillijst konden intekenen. Als beloning kregen ze dan een gratis cd. Je kon met iedere mail een loopje muziek meesturen zodat mensen wisten wat ze konden verwachten.

H The Hype

Chemie op de dansvloer

Anno 2016 heeft hij nog steeds z’n optredens.  Zo draait hij regelmatig voor aanvang en na afloop van concerten in vooral Brabantse poppodia.

En sinds 2012 zijn er met enige regelmaat de Blue Note Sessions in het Muziekgebouw in Eindhoven op zaterdagmiddag.

Hoe hij z’n stijl typeert? “Dat vind ik moeilijk te omschrijven. Het is vrij breed maar voorwaarde is wel dat het dansbaar is. Met de Jazz Junkies draaien we jazz-georiënteerd en met Soulsonic richten we ons vooral op de broken beats-kant. En dan de meer soulvolle kant van house en deephouse, zoals Moodymann en Motor City Drum Ensemble.”

Als je voelt dat er chemie ontstaat tussen jou en de dansvloer is dat mooi

Leven kan hij niet van z’n muziek. “Nee dat niet, in het dagelijks leven ben ik docent natuurkunde op een middelbare school.”

En dat heeft zeker overeenkomsten. “In beide gevallen probeer je een ingang bij mensen te vinden waarna je ze mee de diepte in kunt nemen.  Als je voelt dat er chemie ontstaat tussen jou en de dansvloer is dat mooi. Ik probeer nog steeds om het voor mezelf spannend te houden maar hou uiteraard ook rekening met waar ik geboekt sta.”

Hoogtepunt

Hoogtepunt uit zijn lange carrière was zonder twijfel ‘Dansen onder een boom’ tijdens festival Mundial. “Het was ook niet meer dan een boom met twee draaitafels eronder.  Angstvallig hielden we de weerberichten in de gaten maar gelukkig bleef het droog.”

Als meest vreemde ervaring noemt hij de 24-uurs tent op Lowlands. “Draaien van  09.00-12.00 in de ochtend voor een publiek van nachtbrakers en frisse, net-uit-het-tentje festivalbezoekers.”

Huidige verwanten in het dj-landschap? Na lang nadenken: “Ik heb met veel mensen gedraaid maar nog niet met Willem van der Ploeg (Will Oirson, red.). Hij kan dat echte warehousegevoel mooi neerzetten. Leuk om een keer back to back mee te draaien. Ook met Guido van Dieren (Bird Rotterdam) voel ik wel muzikale verwantschap.”

“Wat ik aan mijn eigen avonden soms merk is dat het van mij wat spannender en avontuurlijker mag. Ik zoek graag grenzen op om te kijken hoever ik kan gaan.”

Naast bovenstaande heeft hij ook de opkomst en de teloorgang van de cd meegemaakt. Immers, tegenwoordig kun je voor een paar euro losse tracks kopen bij online winkels zoals Beatport en Juno. “Toch blijft er niets mooiers dan een mooie, verse 12 inch. Het liefst met een mooie hoes.”

H The Hype: all time top 10:

We vroegen Henk naar zijn all time top 10 van favoriete tracks.

Optredens H the Hype

  • 30 april, Paradox Tilburg (voor en na Red Snapper)
  • 19 mei, Effenaar Eindhoven (voor New Cool Collective)
  • 25-26 juni, Festival Mundial Tilburg
  • Wekelijks: Blue Note Club Sessions, Muziekgebouw Eindhoven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Peter Dijk
Peter Dijk
Verzamelaar pur sang sinds zijn kindertijd. Liefhebber van vele muziekstijlen, maar van elektronische in het bijzonder - en dan weer de diepe melodische house en techno voorop. Altijd op zoek naar de nieuwste releases. Wil jij dat Peter verslag komt doen van jou festival of evenement? Of heb jij nieuwe melodic house of techno releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in zijn maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

ROCK THE HOUSE #93: Native Chino

Als onderdeel van een podcast-serie maken artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun...