maandag, december 4, 2023

Afteren met Huisgenoten: Dit zijn onze hardcore hoogtepunten van 2021

-

Home » Features » Afteren met Huisgenoten: Dit zijn onze hardcore hoogtepunten van 2021

Wat waren in 2021 de absolute hardcore hoogtepunten? In een serie ‘Afters’ maken de muzikale specialisten van TIOH nog één keer de balans op binnen hun geliefde genre. Huisgids Joes Maas deelt zijn favoriete events, albums, tracks, talenten en andere specials op het gebied van hardcore.    

Je bent (een of enkele van) onze 8 muzikale Huisgidsen inmiddels wel gaan kennen. Het hele jaar door serveren ze op TIOH.nl al hun favoriete releases uit de voorbije maand en de tips van de aankomende maand. Ze houden hun geliefde scene(s) voortdurend nauwkeurig in de gaten.

Nu 2021 erop zit, rijst ook de vraag: wat waren over het hele jaar gezien de grootste hardcore hoogtepunten? Wie was volgens onze Huisspecialist het grootste aanstormende talent binnen het genre, en wat waren nog meer gedenkwaardige momenten? Je leest het hieronder, in de selectie van Joes. Laat in de comments op Facebook en Instagram vooral weten wat jouw highlights van 2021 waren!

Hardcore album van het jaar

Ophidian – Call Of The Void

Persoonlijk vond ik het een makkelijke keuze om één album uit te lichten uit het afgelopen jaar. Dit moest natuurlijk ‘Call Of The Void’ zijn van Ophidian. Het op Thunderdome music uitgebrachte album is van ongekend hoge klasse en ontzettend creatief.

Ophidian trekt zich niets aan van de standaard gang van zaken maar creëert een album dat heerlijk out-of-the-box is. Toch herken je de typische Ophidian-stijl, waardoor het meer op een muzikale compositie lijkt dan op een hardcore album.

Voor mij springt vooral de laatste track van het album eruit ‘The End of Never‘. Maar ook nummers als ‘Who You Are‘ en ‘Music (The Cosmonaut)‘ staan hoog in mijn favorieten.


Hardcore track van het jaar

The Outside Agency – Return To Us

‘Return To Us’ ligt enigszins in dezelfde lijn als ‘Call Of The Void‘. Het is voor mij met name de duistere atmosfeer die me kippenvel geeft. Deze iets donkerdere stemming komt naar mijn mening ook voor in het album van Ophidian.

Een intro creëren van bijna 2 minuten en dan ineens verrassen met zo’n kick. De vocals passen perfect bij de sfeer en de kicks zijn rauw tot op het bot. Dat is waarom dit mijn duidelijke favoriet van 2021 is.

De track is terug te vinden op ‘The Hardcore Party EP‘, uitgebracht op PRSPCT Recordings. Ook de andere twee tracks op de EP zijn zeker noemenswaardig. Ze variëren lekker van tempo en ook zeker qua stijl.


Hardcore artiest van het jaar

Hellfish

Zowel als artiest als labelmanager was 2021 een geweldig jaar voor deze industrial hardcore artiest. Hellfish bracht maar liefst 2 albums en 4 EP’s uit, gevuld met de beste hardcore op het gebied van industrial, crossbreed en terror.

Het meest recente album van Hellfish, op zijn eigen label ‘Deatchant‘ is DC100. Dit bracht hij uit ter ere de honderdste release op Deatchant Records. Voor mij is DC100 de kroon op zijn meesterwerk van 2021.

Verdeeld over 10 weken bracht hij het album in 10 verschillende EP’s uit. Op 7 EP’s is de naam te vinden van de uit Verenigd Koninkrijk komende artiest. Het zijn vooral veel samenwerkingen met bekende en minder bekendere artiesten. Dat er zo’n breed scala aan artiesten werd aangetrokken heeft zeker een positieve invloed gehad aan de diversiteit van het album. Waar Hellfish mij het meest mee verrast heeft, is het aandeel van Angerfist in DC100. Op de 3e EP van het album is namelijk een remix te vinden van de grootmacht binnen de hardcore.

Buiten DC100 bracht Hellfish ook nog het album ‘Now That’s What I Call Hellfish Vol. 5′ uit. Alsof twee albums in één jaar nog niet genoeg was bracht hij ook nog EP’s als ‘Hell and Khaoz Part 1‘, ‘The House of 1000 Kick Drums‘, ‘Hell and Khaoz Part 2‘ en ‘Fully Weaponized Hellfish Battle Beats Vol 5‘ uit.


Hardcore talent van het jaar

Kirlian

Het begrip ’talent’ is wellicht niet helemaal toepasselijk op deze artiest. Als ik Discogs mag geloven is hij sinds 1998 al aan het produceren. Toch is Kirlian in 2021 ineens doorgebroken op Ruffneck Records, waardoor ik hem alsnog een waardig talent vind.

Heel veel releases vóór 2021 zijn niet te vinden van de Oekraïense artiest. In 2012 bracht hij een EP uit op ‘No Pizza Records‘, genaamd ‘Made In Ukraine‘. Maar daar bleef het dan ook bij. Toch is bij deze eenmalige release al duidelijk een ‘artcore’ sound te horen.

Begin juli 2021 is Alexander Netecha ineens te vinden op de hoes van Ruff 060 onder zijn alias Kirlian. Met zijn debuut track op Ruffneck Records ‘The Unity‘ gooit hij hoge ogen bij de Ruffneck fans en bewijst hij over de typische ‘artcore’ sound te beschikken.

Als kers op de taart bracht hij eind november 2021 een gehele EP op het label van Ruffneck uit. ‘Bringing Em Hardcore‘ telt 3 tracks en zijn stuk voor stuk om je vingers bij af te likken. Dat we nog veel van deze artiest kunnen verwachten is een ding wat zeker is!


Hardcore festival of evenement van het jaar

Harmony of Hardcore presents: LIVE AGAIN! Festival

Na 1,5 jaar tijd kregen de evenementen in het weekend van 3 & 4 juli toch weer groen licht. Par-t had de eer om het festival seizoen ein-de-lijk af te trappen.

Verdeeld over 2 dagen ontvingen ze 20.000 bezoekers op het festivalterrein in Erp. Zelf was ik ook een van de gelukkige bezoekers, en betekende het voor mij zelfs mijn eerste outdoor festival.

Ook al kon de organisatie achter Harmony of Hardcore niet vollebak uit pakken, was het toch een heerlijke editie. Verdeeld over 6 stages werden de populairste stijlen binnen de hardcore vertegenwoordigd door diverse top artiesten. Voor mij was de set van Ruffneck op de Oldschool Gangstars stage.

Ravezone stage

Meer hardcore hoogtepunten

Check onze hardcore sectie voor meer maandelijkse hardcore hoogtepunten en -releases.

Laat in de comments bij deze post op Facebook en Instagram vooral weten wat jouw highlights zijn.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Joes Maas
Joes Maas
Joes is een échte hardcore liefhebber met een grote passie voor de early hardcore, maar ook in de hedendaagse hardcore kan hij zichzelf helemaal vinden. Joes zal binnen TIOH dan ook vooral over de hardcore gaan schrijven en jullie op de hoogte houden van het laatste nieuws. Heb je zelf interessant nieuws voorbij zien komen rondom de hardcore? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...