Hardstyle Classics Lovers: Wie het verleden niet eert…

-

Home » Features » Hardstyle Classics Lovers: Wie het verleden niet eert…

Met deze meerdelige serie wil This Is Our House het belang van verschillende online dance-communities onder de loep nemen. Wat is een community, waarom is het anno 2021 zó belangrijk en wat is de meerwaarde van het samenbrengen van mensen voor jouw merk of (evenementen)organisatie? Kortom, een diepe duik in de wondere wereld van de dance-communities! Aflevering #2: Hardstyle Classics Lovers.

This Is Our House vervolgt met ‘Classic Hardstyle’, een substroming, oftewel niche, binnen hardstyle. Volgens liefhebbers en kenners die dit subgenre een warm hart toedragen, stamt het begrip Hardstyle Classics uit de gouden gloriejaren van hardstyle (±2005 – ±2011).

Bovendien wordt de ‘Early Hardstyle’ periode sinds het ontstaan van hardstyle – en haar hardcore- en trance-invloeden – ook absoluut niet verloochend. Dit alles onder het mom: Wie het verleden niet eert, is de toekomst niet weerd!

This Is Our House sprak met de oprichter van Hardstyle Classics Lovers; Ian van der Linden. De bijna 30-jarige Zwollenaar is inmiddels een gevestigde naam in de wereld van hardstyle en hardstyle-communities. De volleerde ‘verbinder’ gaat vanaf 2007 naar hardstyle- en hardcore-evenementen en heeft vijf jaar geleden verschillende Facebook-communities in het leven geroepen.

Hardstyle Classics Lovers

Met circa 8000 leden en gemiddeld 50 berichten per dag mag Hardstyle Classics Lovers (HSCL) zich meer dan een dedicated community noemen.

Op 2 februari 2016 was Hardstyle Classics Lovers geboren en in het leven geroepen om een bepaalde groep binnen het hardstyle-spectrum te doen herinneren aan memorabele momenten en gedenkwaardige gebeurtenissen die in het hardstylewereldje plaatsvonden. Ian: “Ondanks dat het delen van muziek eigenlijk eerst het belangrijkste onderdeel van de community was, komt er nu zoveel meer bij kijken.”

Drijfveren

Ian van der Linden: “Het was eigenlijk niet echt de bedoeling om een community op te zetten. Het begon met een klein groepje vrienden die allemaal gek waren op hardstyle-classics. Wij wilden onderling gewoon lekker muziek delen en over hardstyle praten. Omdat de groep per ongeluk openbaar was, groeide deze binnen een mum van tijd – binnen één week! – tot meer dan 1000 leden. Vanaf dat moment konden we niet meer terug!”

Belang

Wat is volgens Ian van der Linden het belang van een community als Hardstyle Classics Lovers? “Het samenbrengen van mensen met dezelfde passie en muzieksmaak. Ik heb in de afgelopen jaren heel veel toffe mensen ontmoet dankzij mijn community. Het is ondertussen meer een soort van hardstylefamilie geworden die ik elk feestje weer zie.”

“Een schoolvoorbeeld van een community is een community waar mensen op een normale, vriendelijke en respectvolle manier met elkaar omgaan.”

“Zelf ben ik een fervent volger van Dedicated To Hardstyle en verschillende artiestencommunities. Daarnaast beheer ik ook twee communities van twee iconische acts, namelijk die van Noisecontrollers en D-Block & S-te-Fan, met respectievelijk 4300 en 6600 leden.”

>> Zie ook: Is Dedicated To Hardstyle het schoolvoorbeeld van een dance community?

Muziek is iets wat mensen nodig hebben en waar mensen kracht uit kunnen halen in deze rottijd

Ian van der Linden

Hardstyle (Classics)

Communities zijn binnen de hardstyle scene flink vertegenwoordigd in vergelijking met andere genres in ‘onze’ roemrijke dance(cultuur). Volgens de oprichter van Hardstyle Classics Lovers, Official Noisecontrollers Fan Group én D-Block & S-te-Fan Fangroup heeft dit te maken met de volgende aspecten:

“Het aantal stages op de uitgestrekte Defqon.1– en Decibel-terreinen zegt eigenlijk al genoeg. Zoveel stages, met allerlei verschillende muziekstijlen binnen de hardere stijlen, en dus voor ieder wat wils. Onze muziek heeft super veel verschillende (sub)stijlen en iedereen heeft zo zijn/haar eigen voorkeur. Echter, in elke groep wordt er weer andere content gedeeld. Dat houdt het leuk voor iedereen die meerdere groepen volgt. Bovendien kun je veel van andere ‘concurrerende’ communities leren, waardoor je elkaar naar grotere hoogtes stuwt.”

Eén van die substijlen is dus Classic Hardstyle. Organisaties zoals Q-dance, B2S, Shockerz, Kloontjes, REBiRTH Events, Absolutely Fresh, Lose Your Mind (†) – en ga zo maar door – zien dat deze classics nog springlevend zijn. Daardoor worden er speciale classics stages gehost op Defqon. 1, Decibel, Intents Festival, REBiRTH Festival, etc. Er worden zelfs aparte feesten gegeven, volledig gefocust op en gewijd aan deze glorietijd en de sounds van weleer. Enkele toonbeelden van dit type evenementen zijn Vroeger Was Alles Beter (VWAB), Origins, De Tijdmachine (†) REACTiVATE, Genesis, Remember, noem maar op.

Unique Selling Point

Waarmee onderscheidt Hardstyle Classics Lovers zich dan ten opzichte van andere communities binnen de hardstyle?

“Ik denk dat wij als community door de verschillende meetings die we op (classics) feesten hebben gehad, echt een super leuke groep hebben gecreëerd. Het zorgt ervoor dat heel veel mensen elkaar in het echt ontmoeten, in plaats van online achter hun mobiel of computerscherm. Hierdoor ontstaan vriendschappen en heel soms ontstaat er – naast de liefde voor hardstyle – zelfs een liefde voor een ander communitylid.”

Events

“Door het groeien van de community groeit ook de interesse van organisaties om samen te werken. Lose Your Mind was de eerste organisatie die ons de kans gaf voor hun feest, De Tijdmachine. Maar ondertussen zijn ook veel andere organisaties aan dat lijstje toegevoegd. Voor een evenement als Reminder mag ik en kan ik creatief aan de slag. Ik ondersteun Free2Party met het bedenken van thema’s, het maken van line-up’s en het regelen van de online content en marketing.”

COVID-19

Hoe zorg je als community ervoor om ‘relevant’ te blijven in deze bizarre coronatijd; een tijd waar er onder andere géén evenementen plaatsvinden?

“Natuurlijk ligt de leuke content die je normaal kan delen omtrent feesten momenteel stil. Maar het delen van muziek in de groep gaat harder dan ooit. Muziek is iets wat mensen nodig hebben en waar mensen kracht uit kunnen halen in deze rottijd!”

Inkomsten

“De verdiensten zijn altijd in overleg met organisaties. Ik doe dit puur als hobby en ik werk hiernaast gewoon fulltime in de technieksector.”

Toekomstmuziek

“Ik denk persoonlijk dat communities in de toekomst een steeds belangrijkere rol gaan spelen om liefhebbers van bepaalde muziekstromen te bereiken.”

“Wij zijn onder andere bezig met een nieuw logo voor HSCL. Dus hoogstwaarschijnlijk komt er in de toekomst nieuwe merchandise. Verder komen er natuurlijk weer leuke samenwerkingen met organisaties en artiesten. Dus houd de groep goed in de gaten!”

>> Lees ook: SERIE Dance & Drugs – Drugsgebruik in de elektronische dansmuziek

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Peter de Valck
Peter de Valck
Creatieve contentmarketeer, energieke evenementenorganisator, socialmediagoeroe, sportfanaat en (Hard) Dance liefhebber, die niet alleen de bal naar de juiste kleur weet te spelen, maar ook het spelen met woorden tot een handelsmerk heeft bekroond. U vraagt, Peter schrijft! Wil jij dat Peter verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe hardstyle of hardcore releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in zijn maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Is Dedicated To Hardstyle het schoolvoorbeeld van een dance community?

Met deze meerdelige serie wil This Is Our House het belang van verschillende online dance communities onder de loep...

Rock The House #79: Robin Riccio

Als onderdeel van een podcast-serie maken zuidelijke artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert...