Harmony Of Hardcore: Een onvergetelijk outdoor-debuut

-

Home » Features » Harmony Of Hardcore: Een onvergetelijk outdoor-debuut

Zaterdag 3 juli 2021 zal voor vele party people nog lang een historische dag blijven. Maar voor onze jonge Huisgenoot en hardcore-specialist Joes Maas was de heropening van de festivals helemaal bijzonder. Hij bezocht Harmony of Hardcore in Erp, en vanwege corona was dit eerste event uit de reeks ‘Live Again!’ pas zijn eerste outdoor-festival ooit als bezoeker. Voor TIOH doet hij verslag. “Wat een ervaring!”

Foto’s: Harmony Of Hardcore

Wat heb ik enorm uitgekeken naar deze bijzondere gelegenheid. Een zomer geleden, toen ik 18 werd, had ik al gehoopt mijn debuut op een buitenfestival te maken. Maar ik bereikte de volwassen leeftijd uitgerekend in een tijd dat alles plat lag.

Natuurlijk ben ik vanaf mijn 16e wel al naar verschillende events geweest. Zoals Try Before You Die, Pandemonium, verschillende Phoenix-edities, BKJN Superheroes en Hardcore Carnaval. Van de outdoor festivals mocht ik zelfs ook al een beetje proeven, toen ik werkte op Intents Festival en de Harmony of Hardcore-editie in 2019.

Maar als bezoeker gaan? Dat is toch heel wat anders.

Line-up

Mijn vreugde nam alleen maar toe toen Harmony of Hardcore de line-up aankondigde. Headliners waren Sefa, Partyraiser, D-Fence, Spitnoise, Tha Playah, Nosferatu (later vervangen door Ophidian), Promo, Estasia, Lady Dana, Cryogenic en The Viper. Een aantal heerlijke, diverse namen.

Als we eind van de middag aankomen, is het eerst tijd om het terrein te gaan verkennen. Vanwege de welbekende maatregelen zijn er ‘slechts’ 10.000 personen per dag toegestaan. Hierdoor is ook het aantal stages afgeschaald. In totaal zijn er 6 te vinden op het terrein in Erp, voorgaande jaren waren er zo’n 10 stages.

De mainstage en de Ravezone.

Zelf ben ik eigenlijk direct gewend aan de drukte. En de sfeer zit er meteen goed in. De stages zien er allemaal top uit. Ook is het overal gezellig druk. Op de terror stage na, daar staat maar een handjevol mensen. Dit is overigens ook het eerste podium dat we zien. Een grote botsautoattractie is omgetoverd tot de T-error stage. Op de dansvloer zien we een set staan met twee grote torens luidsprekers ernaast en weinig decoratie. Kortom: een prima, rauwe terror stage met een ongekend hard geluid.

Mainstage

Schuin ertegenover vinden we de mainstage. Een groot overdekt podium waar je zelfs áchter de dj-booth kunt staan. Door middel van een trap aan zowel de linker- en rechterkant van het podium kun je een rondje rondom de artiest lopen. Vreemd genoeg staat hier maar een aantal mensen, terwijl dit toch voor een erg gaaf beeld zorgt.

Mainstage

Achter de mainstage ligt het freestyle-podium. Het is simpelweg een volledig dichte, rechthoekige tent, toch ziet het er binnen heel erg gezellig uit.

Helemaal achter op het terrein vinden we de Ravezone, waar ook flink uitgepakt is. Een tent misschien wel zo groot als de mainstage kenmerkt de uptempo stage en staat vanaf het begin he-le-maal vol. Een prima lichtshow, ondersteund door verschillende led-schermen, is verantwoordelijk voor de visuele ondersteuning tijdens de energierijke uptempo-sets.

Na alle podia beneden te hebben bekeken gaan we dan eindelijk de berg op. Hier bevinden zich de Millennium Mountain en de Oldschool Gangsters. Door de bomen door horen we van laatstgenoemde stage de heerlijke early hardcore-sound, gedraaid door Panic. Het podium ziet er top uit en er wordt regelmatig confetti de lucht in geschoten. Verder staat het hele terrein vol, iets waar ik zelf heel blij van word.

Ravezone

Headbanger

De eerste set die we besluiten eens goed te gaan checken is die van Headbanger op de Millennium Mountain. Ook deze stage ligt tussen de bomen en is zelfs nóg meer dichtbegroeid. Zo staat er ook een aantal bomen op de dansvloer zelf, wat een gave sfeer geeft.

Heel bekend met de muziek van Headbanger ben ik niet. Ik weet dat hij een samenwerking met Paul Elstak ooit heeft gemaakt, maar daar houdt het voor mij ook op. Wel ben ik bekend met zijn andere alias, Waxweazle. Onder deze naam is hij meer gericht op de early in plaats van de millennium hardcore. Ook niet geheel onbelangrijk is zijn bijdrage aan verschillende collectieven. Zo stond hij aan de basis van de groep Euromasters (‘Amsterdam Waar Lech Dat Dan’) en heeft hij verschillende bijdragen geleverd aan de act Holy Noise.

Wat voor mij persoonlijk bijzonder is, is zijn aandeel bij een van de allerbeste hardcore-acts die er ooit is geweest: 3 Steps Ahead. Rob Fabrie, de echte naam van Headbanger, heeft meegeholpen met de releases ‘Step 1’ en ‘Step 2’. Dit is echter nog maar een kleine greep uit het portfolio van Rob Fabrie, niet gek dat ik dan ook hoge verwachting heb van deze set. En die komen uit. De set van Headbanger is een heerlijke manier om mijn eerste outdoor festival te beginnen.

Oldschool Gangsters

Buzz Fuzz

Tijd voor Buzz Fuzz op het Oldschool Gangsters podium. Zo’n 10 maanden geleden zag ik Mark Vos (zijn echte naam) voor het laatst draaien, op de Early Rave-editie van Phoenix. Op dat moment vond ik zijn set best wel tegenvallen.

Gelukkig bewijst hij vandaag maar weer waarom hij een kwart van The Dreamteam is. Buzz Fuzz draait een heerlijke set waarin flink wat van zijn eigen klassiekers voorbijkomen. ‘Frequencies’, een van zijn bekendste, ontbreekt niet, maar hij kiest daarbij voor een mashup van het nummer ‘Message In A Bottle’ van The Police. Met stipt het hoogtepunt in de set.

Om 19:00 dalen we af naar de Ravezone en pakken we nog een half uurtje Spitnoise mee. Opnieuw staat de hele tent weer vol en is het lastig om door te mensenmassa een goed plekje te vinden. Wat mij meteen opvalt is de energierijke sfeer die er hangt, op elke kick gaat de tent los. Spitnoise draait een heerlijke uptempo set die helaas weer veel te snel eindigt.

Promo

Dan is het tijd voor mijn eerste hoogtepunt van Harmony of Hardcore: de set van Promo op de Millennium Mountain. Dit is de eerste keer dat ik ‘The Vinyl Master’ live mag meemaken. Ondanks de grote drukte weten we ons naar voren te werken en kan het genieten beginnen. Vanaf het moment dat Promo begint met draaien klopt alles.

Het wordt langzaam donkerder, de bomen zorgen voor een unieke sfeer, het publiek heeft er ontzettend veel zin in en Promo draait de ene Promofile-classic na de andere. Zijn set gaat alle kanten op. Van de typische millenium sound met een lage BPM tot de harde industriële platen. Maar ook de meer melodieuze platen weet hij op een gruwelijke manier te verwerken. Na deze ongelooflijk dikke set is Harmony of Hardcore voor mij al geslaagd. Wat een ongelofelijk dikke set heeft Promo hier neergezet.

Ophidian

Rond 21:30 sluiten we aan op de mainstage en is Ophidian aan de beurt om ons te vermaken. Een aantal maanden geleden bracht hij zijn album naar buiten op Thunderdome Music, wat vandaag de dag nog steeds het beste album van 2021 is. Met zijn meeslepende melodielijnen weet hij me volledig in te pakken en is het opnieuw volle bak genieten.

Ophidian op de Mainstage

Ophidian vormt een mooi bruggetje voor de volgende act, Ruffneck. Ophidian is als 16-jarige de jongst getekende artiest ooit geweest op Gangsta Audiovisuals en Supreme Intelligence, beide labels in handen van Ruffneck. In 1999 had Ophidian hier zijn eerste releases te pakken onder zijn eigen naam ‘Ophidian’ maar ook bracht hij een EP uit onder de naam ‘Trypticon’. Een mooi voorbeeld van ‘When the student becomes the master’, al zal Ruffneck in mijn ogen altijd de master blijven.

Ruffneck & dj Rob en mc Joe

Opnieuw een set waar ik heel erg naar uit heb gekeken is de back-to-back van Ruffneck met DJ Rob en MC Joe. Als we de Oldschool Gangsters-stage naderen, herken ik de Ruffneck Soldiers meteen aan hun shirts. Een prachtig beeld om te zien!

Ik hoopte op heel wat Ruffneck Records en Gangsta Audiovisuals classics. Helaas komen er niet heel veel platen aan bod uit deze labels, en toch heeft deze set mij positief verrast. Er wordt flink gebeukt en de energie spat ervan af. Er worden populairdere nummers gedraaid als ‘Flesh is the Fever’ en ‘Jiiieehaaaa’. Ook nodigt Ruffneck zijn fans tijdens het optreden uit om op het podium te komen. Waarmee hij weer bewijst hoeveel hij overheeft voor zijn liefhebbers.

Het absolute hoogtepunt van deze set is de remix van ‘The Future’. Het origineel, geproduceerd door Nosferatu, is op zichzelf al een ongelofelijk harde track en is terug te vinden op Ruffneck Records. Artcore-legende Ruffneck besluit om alle remmen los te gooien en er nog schepje boven op te doen. Dit resulteert in een ongekend harde kick, niet normaal!

>> Zie ook: Hardcore-legende Ruffneck bespreekt zijn favoriete platen [VIDEO]

Closing set

Ik was er lange tijd nog niet uit bij welke stage ik mijn eerste outdoor festival wil afsluiten. Ik twijfel tussen Frantic Freak op de Oldschool Gangsters en de b2b-set van Dimitri K en Cryogenic in de Ravezone. 

Ik kies uiteindelijk toch voor die laatste, omdat ik nog maar weinig uptempo heb gehoord vandaag. De set van Dimitri K en Cryogenic is precies wat ik ervan had verwacht. Alleen de állerhardste tracks worden gedraaid en de hele tent gaat los. Wat een mooi beeld om zoveel uptempo-liefhebbers bij elkaar te zien.

Rond 23:30 maak ik de keuze om toch de berg nog een keer te beklimmen, en te eindigen op de Oldschool Stage. Dit is voor mij nou de definitie van een afsluiter! Frantic Freak is ontzettend hard aan het draaien en zit soms tegen de early terror aan. Een half uur sta ik te genieten van de nieuwere stijl binnen de early hardcore, de tijd vliegt voorbij. Achter ons zien we, door de bomen, het vuurwerk de lucht ingaan. Genieten ten top!

Harmony of Hardcore heeft ondanks de korte aanloop een geweldig festival neergezet, waarin de populairste genres binnen de hardcore door de vetste artiesten werden vertegenwoordigd. Wat een ervaring.


Harmony of Hardcore presents Live Again!

Meer foto’s volgen op de Facebook-pagina van Harmony of Hardcore.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Joes Maas
Joes Maas
Joes is een échte hardcore liefhebber met een grote passie voor de early hardcore, maar ook in de hedendaagse hardcore kan hij zichzelf helemaal vinden. Joes zal binnen TIOH dan ook vooral over de hardcore gaan schrijven en jullie op de hoogte houden van het laatste nieuws. Heb je zelf interessant nieuws voorbij zien komen rondom de hardcore? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

21×2021: het jaar van Juliëx

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...

Julian Ruiz (NL): “Lekker knallen, drankje en muziekje erbij”

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots...