Passie of paycheck: Wat vinden dj’s als Sam Feldt en Paul Elstak van de coronacrisis?

-

Home » Features » Passie of paycheck: Wat vinden dj’s als Sam Feldt en Paul Elstak van de coronacrisis?

Denis Doeland ken je vooral als vaste columnist van This Is Our House, waarbij hij persoonlijke, vooral digitale inzichten geeft in de dance-industrie. De afgelopen weken maakte hij ook een serie interviews, samen met Igor Beuker en Folkert Tempelman. Het trio vroeg onder anderen dj’s Sam Feldt, La Fuente en Paul Elstak naar hun visie op de coronacrisis. “Het is tijd voor een Testival. We denken nu alleen maar in wat er niet mogelijk is.”

door Igor Beuker, Denis Doeland en Folkert Tempelman

Onder de titel Live On Stage bespraken Denis, Igor en Folkert onder andere de toekomst van de entertainment- en live-sector. Door de corona-crisis is deze immers zwaar onder druk komen te staan.

Ze spraken met een aantal dj’s. Wat denken dj’s als Sam Feldt, La Fuente en Paul Elstak, maar ook rapper Jebroer van de coronaperiode? Passie versus Paycheck, Protesten versus Testivals; de artiesten hebben allen een duidelijke kijk op deze bijzondere periode.

Sam Feldt: ‘Inzetten op fan-relatie, oog voor passie’

Sam Feldt

Sam Feldt kennen we als een succesvolle dj die daarnaast innovatieve oplossingen bedenkt om zijn business te laten groeien. Zo zet de dj zet op een slimme manier in op het versterken van een digitale relatie door middel van Fangage. Deze technologische oplossing beloont fans die zich uitspreken als ambassadeur. Hij vertelt in het interview bij Live On Stage (video hieronder) dat het verdienmodel voor de entertainment-sector nog ongewis is.

“Nu zet ik in op het onderhouden van de relatie met mijn fans. Dat doe ik door relevant te zijn en blijven, door content te delen. Ik geef veel muziek uit, daar ligt de focus. Via content en livestreams probeer ik in contact te blijven met mijn fans.”

Voor Feldt is de fan-relatie het belangrijkste. Het is een spannend proces om te ontdekken hoe het onderhouden en optimaliseren van die fan-relatie uiteindelijk vorm krijgt: minder liveshows en misschien meer digitaal? Ook hoopt Feldt dat dj’s hun passie niet uit het oog verliezen. “Geld verdienen is prachtig, maar het is de passie van een dj om muziek te maken. Daaruit volgt de paycheck: de inkomsten door streams en optredens.”

Bekijk hier de video met Sam Feldt:


DJ Paul Elstak: ‘Laat je stem horen’

Paul Elstak

Dj-legende Paul Elstak voorspelt dat er geen festivals georganiseerd gaan worden in de anderhalve-meter-samenleving. “Tot volgend jaar augustus staan we dus in elk geval stil. Daarbij kan deze wet nog verlengd worden door de overheid. Terwijl veel dj’s helemaal niet rijk zijn en afhankelijk zijn van inkomsten van festivals.”

Dat baart Elstak zichtbaar zorgen. Als het langer gaat duren, gaan er veel partijen omvallen, voorspelt de dj. “Er zullen vast wel dj’s overblijven, maar wat gebeurt er als er geen organisaties of toeleveranciers meer zijn? Dan houdt het op. Ik zie het somber in.”

“Veel mensen laten hun stem niet horen. Dat is raar. Het is al aangetoond dat de kans buiten op besmetting heel klein is. Daar maak ik me zorgen om. Het is tijd dat we ons uitspreken en we ons tegen deze maatregelen verzetten.”

Bekijk hier de video met Paul Elstak:


Jebroer: Protesten zijn de testivals van corona

Een testival is de oplossing, betoogt Jebroer. De rapper hoopt dat er een test-case mogelijk is. “Organiseer bijvoorbeeld een festival met duizend mensen, test iedereen en geef ons de kans om te laten zien dat er meer mogelijk is dan we nu denken. We denken alleen maar in wat er niet mogelijk is.”

Jebroer haalt het protest in Rotterdam, voor Black Lives Matters, aan. “Daar is niemand besmet. Waarom is dat geen groot nieuws? Er komen zoveel mensen samen, ze houden geen afstand en geven elkaar een hand. Geen van de regels werd daar nageleefd. Dat er geen besmettingen of niet meer besmettingen zijn geweest, dat is toch raar? Dat zou toch laten zien dat er veel meer mogelijk is?”

Bekijk hier de video met Jebroer:


DJ La Fuente: ‘Dj is een contactberoep’

La Fuente

Het zijn gekke tijden, betoogt dj La Fuente. “Het is nu tijd om te kijken waar de markt heen beweegt en hoe je kan blijven door-ontwikkelen. We hebben in dat opzicht een soort contact-beroep: veel podcasts en livestreams zijn mogelijk dankzij het internet, maar dat heeft minder effect dan als je elkaar in het echt ziet. Daar zit de toekomst, dat fysieke contact.”

Promotors gaan opnieuw nadenken over festivals, over prijzen, over tickets, zo verwacht de dj.

“De hosting van podia zal veranderen. In plaats van een dj van een half uur, gaan we naar langere verhalen. Dat is het kloppende hart van onze scene. Mijn eigen concept is nu een volledige avond, een soloshow. We vertellen daarin het hele verhaal, van begin tot eind. Ik zou tien uur solo draaien bij The Day At The Park en Tomorrowland. We moeten nog even geduld hebben, maar ik hoop snel aan de slag te kunnen gaan.”

Bekijk hier de video met La Fuente:


Dance en de coronacrisis

Lees meer over de dancebranche en de coronacrisis:

Coronacrisis

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Geen Chinezen, wel allrounders: De DJ FACT Top 100 versus de DJ Mag Top 100

De verschillen tussen onze vorige week gelanceerde DJ FACT Top 100 en de laatste DJ Mag Top 100 zijn...

Tiësto nieuwe nummer 1 in DJ FACT Top 100

De DJ FACT Top 100 van 2022 kent een nieuwe, Nederlandse nummer 1. Tiësto lost Marshmello af aan kop...