HET WILD uit Eindhoven vormt dit jaar een van de sterke lokale verbindingen in het muziekprogramma van de STRP Biënnale (24 maart – 2 april). This Is Our House trok naar het vaste honk van deze excentrieke dansavond, het Stroomhuis. Voor het generale feestje en een interview met de vereerde drijvende krachten achter HET WILD. “Wij proberen tegengas te geven in de stad.”
door Joost van den Berkmortel
In een stoffig achterkamertje van Het Stroomhuis neem ik op een koude winteravond plaats tussen de kratten bier die opgestapeld staan tot het plafond, omsingeld door zeefdrukpersen en kunstwerken. Het oude schakelstation van de Nuon, nieuw leven ingeblazen door André Amaro, is en blijft toch de Eindhovense tempel voor vrijgevochten linkse hobbyisten.
Tegenover me zitten de heren Elvin Usidame en Mathijs van Zantvoort, ofwel de masterminds achter Eindhovens meest excentrieke dansavond, HET WILD. Hoewel die zich niet laat binden aan een specifieke locatie, lijken Het Stroomhuis en HET WILD een match made in heaven. Meer underground dan dit wordt het niet, op de (helaas) verlaten kelder van Het Stroomhuis na dan.
Tom Trago all night
Deze avond hebben ze een all-nighter met niemand minder dan Tom Trago. De Amsterdamse eclectic-held komt nota bene in Eindje de Gekste zijn verjaardag vieren. Wat later die nacht tot de ene na de andere lekkere traktatie aan het wilde publiek zal leiden (foto onder).
Maar TIOH is hier vooral om te praten over hun samenwerking met de STRP Biënnale. Het Wild host de eerste van de 2 zaterdagnachten op het gerenommeerde kunst- en technologiefestival op Strijp S in Eindhoven.
Op 25 maart presenteert het collectief samen met Eurabia (Cairo Liberation Front) een avond waarin de eclectische en exotische dansmuziek van morgen centraal staat. Dat gaat van afro, hiphop, disco tot house – en weer verder.
>> Zie ook – STRP duikt muzikaal dieper: ‘We gaan niet mee in overbevissing <<

HET WILD laat zich omschrijven als een excentrieke, eclectische dansavond die eigenlijk niet echt één specifiek smaakje kent. Verschillende stijlen, verschillend publiek en verschillende locaties. Wat maakt HET WILD dan eigenlijk precies HET WILD?
Elvin: “We hebben HET WILD opgezet omdat we iets misten in de stad. We boeken echt wat we zelf vet vinden en hier missen. Nationale en internationale artiesten die normaal niet naar Eindhoven komen. Daardoor zie je ook dat mensen willen reizen vanuit andere plekken en dat ons publiek eigenlijk elke editie anders is.”
Mathijs: “We hebben een vaste kern, maar de line-up voegt het extra element toe. We gaan eigenlijk steeds breder in plaats van smaller.”
Wat kunnen we tijdens STRP verwachten?
Elvin: “Het wordt een combinatie van HET WILD en Eurabia, twee programma’s bij elkaar. We moeten alleen wel wat meer publiek trekken dan hier, zo’n 600 man gaat er in zaal C van het Klokgebouw.”
“De jongens van Eurabia zijn ook gewoon vrienden van ons dus we hebben sowieso veel contact. STRP en HET WILD liep al langer overigens. Ze hebben het besluit genomen om kleiner te gaan en te werken met lokale partijen. Het is echt tof dat je van zo’n organisatie dan het vertrouwen krijgt om dat samen te mogen doen.”
Echt tof dat je van zo’n organisatie het vertrouwen krijgt om dit samen te mogen doen

Elvin: “We maken echt alle drie samen de line-up. HET WILD en Eurabia hebben de leiding en STRP faciliteert. We krijgen vrij spel in de marketing en dat soort dingen dus ze laten het wel echt aan ons. Op de goede manier dan. Het blijft natuurlijk wel spannend, je moet toch meer mensen trekken dan normaal en het is voor ons en voor STRP ook allemaal nieuw.”
Mathijs: “Het programma wordt een combinatie van live-acts en dj’s. Het moet echt een line-up worden waar we met alle drie de partijen achter staan.”
STRP klopt heel goed met wat wij doen
Elvin: “Een mooie toevoeging vanuit STRP is de openingsact. Children of the Light, gasten die lichtprojecten doen voor onder andere De School in Amsterdam, doen een project samen met Huerco S. Op die manier wordt ook mooi het gat tussen de expo en de dansavond overbrugd.”
Volg TIOH op Facebook:
Waarom samenwerken met STRP Biënnale? Wat beweegt jullie om uit je reguliere omgeving te gaan en onderdeel te worden van een dergelijk groot evenement?
Mathijs: “STRP heeft natuurlijk enorme faam gemaakt, zeker in de afgelopen jaren. Die avonden hebben toch wel als fundament gewerkt voor waar we nu voor staan. Op STRP is dat natuurlijk een stapje groter, maar dat is wel het straatje waarin wij willen zitten.”
“Het is heel erg de juiste toon van muziek en toffe acts naar Eindhoven halen. Het klopt heel goed met wat wij doen. We kunnen daar natuurlijk ook zelf goed naam maken en het zet ons goed op de kaart.”
Elvin: “Het is ook heel tof dat we dat vertrouwen hebben gekregen. Ze willen ons ook graag helpen om een keer iets groots te doen.”

De directeur van STRP, Angelique Spaninks, noemde jullie in het stuk dat gepubliceerd werd op TIOH ‘de partij die de teloorgang van het clubcircuit in Eindhoven proberen te keren’. Dat is nogal een statement.
Mathijs: “Wij proberen wel echt tegengas te geven in de stad. Heel veel andere partijen proberen het niet eens want Eindhoven is toch lastig. Wij zitten er ook niet in om geld te verdienen, we willen gewoon kwaliteit leveren in een stad waar dat nog weinig is.”
Elvin: “Het is fijn dat het zo goed werkt, anders zouden we het ook niet doen. We doen het echt vanuit een voorliefde. Het is op die manier ook lastig om er geld aan te verdienen dus ik snap ook dat veel mensen zich er niet aan wagen. Met onze avond willen we mensen ook helemaal niet in de weg zitten. We doen het alleen als we de juiste artiest op het juiste moment hebben, daarom hebben we ook nog geen nieuwjaar of Koningsnacht gedaan. We willen niet concurreren met anderen die in de stad bezig zijn.”
Zij heeft het over de teloorgang van het Eindhovense clubcircuit, gaat het dan echt zo slecht?
Elvin: “Je merkt wel dat mensen openstaan voor dingen, maar je hebt niet echt een clubcircuit in Eindhoven. Waardoor het lastig is om op een vaste frequentie feesten te organiseren. Het begint bij locaties en toffe plekken waar je terecht kunt met je avonden.”
“In Eindhoven hebben we een groep die heet Eindhoven Underground en met die groep van organisatoren delen we informatie en proberen we uiteindelijk ook iets te veranderen. We proberen bijvoorbeeld om via de gemeente leegstaande locaties vaker open te krijgen voor feesten. Eindhoven is daarin wel gewoon een clubje, iedereen kent elkaar. We helpen elkaar ook op die manier.”
Is Arcade een goed voorbeeld van die teloorgang? Zien jullie het wegvallen van de club als gemis?
Elvin: “Het was heel dapper dat ze het hebben geprobeerd. Ik heb er ook veel toffe avonden gezien, maar het is gewoon lastig om het op zo’n niche kostendekkend te krijgen. Ik heb niet het antwoord op de vraag wat daarvoor in de plaats zou moeten komen, maar het begint met plekken zoals dit.”
Terug naar STRP. De tijden waarin je op STRP van Aphex Twin naar Squarepusher kon lopen lijken ook voorbij. Geen mega-namen meer, maar liever de excentrieke locals. Hoe zien jullie je plek in het STRP-festival en de ontwikkeling van mega naar lokaal?
Mathijs: “STRP was gewoon wel uniek in die tijd, zeker in Eindhoven. Nu zijn er gewoon veel meer alternatieven en ik snap dat het ze niet meer lukt om dat te kunnen betalen. Die acts kunnen ook gewoon staan op Dekmantel, Lowlands, Pitch en noem ze allemaal maar op.”
Elvin: “Die heel grote namen zijn gewoon heel lastig. Ik merk het ook als programmeur bij de Effenaar. Om buitenlandse artiesten naar Eindhoven te halen is moeilijk. Voor zo’n festival is dat misschien nog wel lastiger omdat er gewoon zoveel plekken zijn waar ze kunnen spelen. Je hebt bijvoorbeeld tegenwoordig al Catch een dag voor STRP zitten.”
>> Zie ook: Is er (club)leven na Arcade? ‘Eindhoven snapt techno niet’ <<
Is Eindhoven dan toch de verliezer op het moment dat andere partijen in de Randstad ervoor kiezen om in dezelfde vijver te gaan vissen?
Mathijs: “Ik denk dat STRP de noodzaak gewoon niet meer zo ziet om het aan te bieden. Artiesten kiezen ook sneller voor Amsterdam dan voor Eindhoven en in die zin ben je wel de verliezer. STRP was eerst vrij uniek qua aanbod, maar die niche is wat meer opgevuld.”
“Als er een tweede HET WILD zou zijn, zouden wij ook op een andere manier een alternatief proberen te bieden en echt iets bijzonders neer te zetten. Het is zeker jammer dat die grote namen er niet meer zijn, maar we snappen de overwegingen wel. Behalve dat het ruimte maakt voor ons als lokale partij natuurlijk.”
HET WILD na STRP, wat is de volgende stap?
Elvin: “Na STRP blijven we lekker doorgaan, waarschijnlijk weer gewoon in het Stroomhuis. Hopelijk kunnen we in mei weer een weekender doen. We staan open voor samenwerkingen en misschien gaan we ook nog wel een keer naar een grotere locatie om dito artiesten te boeken, maar daar hebben we nog niet echt concrete plannen voor.”
Mathijs: “Onze formule blijft onveranderd. Een headliner die misschien niet supertoegankelijk is, maar wij muzikaal wel supertof vinden in combinatie met Nederlandse acts die niet vaak genoeg naar het zuiden komen. Het is gewoon tof om artiesten aan te kunnen bieden die niet vaak in Eindhoven komen, voor ons, voor het publiek en hopelijk ook voor die artiest.”
STRP Sounds x HET WILD x Eurabia
Zaterdag 25 maart, STRP Biënnale, Eindhoven. Zie het Facebook-event voor meer informatie over het feest. Zie de website van STRP voor meer informatie over dit kunst- en technologiefestival.