donderdag, oktober 5, 2023

House en techno in april: De tips van Mark van Bergen

-

Home » Features » House en techno in april: De tips van Mark van Bergen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huis-gidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Mandy van der Donk en Peter de Valck zijn specialist binnen de harde stijlen, Daan Coerver tipt je het beste op het gebied van bass music en Chris Breuer weet alles van urban-eclectic. Trance-tips worden verzorgd door Erwin Herkelman. Huisbaas Mark van Bergen geeft je tips op het gebied van house en techno. Hieronder zijn persoonlijke tips voor april 2021. 

Cercle: Eelke Kleijn op Mont Saint Michel

Maandag 29 maart, 19:30 uur live, en daarna on demand

Cercle Eelke Kleijn

Live te zien in de staart van maart, maar dit nieuwe juweeltje met een van mijn favoriete Nederlandse house-artiesten zal vooral in april veel views gaan trekken. Eelke Kleijn luistert Cercle’s terugkeer naar het moederland op, en doet dat met zijn nieuwe liveset vanaf Mont Saint Michel.

De Franse video-tovenaars hadden corona niet nodig om een boost in views te krijgen. Al ver voor de pandemie verhief Cercle het streamen tot hoge kunst. De rij van hoogtepunten (vaak letterlijk) is te groot om te benoemen. Artbat bij het Christus-beeld, hoog boven Rio (hier mijn interview met het duo), is bijvoorbeeld een set die velen bijstaat. Of: Ben Böhmer in een luchtballon boven het Turkse Cappadocia. Sébastien Léger bij de piramides van Giza, ook zo’n parel.

En nu dus Eelke Kleijn vanaf het adembenemende zeestadje Mont Saint Michel. Zijn diepe, dromerige, kleurrijke sound past naadloos bij het decor, verwacht ik. Begin dit jaar postte Eelke dat hij na een kleine dip weer volop muziek aan het maken was, en dat we daar dit jaar veel van mogen verwachten. Benieuwd hoe dat tot zijn recht gaat komen op dit Champions League-podium van de melodische house en techno.

>> Cercle op Facebook


Radio Radio

Doorlopend

De Amsterdamse pop-up soundbar Radio Radio lanceerde in maart de internetzender RRFM, onder programmatische leiding van de Utrechtse dj Carista en met WeTransfer als partner. Naast Carista kwamen tot nu toe onder meer klinkende namen als DJ Tennis, John Talabot en Elias Mazian voorbij. Na het stoppen van Red Light Radio had de hoofdstad weer een station voor de dj-community nodig, aldus Radio Radio. De ambitie is om de streams visueel naar een hoog en vernieuwend plan te brengen, en na een tijdje luisteren en kijken (naar onder meer het fraaie artwork) mag je daar in gaan geloven. Iedere dag zijn er mooie sets en streams van bekende en opkomende namen.

>> Radio Radio


London Grammar – ‘Californian Soul’

Vrijdag 16 april via Ministry Of Sound

Een plekje voor een indie pop-band in deze rubriek? Wie de (melodische) house een beetje volgt, zal er niet van opkijken. London Grammar is een graag geremixte groep (Sasha, Camelphat, Tiga, Henrik Schwarz) die zelf ook graag de elektronische randjes en four to the flour ritmes opzoekt. Met boven alles natuurlijk het gulden stemgeluid van Hannah Reid. Die in mijn ogen op zeldzame hoogte staat qua vrouwelijke vocalisten (gedeeld met Florence ‘The Machine’ Welch dan).

Op het nieuwe, derde album ‘Californian Soil’, uitgebracht op het roemruchte dancelabel/annex club Ministry Of Sound, schittert Reid weer volop. Althans, afgaande op de (4) tracks die nu al zijn uitgebracht. Het poppy ‘How Does It Feel’ kunnen velen inmiddels al meezingen en met ‘Baby It’s You’ gaf London Grammar blijk van haar dansbare blueprint. De track werd al geremixed door kanonnen als Kölsch. Ik ben heel benieuwd naar de rest van het album.


En verder…

…heeft techno-titaan Carl Cox de geboorte van zijn boek aangekondigd – lijvig als de man zelf. ‘Oh yes, Oh yes!’ (hoe kon de titel ook anders?) is sinds vorige week te bestellen en verschijnt op 19 augustus.


Eerdere maandtips van Mark van Bergen?

Check hier de eerdere maandtips van Mark van Bergen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...