vrijdag, december 8, 2023

House en techno in juni: de tips van Mark van Bergen

-

Home » Biki90 » House en techno in juni: de tips van Mark van Bergen

In aanloop naar de nieuwe maand geven 3 van onze vaste gidsen je koers richting het betere feestgedruis, bijzondere releases en andere highlights. Jasmijn van Broekhoven en Wessel Hop zijn respectievelijk huisspecialist binnen de harde stijlen en de broken beats. Huisbaas Mark van Bergen geeft je tips op het gebied van house en techno. Hieronder zijn persoonlijke tips voor juni 2019.

 

Extrema Outdoor Belgium

Vrijdag 7 t/m zondag 9 juni, Houthalen-Helchteren

Extrema Outdoor Belgium 11 - Vlad Solovov

Nederland heeft DGTL, de onderburen Extrema Outdoor Belgium. Dit jaar bezoek ik beide festivals, en zie ik de paralellen steeds sterker worden. Qua grootte, programmering (inclusief afters) en internationale uitstraling.

Extreem is de geschiedenis wel een beetje. Waar de Nederlandse (moeder)editie van XO ter ziele ging, groeide de Vlaamse editie als kool. Die trekt nu zo’n 70.000 fuifliefhebbers naar Houthalen-Helchteren.

Het urbane DGTL is misschien nog net wat alternatiever, in zowel line-up als locatie. Maar op Extrema Outdoor Belgium kun je ook de beste progressieve house en techno horen, ingevlogen vanuit alle wereldwijde windstreken. Ik heb daar nu al goesting in.

Dit jaar zijn er opvallend veel live-acts, bijzondere hostings en uitdagende curaties. Zo geeft Agents Of Time een unieke hybrideshow van 12 uur lang en doet Kölsch met zijn IPSO-label voor het eerst een festivalhosing. De baas draait daarbij zelf back-to-back met al zijn gasten. Stuk voor stuk headliners op zichzelf (o.a. Patrice Bäumel, Tiga). En dan hebben we nog maar een topje van de ijsberg aan kopstukken benoemd…

Zo’n killer line-up is vaak voer voor keuzestress. Vandaar dat we je eerder al gidsten met onze 9 tips voor Extrema Outdoor Belgium 2019.

>> Event


Labyrinth Club at Lab-1

Zaterdag 15 juni, Lab-1 Eindhoven

Labyrinth Club - Lab-1

Van XOBE is het maar een mini-stap naar dit relatief kleine doch bijzondere club-event. Naast baas van Extrema Outdoor Belgium is Ugur Akkus ook chef van Labyrinth Club. Inmiddels permanent gevestigd in Hasselt, maar sinds jaar en dag graag uitreizend door België.

Eindhoven is Akkus’ geboortestad, maar hij week uit naar België. Vanwege de liefde en omdat de uitgaansnachten er langer zijn (lees hier ons interview). Maar nu er eindelijk een omslag in Eindhoven ontstaan, greep hij zijn kans en keert hij terug.

Met niemand minder dan Diynamic-held HOSH (sous-chef van eindbaas Solomun) op het affiche strijkt hij neer in drie zalen van Lab-1. Het feest mag – primeur! – tot 7:00 uur door. Alle artiesten (verder o.a. Kapibara en Michael Klein) draaien 4 uurs-sets.

Ik ken weinig promotors die zo leven voor de muziek en de scene als Ugur. Zowel de nacht- als de reguliere burgemeester mogen hem in Lab-1 met égards ontvangen. En hopen dat hij vaker impulsen aan nachtelijk Eindje gaat geven, zoals hij dat al zo vaak en goed in Vlaanderen deed.

>> Event


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


 

Zeezicht Festival

Zaterdag 22 juni, Veerhaven Breskens

Zeezicht Festival

Het is goed zoeken naar feestjes in het dunbevolkte, doorgaans sober levende Zeeland. Dus als er dan eens een mooi event opduikt, moeten we dat koesteren.

Verdeeld over 2 area’s aan de Veerhaven van Breskens kun je, met de geur van zee in je neus, genieten van een fijne line-up. Daaronder ook een aantal Zeeuwse en West-Brabantse artiesten, van wie Nick Bril waarschijnlijk de bekendste is. Leuk dat de ‘grand chef’, met wie ik onlangs een groot en bijzonder interview had in zijn sterrenzaak The Jane, eens op eigen grond draait. Met Nuno Dos Santos, Carma Collectiv (interview) en Wille Wartaal – jawel! – zijn andere klinkende namen present.

>> Event


Pollerwiesen Boot Eins

Zondag 23 juni, Ms RheinEnergie Keulen

Pollerwiesen

Het mooie van wonen in (Midden-)Brabant is dat je overal zo bent. Ook als party-forens is dat een zegen. Ik ben zelf net zo vaak in Antwerpen als in Amsterdam gaan feesten. Het Duitse Ruhrgebied is ook dichtbij, al ben ik daar zelf nog nooit uitgegaan (anders dan in Berlijn).

Komende maand gaat dat tot mijn spijt weer niet gebeuren. Maar zie ik watertandend en vol FOMO aan dat het Pollerwiesen-seizoen in juni weer echt goed op stoom komt. Op 9 juni is er eerst het grote festival, twee weken later gevolgd door hun (uitverkochte) bootfeestje op de Rijn. Daar staan onder meer techno-kapiteins Amelie Lens en Marcel Fengler aan het roer.

Ik heb al heel wat mooie verhalen over Pollerwiesen gehoord. Geïnspireerd op de Goa-feesten in India was het bijna 30 jaar geleden het allereerste outdoor-techno-event van Duitsland. De (aanvankelijk illegale) party’s stonden aan de basis van de Duitse festivalcultuur. Het undergrondse, minimale karakter zit er nog steeds in. En de prijzen zijn – in vergelijking met veel Nederlandse events – nog schappelijk.

Hopelijk later in het seizoen alsnog eens meepakken – of anders zeker volgend jaar!

>> Event


Meer events?

Check onze agenda voor meer events en partytips. Of scroll naar beneden voor eerdere tips van Mark van Bergen.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Extrema Outdoor viert eindelijk 10e verjaardag – en de line-up is gruwelijk

Festival Extrema Outdoor in Belgie is na twee geannuleerde edities dan eindelijk toe aan zijn tiende verjaardag. En die...

21×2021: het jaar van Bas Baetsen

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...