woensdag, september 28, 2022

House en techno in juni: De tips van Mark van Bergen

-

Home » Features » House en techno in juni: De tips van Mark van Bergen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere (online) events, bijzondere releases en andere highlights. Huisbaas Mark van Bergen geeft je tips op het gebied van house en techno. Hieronder zijn persoonlijke tips voor juni 2021. 

STRP Festival

3-6 juni via strp.nl

‘Thuismaand’ april kwam te vroeg vanwege een bepaald virus, STRP Festival 2021 werd daarom verplaatst naar juni. Helaas ook nog te prematuur voor een offline editie, dus wordt het Eindhovense kunst- en technologiefestival ook dit jaar online aangeboden.

STRP (spreek uit: ‘Strijp’) geldt als het grootste evenement voor creatieve technologie in Nederland. Het evenement trok in 2015 bijna 30.000 bezoekers in 10 dagen. Elektronische muziek vormde toen (in de nacht) nog een hoofdbestanddeel. Ik zag zelf diverse cutting edge headliners in het Klokgebouw, onder wie Underworld, Chemical Brothers, Aphex Twin en Laurent Garnier.

Van dat kaliber headliners is STRP al een tijdje afgestapt, maar elektronica blijft muzikaal aanwezig. Ook dit jaar, en ook online. Wat te denken van ‘Temple OST’, een virtuele club van de Londense kunstenaar Lawrence Lek. Of ‘Universal Tongue’ van Anouk Kruithof, die een visuele/muzikale collage maakte van 8800 dance-video’s. Genoeg te ontdekken dus, ook/juist als je van andere kunstvormen houdt.

>> Meer info


Squarepusher – ‘Feed Me Weird Things’ (reissue)

4 juni via Warp Records

Niet nieuw, ook geen house of techno. Wel een jarig, invloedrijk album dat vanwege het 25-jarige jubileum opnieuw wordt uitgegeven, door het legendarische Warp-label. En in de tijd dat Squarepusher’s ‘Feed Me Weird Things’ voor het eerst verscheen, zat ik zelf midden in ‘Britse’ periode vol jungle, drum-‘n-bass en big beat. Stukje nostalgie dus.

Het was de tijd van Prodigy, Fatboy Slim, Goldie, Aphex Twin en consorten. Acts die lieten horen dat je met elektronica ook buiten de lijntjes van de four-to-the-floor kon gaan, en zelfs ver buiten de kleurplaat. Sla de catalogus van Warp er maar eens op open.

Op dit key album van Squarepusher (die trouwens ook eens op STRP stond) komen al die nieuwe elektronische horizonten van de 90’s goed tot uiting. ‘Feed Me Weird Things’ voedt je met dwarrelende jazzy ritmes, galmende ambient en schurende, opgefokte beats. Het staat nog niet eens op Spotify, vandaar alleen al deze aanrader!


ClubEthics

6 juni via nachtburgemeester.amsterdam

Welke stappen nemen clubs voor een veiliger en inclusiever nachtleven na de coronacrisis? Hoe zit het met deurbeleid, interne bedrijfsculturen of hun communicatie naar bezoekers?

Daarover gaat het tijdens de eerste editie van ClubEthics, een online talkshow van Stichting Nachtburgemeester Amsterdam en een initiatief om het nachtleven veiliger en inclusiever te maken. Een onderwerp dat wat mij betreft niet genoeg besproken kan worden, nu de schaduw van de ‘De School’-crisis nog altijd over Amsterdam hangt.

Tijdens de lancering van ClubEthics, op Radio Radio, zijn er gesprekken met diverse betrokkenen. Mattanja Ewida en Juliënne Beijer spreken namens Stichting Sexmatters, vanuit de clubs zijn er afgevaardigden van Garage Noord, Radio Radio, AIR en Doka.

>> Meer info


Eerdere maandtips van Mark van Bergen?

Check hier de eerdere maandtips van Mark van Bergen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Hardstyle tips in oktober 2022: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...

De top 3 hardstyle releases in september 2022: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...