vrijdag, december 8, 2023

House en techno in mei: de tips van Mark van Bergen

-

Home » Biki90 » House en techno in mei: de tips van Mark van Bergen

In aanloop naar de nieuwe maand geven 3 van onze vaste gidsen je koers richting het betere feestgedruis, bijzondere releases en andere highlights. Jasmijn van Broekhoven en Wessel Hop zijn respectievelijk huisspecialist binnen de harde stijlen en de broken beats. Huisbaas Mark van Bergen geeft je tips op het gebied van house en techno. Hieronder zijn persoonlijke tips voor mei 2019.

 

Club Eindhoven

Vrijdag 3 mei, Warehouse of Innovation, Eindhoven

Club Eindhoven

Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Als het gezegde nu ergens geldt is het wel in Eindje de Gekste. Hier in Huis schreven we al eerder over de frisse wind die door nachtelijk 040 waait, na jaren van schraalheid. Windkracht komt van onder meer De Bank, De Sociale Dienst, Rararadio, MASCHINE en Lab-1 (waar niemand minder dan Titia morgen een 3 uurs set draait). En dan is er zaterdag ook nog het (uitverkochte) debuut van Bontgenoten Festival op het TU-terrein.

Als nieuwste loot aan de boom is er nu Warehouse of Innovation, (tijdelijk) gevestigd in het pand waar voorheen de V&D zijn waren sleet. Een van de spelers is Club Eindhoven, dat er vanaf vanavond wekelijks een inclusief feest geeft, georganiseerd door de Design Academy-studenten achter 212 en 575. Op de nieuwe, gratis te bezoeken clubavond staan diverse lokale samenwerkingen centraal, en kun je sets van onder meer Mucho Macho, DJ Budget en Bartek verwachten. Het feestje begint al vroeg, om het weekend in te luiden, maar heeft deze week wel gewoon een vergunning tot 4 uur weten te pakken.

>> Event


Follow The White Rabbit

Zaterdag 11 mei, Effenaar, Eindhoven

Follow The White Rabbit

We blijven nog even in de Lichtstad, want een week later blaast ook een andere nieuwe kracht een partijtje mee. De grote zaal van de Effenaar vormt het decor van de eerste Follow The White Rabbit. Waarover je onlangs al uitgebreid kon lezen op deze website.

Het is goed dat het Eindhovense poppodium, dat ooit het eerste was met een danceprogrammeur, weer echt mee begint te tellen in de (elektronische) nacht. Op 11 mei duurt die er bovendien nog eens extra lang (tot 6:00 uur). De programmering en sound, volgens de mysterieuze organisatoren Red & Blue een ‘mix van underground en upperground’, is niet mals. Onder meer Pig&Dan, Secret Cinema en Torsten Kanzler treden op.

>> Event


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


International Music Summit

Woensdag 22 t/m vrijdag 24 mei, Ibiza

Ieder jaar mag lucky me namens Fontys ACI, waar ik doceer over de dancebranche, een aantal conferenties bezoeken. Naast ADE als vaste prik in eigen land steek ik mijn licht ook op in het buitenland. De afgelopen jaren bracht me dat naar Together (Boston) en Sónar (Barcelona en Reykjavik). Voor mij zijn zulke reizen hoogtepunten in het jaar. Ik geniet van iedere minuut en voel me enorm gezegend dat ik dit ‘werk’ mag doen.

Dit jaar ga ik voor het eerst naar de International Music Summit in Ibiza. IMS is na ADE en Sónar de belangrijkste internationale danceconferentie in Europa en vormt tevens de kick-off van het nieuwe clubseizoen op ’s werelds bekendste party-eiland.

De opzet van deze gatherings is steeds dezelfde. Overdag staat in het teken van zakelijke afspraken, netwerken, panels en presentaties. Met de dood van Avicii nog vers in het geheugen is er dit jaar veel aandacht voor mentale gezondheid. Daarnaast is ook ‘inclusiviteit’ een belangrijk thema, zowel op de dansvloer als in de dj-booth.

’s Avonds zijn er – met zoveel artiesten als sprekers in town – natuurlijk de nodige optredens en feestjes. Ik kijk zelf enorm uit naar dé afsluiter van deze driedaagse: IMS Dalt Villa, vernoemd naar en gehouden in het oude centrum van Ibiza Stad. Ik heb al heel wat (club)feestjes meegemaakt op het eiland, maar nog nooit een op zo’n mooie locatie. Die uitkijkt over Ibiza en waar een line-up van exclusieve back-to-backs staat geprogrammeerd – zie de video hierboven.

>> Event


Best Kept Secret

Vrijdag 31 mei t/m zondag 2 juni, Beekse Bergen, Hilvarenbeek

Kraftwerk Best Kept Secret

Als klapper van een mooie meimaand is er natuurlijk dat lange Hemelvaartweekend, waarin je alleen al in het zuiden allerlei muzikale kanten op kunt. Zelf ga ik dit jaar voor het eerst – en lekker op de fiets! – naar Best Kept Secret Festival. Waar ik erg benieuwd naar ben geworden, na alle mooie verhalen over dit ontdekkingsfestival.

Ook wat betreft elektronische muziek is op BKS genoeg gisting te proeven. De Ierse houseproducer Krystal Klear komt, net als DJ Koze, Mike Rogers en Elias Mazian.BKS presenteert ook met een nieuw podium: de SEVEN. Hier kun je de muzikale diepte opzoeken in experimentele elektronica, R&B en niet-Westerse muziek.

Maar dé naam van deze editie is voor mij en velen toch de act die ooit, bijna een halve eeuw geleden, als eerste begon met populaire elektronische muziek. Kraftwerk weet zijn invloedrijke, klassieke oeuvre wel fris te verpakken. De Duitse band, met alleen Ralf Hütter nog als oorspronkelijk lid in de gelederen, komt naar Hilvarenbeek met een speciale 3D-show. Voor het publiek liggen 25.000 brilletjes klaar.

>> Event


Meer events?

Check onze agenda voor meer events en partytips. Of scroll naar beneden voor eerdere tips van Mark van Bergen.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

IMS Ibiza: 6 trends die je moet weten over de elektronische muziek-wereld

De International Music Summit (IMS) op Ibiza was vorige week een mooie graadmeter binnen de dancebranche. TIOH’s Huisbaas Mark...

Cijfers bewijzen: Grote herstel elektronische muziek-branche is begonnen

Wat je over de gehele linie al kunt waarnemen, wordt nu met klinkende cijfers bevestigd. Na 2 jaren van...