House en techno in mei: De tips van Mark van Bergen

-

Home » Features » House en techno in mei: De tips van Mark van Bergen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huis-gidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Mandy van der Donk en Peter de Valck zijn specialist binnen de harde stijlen, Daan Coerver tipt je het beste op het gebied van bass music en Chris Breuer weet alles van urban-eclectic. Trance-tips worden verzorgd door Erwin Herkelman. Huisbaas Mark van Bergen geeft je tips op het gebied van house en techno. Hieronder zijn persoonlijke tips voor mei 2021. 

Rewire Festival 2021 – Online edition

Donderdag 6 t/m zondag 9 mei

Rewire Festival zit niet bij de pakken neer en pakt de draad ‘gewoon’ online op, onder andere gesterkt door een subsidie vanuit het Stimuleringsfonds van de creatieve industrie. Maar gewoontjes zal dit bijzondere evenement nooit worden, integendeel. Rewire heeft innovatieve muziek en geluidskunst verankerd in zijn dna. De internationale artistieke voorhoede in onder meer elektronische muziek, new jazz en experimentele pop geeft er de toon aan. Crossovers met andere kunstdisciplines zijn er daarbij volop.

‘(Re)Setting’ is het overkoepelende thema van Rewire 2021. Daarbij wordt de manier verkend waarop de samenleving, geluid en technologie zich verhouden tot een constant veranderende en evoluerende wereld. Onder de circa 100 acts zul je niet snel bekende namen tegenkomen, ontdekken staat centraal. Verwacht o.a. een 90-jarige Braziliaanse samba-zangeres die op afstand met een avant-garde trompettist een nieuw werk maakt, een Pools duo met de naam Pussykrew en een Keniaanse geluidskunstenaar. Wat ik op voorhand sowieso erg aantrekkelijk vind: de online club-ervaring van virtueel clubplatform Club Qu op zaterdagavond, met sets van artiesten uit zo’n beetje alle continenten.

>> Website


‘Moby Doc’ + ‘Reprise’

Vrijdag 28 mei

Een nieuw album van- en een documentaire over een van ’s werelds invloedrijkste dancepioniers, en dat op een en dezelfde dag. De datum 28 mei 2021 mag nu al uitgeroepen worden tot International Moby Day.

De Volkskrant bekeek ‘Moby Doc’ laatst al en interviewde de hoofdpersoon. ‘Waarom zoek je verlossing in exhibitionistische therapieporno die van de kijker een ongemakkelijke voyeur maakt?’, vroeg de krant zich af. “Ik wil op een wat surrealistisch artistieke en soms emotionele manier uitzoeken waarom ik heb gedaan wat ik heb gedaan”, aldus Moby in zijn antwoord. Het moge duidelijk zijn: Moby, die zich vroeger verloor in zijn rock-‘n-roll-bestaan en later een thee-drinkende goeroe werd, gaat volledig met de billen bloot in de docu.

En dan is er dus ook nog een nieuw album, althans: een album met nieuwe, bijzondere bewerkingen van oude tracks. Een zinderend vooruitzicht. Voor ‘Reprise’ ging Moby in zee met het Budapest Art Orchestra. Daardoor komen zijn bekendste nummers als ‘Porcelain’ en ‘Natural Blues’ compleet anders uit de verf. Luister zelf maar:


Eerdere maandtips van Mark van Bergen?

Check hier de eerdere maandtips van Mark van Bergen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Hardstyle tips in juli 2022: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...

De top 3 hardstyle releases in juni 2022: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...