donderdag, oktober 5, 2023

House en techno in september: de tips van Mark van Bergen

-

Home » Biki90 » House en techno in september: de tips van Mark van Bergen

In aanloop naar de nieuwe maand geven 3 van onze vaste gidsen je koers richting het betere feestgedruis, bijzondere releases en andere highlights. Jasmijn van Broekhoven en Wessel Hop zijn respectievelijk huisspecialist binnen de harde stijlen en de broken beats. Huisbaas Mark van Bergen geeft je tips op het gebied van house en techno. Hieronder zijn persoonlijke tips voor september 2019.

 

Native Tone w/ Mind Against

Zaterdag 7 september, Complex, Maastricht

Mind Against

De -R- komt weer in de maand, dat betekent dat het clubseizoen weer uit de zomerslaap raakt. Zelf kijk ik na een lang buitenseizoen vol multi-area-festivals altijd wel weer uit naar een intieme club-avond. Waar je niet continu zoekende bent naar je vrienden of timetable-/keuzestress hebt om weer te moeten verkassen naar een andere area.

Als je er ergens weer lekker in wil glijden op die manier, dan is de seizoensopener van Complex Maastricht een aanrader. Niemand minder dan de mannen van Mind Against treden aan tijdens het melodic techno-concept Native Tone, waar ik eerder met o.a. Agoria al mooie nachten beleefde.

Mind Against, dat zijn de Italiaanse broers Alessandro en Federico Fognini. In het kielzog van Tale Of Us maakten ze furore met een eigen techno-signatuur. Gekenmerkt door lange breaks en subtiele details.

Cellini, ook op de line-up, is trouwens een fijn, jong Belgisch talent. Afgelopen Tomorrowland hoorde ik hem mooi opwarmen in de Fuse-tent, en hij stond onlangs ook op Pukkelpop.

(September belooft trouwens nog meer moois in Complex, met o.a. Jeff Mills (21e) en een week later Nina Kraviz ter viering van 10 jaar Claydrum).

> Event


Draaimolen Festival

Zaterdag 14 september, MOB Complex, Tilburg (uitverkocht) + vrijdagavond 13 september (openingsconcert)

Draaimolen Festival 2019

Het Dekmantel van het zuiden mag je Draaimolen Festival inmiddels wel noemen als ‘Hollander’. Hier in Brabant weten we natuurlijk al jaren dat Draaimolen gewoon Draaimolen is. Maar wat duurde het lang voordat de rest van Nederland dat ook door had – inclusief gerespecteerde muziekmedia.

Draaimolen moest het voorbije jaar zowel outdoor (Charlotte Oord) als indoor (Patronaat) afscheid nemen van zijn vaste honk. Maar met het festival maakt het nu een frisse start op hét nieuw te ontwikkelen evenemententerrein van Tilburg: het MOB Complex. Heel benieuwd hoe dat uit gaat pakken. Zelf belooft Draaimolen ‘een perfecte harmonie tussen muziek, kunst en natuur’.

Aan de line-up zal het niet liggen. Four Tet, Marcel Dettmann, Job Jobse (net als vorig jaar host hij 2 area’s), Helena Hauff, DJ Stingray en vele anderen zijn present.

Nieuw op Draaimolen Festival is het openingsconcert op vrijdagavond. En met wat voor een headliner: niemand minder dan de elektronicapioniers van het Britse Plaid (Warp) komen met een exclusieve liveshow naar Tilburg. Ed Handley en Andy Turner hebben net hun 10e album ‘Polymer’ uitgebracht en dit nieuwe materiaal gaan ze live uitvoeren op het MOB Complex.

> Event


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


 

This Is Our House On Air w/ Ringbaan

Vrijdag 20 september, Club Smederij, Tilburg

This Is Our House On Air

Een kleine preek voor eigen parochie mag niet ontbreken, als je je portfolio uitbreidt met een mooie muzikale tak. September ziet het debuut van onze eigen radioshow: This Is Our House On Air. Een maandelijkse uitzending waarin Brabants dj/producerstalent centraal staat. Met ieder kwartaal een live special bij Club Smederij, inclusief een videostream. Hopelijk in de tuin, bij slecht of koud weer in het Smederij Café.

Als eerste act bij Smederij verwelkomen we het Tilburgse duo Ringbaan, dat al een tijd op ons lijstje staat om uit te lichten. Bas en Tim staan garant voor uplifting house, gecombineerd met catchy disco- en hiphop-samples. Ze hebben een aantal goed opgepikte releases op hun naam en deden al veel feesten en festivals aan.

De radio-uitzendingen zijn ook te beluisteren op Omroep Tilburg. In de reguliere shows zal ik actuele en relevante gasten interviewen en draaien zij muziek.

> Event


Connect

Zaterdag 21 september, Messe, Düsseldorf

Connect

Voor de tweede keer bundelen de twee grootste technomerken de krachten: Awakenings en Time Warp. Samen goed voor bijna een halve eeuw aan ervaring. En over doorgewinterde giganten gesproken: op de 4 podia staan er genoeg. Adam Beyer, Richie Hawtin, Sven Väth, Nina Kraviz, Chris Liebing, Joris Voorn, Pan-Pot, Maceo Plex, Solomun, Tale Of Us – het houdt niet op.

Düsseldorf ligt niet alleen goed geconnect met Nederland, maar ook met Frankrijk en België, dus je kunt hier ook een soort van Europese eenwording verwachten. Voor mijzelf is dit iets te massaal, maar bijzonder is het wel. Mijn eigen portie Deutsche techno komt bovendien snel, als ik eind september een lang weekend naar Berlin ga met mijn lief. Ik zoek op mijn beurt nog goede tips, dus feel free om me ze te sturen!


Meer events en tips?

Check onze agenda voor meer events en partytips.  

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Fikse boete Complex Maastricht als ze open gaan tijdens De Nacht Staat Op

Net iets meer dan een dag voor de aanvang van Complex Staat Op, het event van Complex Maastricht voor...

ADE 2021: Dit zijn onze 10 highlights uit het festivalprogramma

De 25e editie van Amsterdam Dance Event staat voor de deur. De organisatie had het jubileum graag in...