Ik Willem: Boost voor Bossche nacht – met liefde uit Nijmegen

-

Home » Biki90 » Ik Willem: Boost voor Bossche nacht – met liefde uit Nijmegen

Den Bosch maakt zich in de ‘persoon’ van Ik Willem op voor een kleine revolutie in het nachtleven. De dance-ambities van het lokale poppodium Willem Twee raakten de afgelopen jaren op de achtergrond maar worden nu uit verrassende hoek nieuw leven ingeblazen. De Nijmeegse dj/organisator Tim Herfst gooit al zijn passie in de strijd om de oude sigarenfabriek ook nachtelijk weer te laten vlammen. De namen (o.a. Eelke Kleijn, Tensnake), samenwerkingen en extra’s op de eerste Ik Willem liegen er niet om. Net zomin als de ambities voor erna. “Willem Twee moet echt weer op de dancekaart komen.”

 

Eelke Kleijn, Tensnake, Samuel Deep en Budakid op één en dezelfde club-avond in Den Bosch, Ik Willem. En dat op de plek die door nachtminnend 073 al lang en breed vergeten was? Het is even schakelen in de lokale scene…

Nog wonderlijker zelfs, is het verhaal achter de herrijzenis van de danceprogrammering van Willem Twee. Er zijn vele personen en organisaties uit de stad gelinkt aan Ik Willem, maar de spin in het web is een Nijmeegse liefhebber. Die zich geheel vrijwillig verbonden heeft aan de missie om het Bossche poppodium ’s nachts weer mee te laten tellen.

Tim Herfst had zelf ook nooit kunnen denken dat het zo zou gaan. Ja, in Nijmegen heeft hij eerder al flink huisgehouden in de evenementenwereld. En als dj draaide hij, eerst als Timothy Fall en later onder eigen naam, door heel het land en erbuiten. Met name als support van Noir, de Deense dj/producer waar hij nog altijd veel mee samenwerkt.

Tim Herfst

Volledig leven van elektronische muziek en feesten lukte echter niet. “Ik heb ooit al m’n spaargeld in een eigen evenementenbedrijfje gestoken, maar kon er geen vaste basis mee krijgen.” Dus koos hij een paar jaar geleden voor een totaal andere baan. Als consultant in de medische wereld had hij wel zekerheid.

Feesten en draaien bleef hij ernaast doen. Tot de passie hem weer terugriep. “Ik was echt het plezier in mijn werk verloren. Ik besloot me te gaan heroriënteren, en hoopte het liefst op een functie als danceprogrammeur.”

Willem Twee

Via-via kwam hij in contact met Henri Broeren, directeur van Willem Twee. Die had wel volop uitdaging, maar niet de ruimte voor een vacature. “Een baan bleek er niet in te zitten. Maar ik mocht wel meelopen en -denken. Ze waren wel benieuwd naar mijn visie en mijn adviezen. Nieuwsgierig ben ik daar gewoon aan begonnen, en dat is dus helemaal uit de hand gelopen.”

Hij nam de totale programmering van Willem Twee onder de loep, en ontdekte dat het een komen en gaan was van verschillende concepten en alleen externe partijen. “Het ontbrak aan een eigen, sterke, structurele dance-avond die paste bij de uitstraling en ambities van het poppodium.”

Ze hebben er daar ook niet echt een duidelijk gevoel bij, omdat het niet echt bekend is in dance-land. Het staat landelijk bekend als rock podium.”

Die oude sigarenfabriek, het heeft iets heel underground

W2-Poppodium

Tim werd van diverse kanten gewaarschuwd om het niet te doen! “‘Is al vaker geprobeerd, werkt niet. Te weinig samenwerking met overige partijen’, hoorde ik dan. “Bosschenaren gaan eerder naar omliggende steden zoals Tilburg, Eindhoven of richting de Randstad als ze goede artiesten willen zien.”

Maar uiteindelijk zag hij er – mede omdat juist zoveel moest gebeuren – wel heil in. “De zalen van Willem Twee zijn bovendien prachtig. Die oude sigarenfabriek, het heeft iets heel underground. Het geluid is ook echt goed. En je kunt meerdere ruimtes gebruiken. Iets dat tot op heden nog zelden is gebeurd. Maar dat voor dance-avonden juist ideaal is.”

Stap één voor Tim was om de stad en scene in te trekken. “Ik ben vol op kennismaken en samenwerking in gaan zetten. Zowel extern, met organisaties en dj’s, als intern, door met de marketingafdeling en de programmeurs te gaan praten. Zo kreeg ik een veel beter beeld van de situatie, en ontstond langzaamaan ook goodwill. Alleen zo, met dwarsverbanden en samenwerkingen, kun je een achterban opbouwen.”

Ik Willem

Uiteindelijk presenteerde hij het concept Ik Willem aan zijn officieuze collega’s, die meteen enthousiast waren. “De tekst vond ik op een Koningsdagtrui, die thuis in de kast hing, en paste prima voor een doorlopend concept. Het is een personificatie – Ik Willem gaat ook echt een figuur worden – en kan heel breed gaan.” Daarover zo meer.

Want duidelijk is dat Ik Willem geen eenmalig iets moet worden. Er komen voor de zomer sowieso nog drie edities, daarna hoopt hij ook buiten iets neer te kunnen zetten samen. De namen van dj’s en acts die hij (off the record) noemt, zijn – spoiler – opnieuw om je vingers bij af te likken. Melodische techno wordt de rode draad, maar er komen ook zijstappen.

Tim: “Ik wil echt wat opbouwen. Willem Twee moet echt weer op de dancekaart komen. Alleen door een portfolio, een verleden, op te bouwen, kun je straks bij een Mojo een grote internationale artiest halen. Uiteindelijk – we zijn tenslotte een poppodium – willen we ook veel live gaan boeken.”


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


En Ik Willem moet dus ook een totaalplaatje worden. Een beleving. “Je hebt hier een prachtig restaurant met een goede keuken, en Den Bosch is nu eenmaal een bourgondische stad. De chefkok wil voor iedere editie een speciaal menu samenstellen voor maximaal 50 gasten. Die dineren dan vanaf 18:00 uur in een unieke setting met elektronische dj’s. Dit om alvast in de stemming te komen. Voor de eerste editie was dit direct uitverkocht.”

Op de dansavond zelf is een er kleine zaal, ‘heel underground’, plus nog een grote zaal. “Zo kunnen we ook focussen op meerdere muzikale genres. Alles in Boiler Room-setting, met de dj in het midden van de zaal waar je omheen kan lopen. En dan de mooiste visuals van beeldend kunstenaars wat past bij de fabriek.”

Lokale toevoegingen komen er 15 februari in de vorm van hostings door spelers als Adoda Music en Movin’ & Grovin, van en met AJ Buitendijk. In samenspraak met deze collectieven werd Samuel Deep (Slapfunk Records) als headliner in de kleine zaal geboekt. Tijdens het diner en de netwerkborrel draait ook weer een lokale spil, dj Petterson (foto onder).

Hoe vet is het als je artiesten die ’s nachts optreden, overdag muziek laat maken?

Petterson

Dan hebben we het nog niet gehad over de naastgelegen Willem Twee studio’s. Als werkplaats voor elektronische muziek is het een goudmijn, met analoge apparatuur en synthesizers uit de jaren ’50 tot en met ’80.

Het Bossche boegbeeld Jameszoo heeft er reeds een basis, en met regelmaat waaien andere internationaal bekende artiesten binnen, zoals laatst nog Blawan en Surgeon. Maar Tim wil de banden versterken, en een crossover met Ik Willem maken. “Je hebt hier modulaire synths die je nergens anders hebt. Hoe vet is het als je artiesten die ’s nachts optreden, overdag muziek laat maken? En dat uitzenden of opnemen voor een streaming.”

Budakid

Twee headliners van de eerste Ik Willem zijn er alvast voor in, Budakid (foto boven) en Eelke Kleijn (foto onder). De eerste (Kevin Huizing, hier ons interview met hem in Berlijn) is sowieso een goede vriend van hem. “En Budakid is tevens mijn voelspriet in Berlijn. Hij zoekt en denkt ook flink met mij mee.”

Het maakte het bijvoorbeeld weer makkelijker om Eelke Kleijn te strikken. “Die vind ik fantastisch. Als dj draai ik zijn platen al vaak. Die pakken je, er zit warmte en emotie in. Eelke staat heel veel in het buitenland, nauwelijks in eigen land. Daarom is het zo goed om hem nu hier te hebben.”

Eelke Kleijn

Vrienden of niet, iedereen krijgt gewoon netjes betaald. “Al scheelt het wel dat ik veel mensen ken.” Maar hij? Hij doet het allemaal vrijwillig. Hij lacht er nog maar eens bij. “Mensen hoeven zich over mij geen zorgen te maken. Ik doe dit heel graag. En ben me aan het oriënteren. Ik hoop me in de kijker te spelen.”

Wie weet zit een zzp-constructie bij Willem Twee er straks wel in, of klopt een andere partij aan. “Maar Ik Willem, dat ga ik niet zomaar loslaten.”

Ik Willem


 

Ik Willem

Zaterdag 15 februari, 22:00-04:00 uur, Willem Twee Poppodium, Den Bosch. Meer info en tickets via de eventpage. Volgende edities: 14 maart en 18 april. Zie ook het Instagram-account van Ik Willem. 

In contact komen met Willem Twee en/of meedenken over Ik Willem? Stuur een mail naar Tim Herfst.

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

21×2021: het jaar van Eelke Kleijn

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...

Nieuwe melodic house releases: De top-3 van Peter Dijk – mei

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...