woensdag, december 6, 2023

Impload: Al 10 jaar een schatkamer van de techno in Tilburg

-

Home » Genres » Techno » Impload: Al 10 jaar een schatkamer van de techno in Tilburg

De Tilburgse techno-avond Impload viert dit jaar zijn 10-jarig bestaan. Het is daarmee de langstlopende in town. Voor de rest van dit jubileumjaar zijn al vele aansprekende en vooral progressieve techno-acts geboekt, zoals in het verleden al zo vaak gebeurde (Alan Fitzpatrick, Anetha, I Hate Models). Op 15 maart komen onder anderen Shlømo en Tessela naar Club Smederij. En 3 mei is Headless Horseman de eregast, tijdens de dark-editie. We blikken terug én vooruit met Impload-voorman André Martins, die na een bewogen leven nu echt loon naar werken krijgt. “Impload wordt een beetje als de Tresor van Tilburg gezien.”

 

Hangen in nostalgie is niet echt iets voor de crew van Impload, een concept dat draait om voortstuwende, innovatieve techno. Liever kijkt head honcho André Martins, als dj bekend als ANYMX, vooruit. Naar al die mooie volgende, drukbezochte avonden en acts, met cutting edge sounds.

Shlømo en Tessela op 15 maart, bijvoorbeeld. En Headless Horseman uit Berlijn, op 3 mei tijdens Impload in the Dark, als donkere techno centraal staat. “Ook voor na de zomer, als we het 10-jarig bestaan echt gaan vieren, gaan we weer iets speciaals neerzetten.”

ANYMX tijdens Impload in Club Smederij
André Martins a.k.a. ANYMX op Impload. Alle foto’s: © Laura Siliquini

 

Maar bij een aanstaand jubileum mag je natuurlijk best even trots de balans opmaken. Zeker omdat het aanvankelijk allemaal niet zo vanzelfsprekend was, zulke successen. Daarover later meer.

Techno to the point

Impload, dat is al 10 jaar lang ‘techno, puur to the point’, aldus André. “Maar wel vooral techno met de nieuwe sounds binnen het genre. Je hebt veel organisaties die veel verschillende dingen doen en uitstapjes naar andere genres maken. Wij niet.”

De avond startte in het oude 013, onder wijlen directeur Guus van Hove. “Hij vond het een mooi concept. Techno lag ook nagenoeg op z’n gat in Tilburg.”

Impload

André haalde de ene na de andere mooie naam naar Tilburg. Uto Karem, Alan Fitzpatrick en Egbert, bijvoorbeeld. Artiesten die toen nog helemaal niet duur en bekend waren.

“Die pikte ik dan met mijn gare auto op van Schiphol. Alan zag ik later nog eens toen we beiden draaiden op een event in Porto, waar hij me herkende. ‘Hé, jij was die gast van Impload die rondreed met die kapotte ruitenwissers!’”

Portugal

Portugal dus, het land waar hij geboren werd en opgroeide. Zijn vader was jazzfanaat en zorgde ervoor dat André altijd omringd was door muziek. Maar zelf vond hij al heel jong zijn echte heil in techno, op 14-jarige leeftijd bezoekt hij zijn eerste feestjes.

“Heel underground allemaal, in oude loodsen. Maar tijdens mijn eerste club-avonden zag ik meteen Green Velvet, Laurent Garnier, Jeff Mills en Plastikman. Ik dacht: dit is de shit! Toen werd techno echt mijn leven.”

We zijn wel een beetje een schatkamer van de techno geworden

Impload Club Smederij Tilburg

In Portugal gloorde echter geen toekomst. Dus reist hij in 2007 naar Nederland. “De beste beslissing in mijn leven. Ik vond een baantje, leerde mezelf de taal, kreeg de kans Impload op te bouwen en sloot vele vriendschappen.”

André krijgt in 2013 een grote tegenslag te verwerken nadat Joel, een van zijn beste vrienden uit Portugal, zich ook in Tilburg vestigt. Acht maanden nadat hij bij André is ingetrokken, wordt hij aangereden en overlijdt niet veel later.

“Ik heb nog nooit zo’n heftige tijd gehad. Twee jaar lang heb ik niet normaal kunnen functioneren. Een burn-out, door alle shit en stress. Impload kwam stil te liggen. En in diezelfde tijd ging Guus van 013 dus ook nog eens dood.”


Volg TIOH op Facebook:


Als Club Smederij in 2014 de deuren opent in de Tilburgse Spoorzone, ontstaan nieuwe kansen voor Impload en verzorgt het tweede nachtconcept ooit in de ruimte waar de NS voorheen de motoren van locomotieven testte. Op de eerste Impload in Smederij stellen onder meer Kobosil en Etapp Kyle het gewapend beton op de proef.

Vijf jaar later is Smederij nog steeds de residentie en koestert hij de samenwerking met de club. “Maar anders dan tegenwoordig moest je in het begin alles nog zelf regelen: speakers, dj-booth, podia, licht, personeel – bijna alles. Maar met ons team kregen we het voor elkaar. Dat is ook echt een kracht van Impload gebleken; er zijn zoveel vrienden en bekenden die helpen. Daarnaast hebben we veel aan Marius Drissen van Smederij te danken.”

De goodwill strekt zich soms ver uit. André: “Impload wordt een beetje als de Tresor van Tilburg gezien, is me door diverse dj’s al eens verteld. Die club en sound is niet helemaal wat wij ambiëren, maar het is een mooi compliment. We willen onszelf zijn met een eigen visie. Een schatkamer van de techno zijn we wel een beetje geworden.”

Impload Club Smederij

Of neem de credits die I Hate Models gaf tijdens zijn optreden op de laatste Impload van 2018, in een volle Smederij. “Tijdens het boekingsproces was het nog zo dat hij niet langer dan anderhalf uur wilde draaien. Maar aan het eind van zijn set wilde hij niet stoppen. Uiteindelijk ging hij back-to-back door met JNO.”

Het zijn momenten om te koesteren én die vooral naar meer smaken. Daardoor kijken André en de rest van de Impload-crew nu al smachtend uit naar de volgende editie, op 15 maart. Met Shlømo haalt hij, na I Hate Models, Anetha en UVB, wederom een headliner uit Frankrijk. “Daar komt nu echt veel vernieuwende techno vandaan.”

Door tot 6:00 uur

Ondertussen blijft Impload ook investeren in lokaal talent, zoals Mike de Win en Eush. Lewski mag je allang geen talent meer noemen. In Tilburg stond hij jaren geleden aan de basis van Diep, inmiddels draait hij in clubs als De School in Amsterdam. André boekte hem al eerder, maar vind het belangrijk om sommige gezichten soms terug te laten keren.

Terwijl vj One Man Kollektiv voor nieuwe visuals, zorgt, krijgt de Impload-sound nu ook een passende jas, qua tijd. Voor het eerst gaat Impload door tot 6:00 uur.


Partyscene: Impload partytips

Impload w/ Shlømo en Tessela

Vrijdag 15 maart, 23:00-6:00 uur, Club Smederij, Tilburg. Meer info en tickets via de eventpage.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Deadmau5 komt exclusief naar 013 met spectaculaire show

Op maandag 13 juni 2022 komt één van de meest herkenbare artiesten ter wereld naar Poppodium 013. Deadmau5 brengt...

Bass music in november: De tips van Daan Coerver

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Daan...