dinsdag, december 7, 2021
spot_img
HomeFeaturesInternationale Vrouwendag: 6 female pro's over de sekseverdeling in de dance

Internationale Vrouwendag: 6 female pro’s over de sekseverdeling in de dance

-

Maandag 8 maart is Internationale Vrouwendag. Op deze dag is er extra aandacht voor de strijd naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen. TIOH maakte de balans op in de dancewereld. We spraken een aantal vrouwelijke dj’s en professionals en vroegen hen naar hun ervaringen in deze (van oudsher) ‘mannenwereld’. Hoe zien ervaren én opkomende boegbeelden als Isis, MANDY en Daniela Haverbeck de verdeling tussen mannen en vrouwen, voor en achter de schermen?

De laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor de positie van vrouwen in de dancewereld. Organisaties als SheSaidSo strijden, onder andere, voor de positie van vrouwen in de muziekwereld. Ook de dames uit de industrie zien nog ruimte voor verbetering in hun branches, getuige onze rondvraag:

>> Zie ook: Vrouwelijke dj’s rukken op, maar er is nog een wereld te winnen

Jesler Amarins

Internationale Vrouwendag

Je netwerk is alles in deze scene

De eerste vrouw die we in de spotlight zetten, is Jesler Amarins. Jesler is docent bij Fontys Academy for Creative Industries en freelancer in de muziekindustrie. Amsterdam Dance Event is haar grootste opdrachtgever, ze cureert er onder meer de programma’s voor jonge danceprofessionals.

Hebben vrouwen in de dance last van een stigma?
- Advertisement -

“Het heeft allemaal te maken met rolmodellen. De danceindustrie is vanaf het begin een mannenwereld geweest, qua artiesten en business pro’s. Als er weinig vrouwelijke dj’s zijn, bijvoorbeeld, dan zijn er ook geen meiden die denken: ‘hé – dat wil of kan ik ook!’ Gelukkig is dit aan het veranderen de afgelopen jaren. Door middel van initiatieven als SheSaidSo, succesvolle vrouwelijke artiesten en music professionals en uiteraard een groot stuk algemene bewustwording on top level.”

Is hun positie de laatste jaren verbeterd?

“Ja, dus! Het kan wel zeker beter, ook qua diversiteit op de werkvloer. Bij veel bedrijven is de witte heteroseksuele man nog steeds de norm. Er is niks mis met die mannen overigens, maar een beetje/boel inclusiever mag het wel. Niet alleen vrouwen, maar ook mensen met een andere culturele achtergrond of seksualiteit. Je bedrijf moet reflecteren wat de danceindustrie is. En die is heel divers.”

Wat moet gebeuren om een gelijke man/vrouw-verdeling te krijgen?

“Het is een proces waar veel sectoren mee kampen. Ik denk dat de dance als creatieve industrie sneller diversifieert vergeleken met andere sectoren. Gelukkig zijn er veel talentvolle, hardwerkende vrouwen die nu sneller opgemerkt worden. Oók door de witte, heteroseksuele man.”

Wat is je advies aan vrouwen die in je voetsporen willen treden?

“Werk hard en leer zoveel mogelijk mensen kennen! Je netwerk is alles in deze scene. Tot slot: waar vrouwen van nature een zekere bescheidenheid hebben, hebben mannen – testosteron! – die ‘ik-kan-dit-wel’-mentaliteit. Dit resulteert in veel mannen die solliciteren op functies boven hun niveau en vrouwen juist onder hun niveau. Wees zeker van jezelf, en dream big!”


Miss Puss

Internationale Vrouwendag

Laat je geen imago aanmeten door iemand anders

Sanne Burremans, ook bekend onder de artiestennaam Miss Puss, draait al een aantal jaren mee. Bovendien is Sanne op deze Internationale Vrouwendag exact 4 jaar getrouwd met een andere dj: Pat B.

Hebben vrouwen in de dance last van een stigma?

“Nee, voor mij voelt dat niet zo. Het geeft mij juist extra power omdat ik een vrouw ben in het mannenwereldje. Vaak worden vrouwen als een product neergezet of in een bepaald imago geduwd en dat is jammer.”

Is hun positie de laatste jaren verbeterd?

“Ik denk zeker in de harddance-scene dat het altijd wel meer mannen zullen zijn. Maar komaan, geef eerlijk toe: het is toch veel leuker om naar vrouwelijke dj’s te kijken?”

Wat moet gebeuren om een gelijke man/vrouw-verdeling te krijgen?

“Niets, want de wereld is veel leuker tussen mannen. Girl power!”

Wat is je advies aan vrouwen die in je voetsporen willen treden?

“Trouwen met een bekende DJ.” (Lacht) “Nee, grapje natuurlijk. Kies een stijl waar je jezelf goed bij voelt, dan gaat alles automatisch. Wees jezelf en laat je zeker geen imago aanmeten door iemand anders.”


Lin Hulsker-Koops

Internationale Vrouwendag

Uiteindelijk gaat het er gewoon om of je goed bent of niet

We spraken ook met Lin Hulsker-Koops. Lin is al ruim 20 jaar werkzaam in de danceindustrie, als house- en techno-dj. De afgelopen vijf jaar gaf ze ook kinderen dj-les bij Het Popstation te Utrecht. Tevens is ze docent en stagebegeleider aan de Herman Brood Academie.

Hebben vrouwen in de dance last van een stigma?

“De laatste jaren valt dit denk ik wel mee, vroeger heb ik dat meer ervaren. Het was in het begin zelfs een voordeel om een meisje te zijn in een door mannen gedomineerde wereld. Ik kreeg juist meer kansen! Wel ging ik mij expres stoerder kleden tijdens optredens en deed echt extreem mijn best op mijn platenkeuze en techniek. Het was voor mij heel belangrijk te bewijzen dat ik daar niet stond om mijn vrouw zijn, maar juist om mijn skills. Later in mijn carrière was ik hier steeds minder mee bezig. Ik was gewoon mijzelf en heb me altijd ‘one of the guys’ gevoeld en gerespecteerd. Uiteindelijk gaat het er gewoon om of je goed bent of niet.”

Is hun positie de laatste jaren verbeterd?

“Daarentegen vind ik dat er nog steeds te weinig vrouwelijke dj’s worden geboekt, ten opzichte van mannelijke dj’s. Bijvoorbeeld op festivals. En er zijn nu echt heel veel goede vrouwelijke dj’s! Het blijft een mannenwereld en ik begrijp niet zo goed waarom. De reden dat ik dit zeg, is dat ik nu op de Herman Brood Academie in jaar 1,2 en 3 maar aan 1 vrouwelijke studente lesgeef. En op de muziekschool alleen aan jongens. Waar blijven toch die vrouwen?”

Wat moet gebeuren om een gelijke man/vrouw-verdeling te krijgen?

“Net zo veel vrouwen als mannen boeken op een festival.” (Lacht) “Of zo veel als mogelijk. Gewoon goede dj’s. En dat zijn echt niet alleen maar mannen, maar als je dan weer naar zo’n opleiding kijkt… Ik denk dat veel jonge vrouwen afgeschrikt worden door de techniek die erbij komt kijken. In mijn dj-lessen aan jonge kinderen zijn het ook allemaal jongetjes die ik lesgeef. Ik heb mij vaak afgevraagd hoe dit komt en ook geprobeerd meisjes op dj-les te krijgen. Als er meer vrouwen op festivals zouden draaien en ook bekender zouden worden bij het grotere publiek, dan zouden die meisjes op school ook zeggen ‘ik wil dj worden’. En dan gaan ze op dj-les.”

Wat is je advies aan vrouwen die in je voetsporen willen treden?

“Laat je niet afschrikken door de technische kant of al die mannen. Volg je hart, je passie, werk samen met leuke mensen en blijf jezelf!”


Daniela Haverbeck

Internationale Vrouwendag

Het lijkt alsof het nodig is om vrouwen te laten concurreren, terwijl mannen niet zo vergeleken worden

Daniela Haverbeck is sinds 1997 actief in de scene, als dj. Ze komt oorspronkelijk uit Chili en heeft een sterke voorkeur voor techno en variaties daarvan.

Hebben vrouwen in de dance last van een stigma?

“Als je mensen vaker hoort praten over het uiterlijk van een dj dan over haar werk, dan weet je dat mensen nog steeds anders kijken naar vrouwelijke dj’s. Ze zeggen dat ze mooi en jong is of dat ze oud wordt. Dat ze is aangekomen of te veel danst. Ze moet meer lachen, draagt te veel make-up of kleedt zich te bloot. Followers neigen ook een ‘queen of-‘ te kiezen. Het lijkt alsof het nodig is om vrouwen te laten concurreren, terwijl mannen niet zo vergeleken of behandeld worden. Er is geen behoefte aan een ‘king of-‘. Op de line-ups van de populairste festivals zijn de meeste vrouwelijke dj’s jong, knap en dun. De populairste vrouwelijk dj’s passen in hetzelfde plaatje. Je ziet weinig oudere, dikke of lelijke vrouwen aan de top. En dat terwijl er veel lelijke, dikke en oudere mannelijke dj’s zijn. De dag dag we meer vrouwen van alle leeftijden en vormen populair zien zijn, dan zal het eerlijker zijn.”

Is hun positie de laatste jaren verbeterd?

“Ik denk het wel. Er komen steeds meer vrouwelijke dj’s en producers in de scene. Ook zijn er meer vrouwelijke agenten, promotors, label managers, enzovoort. Dit heeft zeker een positieve input gehad op de scene.”

Wat moet gebeuren om een gelijke man/vrouw-verdeling te krijgen?

“Jaren geleden waren machines en synths meer een ‘mannending’. Vrouwen wilden liever platen mixen. Tegenwoordig is dat anders. Ik denk dat de nieuwe generatie vrouwen erg geïnteresseerd is in technologie en muziekproductie. Dit brengt meer en meer vrouwelijke producers naar de scene. Hoe gelijker de mix, hoe beter! Ik zie steeds meer jonge vrouwelijke artiesten labels starten, hun carrière managen, designen, produceren… Met veel innovatie en karakter. De rol van de vrouwen in de industrie is steeds sterker.”

Wat is je advies aan vrouwen die in je voetsporen willen treden?

“Je bent een briljante producer of je hebt een briljante agency achter je staan. Met de huidige technologie kan iedereen een dj zijn: je hoeft niet veel te leren of te oefenen. Alles is snel en bereikbaar. Hoe stijg je dan boven de rest uit? Met hard werken en geweldige producties of met een ijzersterke agency achter je. Of allebei. Een portie geluk heb je ook nodig: de goede plaats, tijd en mensen. Je hebt ook genoeg karakter nodig: dit is een industrie vol grote ego’s en ‘fakeness’. Er zijn veel ‘business minded’ mensen, dus je moet weten wie je bent, waar je vandaan komt en waar je heen wilt. Zo raak je niet verloren.”

“Onthoud dat het niet uitmaakt hoe hard je werkt en hoe goed je bent, als je niet de juiste mensen kent. In je studio zitten en de beste tunes maken zal niet veel helpen: je moet naar buiten gaan en de juiste oren vinden om die tracks te luisteren en de juiste partners vinden om mee samen te werken.”


MANDY

Internationale Vrouwendag

IEDEREEN VERDIENT EEN GELIJKE KANS IN DEZE SCENE

MANDY is een hardstyle-dj uit België en zeer bekend met het mannenwereldje rondom de hardere stijlen. Zij heeft zelf de ambitie om de allerbeste te zijn.

Hebben vrouwen in de dance last van een stigma?

“Je merkt jammer genoeg wel dat het nog steeds meer gezien wordt als een mannenwereld. Vaak word je als vrouw beoordeeld op je looks en niet alleen op je dj-skills. Of wordt er vaak gezegd dat je succes meer verbonden is aan het feit dat je er als vrouw goed uit ziet. Dat is ook vaak een vooroordeel dat je als vrouw op je hoofd geplakt krijgt in deze scene. Hierdoor moet je je als vrouw precies dubbel zo hard bewijzen om dezelfde waardering te krijgen als je mannelijke collega’s.”

“Kritiek zal er altijd zijn helaas. Zeker ook met de social media en alle online platforms. Het is een kwestie van hoe je er mee omgaat en hoe je die dingen kan plaatsen. Besef hebben dat iedereen een eigen mening heeft en je als artiest niet iedereen als fan achter jou kan hebben is zeer belangrijk en de enige manier om de kritiek naast je te kunnen neerleggen of er juist iets uit leren. Ik vind persoonlijk dat iedereen gelijk is en dat iedereen een gelijke kans verdient in deze scene.”

Is hun positie de laatste jaren verbeterd?

“Ik geloof oprecht van wel, maar er zullen altijd mensen zijn die anders denken. Er zijn meer en meer vrouwelijke dj’s in de scene en ook echt artiesten waar je niet meer omheen kan; denk maar aan Charlotte de Witte of Amelie Lens. Zij hebben zich al enorm bewezen als vrouw achter de draaitafels en weten hun mannetje goed te staan. Ik hoop dat de trend is gezet en dat we als vrouwen een eerlijke kans moeten krijgen om ons te kunnen bewijzen.”

Wat moet gebeuren om een gelijke man/vrouw-verdeling te krijgen?

“Dat daar verandering in moet komen is zeker. Ik wil alleen niet de focus leggen op het ‘vrouw-zijn’. Ik wil dat een festival of venue mij boekt omdat ze geloven in mijn performance skills achter de draaitafels en het publiek dat ik daarmee aantrek. Niet omdat ze enkel het gevoel hebben dat er meer vrouwen geboekt moeten worden. Er is nog een lange weg te gaan, maar we won’t give up fighting!”

Wat is je advies aan vrouwen die in je voetsporen willen treden?

“Als je een bepaalde droom of ambitie hebt, moet je er gewoon voor gaan. En eerst en vooral in jezelf geloven. Geen schrik hebben om fouten te maken, want dat is juist de beste leerschool. Ikzelf leer ook nog elke dag bij! Jezelf willen verbeteren en alles stap voor stap doen. Wees ervan bewust dat er altijd kritiek zal zijn omdat je niet voor iedereen goed zal kunnen doen. Maar probeer dit altijd een plaats te geven. Zorg ervoor dat je er vooral plezier aan beleeft en dat het niet juist iets is wat jou onzeker maakt. Doe vooral wat je graag doet.”


Dj Isis

Laat je niet afleiden, maak zelf muziek!

Isis van der Wel, a.k.a DJ Isis, is al bijna 30 jaar bekend met de dancewereld. Ze brak in de jaren ’90 door als dj (toen nog onder het alias 100% Isis) en heeft daarna de hele wereld over gereisd. Isis is in 2010 benoemd tot nachtburgemeester van Amsterdam en is sinds 2017 ook actief als de helft van het duo Isis & Mozes.

Hebben vrouwen in de dance last van een stigma?

“De dancescene is tegenwoordig zo breed dat er extreme verschillen bestaan in stijlen en persoonlijkheden. Dus generaliseren is lastig. Er draaien tegenwoordig meer vrouwen dan ooit. Wel is het zo dat de meeste vrouwen afhaken tegen de tijd dat ze moeder worden.”

“Ik ben één van de weinige professioneel draaiende moeders en heb aan den lijve ondervonden hoe ingewikkeld het is om het moederschap te combineren met een dj-carrière. Hierdoor is de hoeveelheid vrouwelijke senior-dj’s relatief laag te noemen.”

Is hun positie de laatste jaren verbeterd?

“Vrouwenemancipatie gaat door. Dat neemt niet weg dat er ook wat zal moeten veranderen als het gaat om de kwetsbare positie van vrouwen, in combinatie met het alleenstaand ouderschap. Ouderschap vraagt veel van je. Alleenstaand ouderschap is al heftig. Maar als alleenstaande vrouwelijke dj dag- en nachtleven combineren, jaar in jaar uit, dat is vrijwel onmogelijk.”

Wat moet gebeuren om een gelijke man/vrouw-verdeling te krijgen?

“Vrouwen in Nederland hebben amper 45 jaar gelijke rechten, dus dit hele proces moet nog flink rijpen. Gratis kinderopvang voor alleenstaande ouders zou een goede stap voorwaarts zijn om te zorgen dat vrouwelijke dj’s de ruimte krijgen zich professioneel te blijven manifesteren.”

Wat is je advies aan vrouwen die in je voetsporen willen treden?

“Laat je niet afleiden, maak zelf muziek! Dit zijn twee dingen waar ik graag eerder mee zou zijn begonnen.”


Wie zijn de meest invloedrijke vrouwelijke dj’s?

Vrouwelijke dj's

Elk jaar heeft de Internationale Vrouwendag een thema. In 2021 is dat ‘Invloed met Impact’ voor Nederland en ‘Choose to Challenge’ als globaal thema. Daarom is TIOH ook op zoek naar de meest invloedrijke vrouwelijke dj’s. Jouw top-3 invoeren kan hier.

Meer in Dutch Dance Talks

‘Vrouwen in de dance’ is donderdag ook het thema van de 3e Dutch Dance Talks, het wekelijkse programma van onze Huisbaas Mark van Bergen op Clubhouse. Te gast zijn onder meer dj Isis en Julie Brasser (schrijver van bovenstaand artikel). Sidekick is Siem Nozza, Nachtburgemeester van Eindhoven en in die hoedanigheid o.a. voorvechter van meer inclusiviteit in het nachtleven.

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Julie Brasser
Julie werkt op de redactie bij TIOH en heeft een echt hart voor de hardere stijlen. Ze volgt de opleiding CE-IEMES aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Ze is niet vies van een feestje; of dat nou een hardstyle festival is of een Latin party. Dansen is ook een echte passie: er zijn maar weinig muziekgenres waar ze niet van gaat bewegen.

Gerelateerd

Dance-museum Our House is een kippenvel-kwekende speeltuin rond elektronische muziek-cultuur

Met Our House heeft Nederland een uniek dance-museum van internationale allure gekregen. Mark van Bergen en Erwin Herkelman togen...

Trance in december: De tips van Erwin Herkelman

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights....