Vorig jaar keek ze nog mee vanaf de zijlijn, toen voorganger Richard Zijlma zijn laatste ADE leidde. Nu, na een jaar vol grote interne veranderingen, maakt Mariana Sanchotene zich op voor de eerste editie onder haar supervisie. Aan de vooravond van ADE 2019 vroegen we de nieuwe chef van ’s werelds grootste dance-gathering hoe ze het voorbije jaar heeft beleefd. En waar ze het meeste naar uitkijkt op het komende Amsterdam Dance Event. “ADE is net als Koningsdag een vast evenement in ieders kalender geworden.”
Het is een bijzonder jaar geweest, vertelt Mariana Sanchotene, pal voor aanvang van ADE 2019. “Zoveel mensen ontmoeten, zoveel nieuwe projecten, maar ook extra werk met de verzelfstandiging van ADE. Deze week komt alles waar wij zo hard voor gewerkt hebben, samen. Ik voel mij gigantisch trots op wat wij als collectieve creatieve effort gaan presenteren.”
Tegelijk met jouw aanstelling verzelfstandigde de Stichting ADE inderdaad, en recentelijk zijn jullie naar hartje Amsterdam verhuisd. Wat voor impact hebben beide gebeurtenissen gehad?
“De verhuizing naar Amsterdam was voor mij een logische stap. We zijn een op en top Amsterdams evenement en organisatie. Je merkt hoe veel levendiger het kantoor ook is geworden. Mensen vinden het leuk om langs te komen voor een bakje koffie en om ideeën uit te wisselen.”
“We zijn organisatorisch los gekomen van BUMA, maar ook dus letterlijk. Het blijft natuurlijk onze founding partner. Met de verzelfstandiging is er ook een financieel traject bijgekomen, dat organisatorisch op mijn bord terecht is gekomen.”
Waar heb je focus op gelegd richting ADE 2019, en waarom?
“De verdieping en verrijking van de beleving van het programma. Het avondprogramma is al een tijd toonaangevend. Ik zie meer kans om te groeien met het cultureel dagprogramma, waar wij ook ons focus zetten op inclusiviteit en artistieke vernieuwing.”
“Talentontwikeling vind ik ook zeer belangrijk. Daardoor is bijvoorbeeld het Compagnietheater dit jaar weer locatie voor ADE Sound Lab. En wij lanceren de eerste ADE Writerscamp bij het Vondel CS, pal onder ons nieuwe kantoor.”
ADE is groter dan ooit, maar de positie van de Nederlandse dance lijkt minder dominant dan voorheen. Andere markten komen op, de jonge jeugd luistert hier vooral naar urban en hiphop en er komen geen echte nieuwe Dutch superstar dj’s als Garrix en Hardwell meer door. Hoe kijk jij daar tegenaan?
“De Nederlandse dance domineert nog steeds. Maar je ziet inderdaad dat landen waar vroeger meestal buitenlandse artiesten werden geboekt, nu ook talenten voortbrengen. Dat is wel een positief beeld. Je kan zien hoe elektronische muziek is ingeworteld in de cultuur, niet alleen Nederland, maar wereldwijd.”
“Kijk naar de expansie in Azië. Dat continent is met een enorme inhaalslag bezig. Maar je ziet wel dat Nederland een prominente rol speelt. Ik denk dat de nummer 1 positie van de DJ Mag Top 100 ook komend jaar weer in handen van een Nederlander is.”
Ik zou nog meer willen programmeren in samenwerking met andere kunstvormen

“De urban en hiphop is enorm populair. Overigens staan we, met de integratie van ADE Beats in ons programma, ook ruimschoots stil bij die hiphop en urban. Ik ben blij dat we ook die doelgroep daarmee aan ADE weten te binden.”
“Wat de opkomst van nieuwe dj’s betreft: er staat veel talent te trappelen. Dat zien we bij onze demo-pitches, waar veel zogenaamde bedroom-dj’s met een USB-stick in de hand en soms met knikkende knieën, hun producties aan professionals laten horen. Ook op het gebied van opleidingen heeft Nederland een voorname rol.”
Volg TIOH op Facebook:
Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.
Als je aan de horizon kijkt, waar zie je ADE dan over 5 tot 10 jaar?
“ADE is zoals Koningsdag een vast evenement in ieders kalender geworden. Je merkt dat iedereen in de stad zeer betrokken is. Mensen nemen vaak een week vrij om naar ADE te gaan.”
“Waar ik graag naartoe wil, is nog meer willen programmeren in samenwerking met andere kunstvormen. Een crossover en daarnaast het gebruik van nieuwe technologie in dit soort projecten. Het kan zijn dat wij meer buiten Amsterdam gaan programmeren. Dit jaar hebben wij het HEM in Zaandam en het Kunstfort in Vijfhuizen al een deel van ons dagprogramma.”
Wat zijn jouw persoonlijke favorieten deze editie?
“Heb je even? ADE kent zo’n 1000 evenementen, op 200 locaties met 2500 artiesten. Dan is het lastig om echt je favorieten te benoemen.”
“Ik ga deze week naar zoveel mogelijk evenementen, proberen zoveel mogelijk te zien en beleven. Maar ik vind innovatie een van de mooie onderdelen, dus zal zeker mijn neus laten zien bij Sound Lab en Tech.”
“Verder speelt duurzaamheid een steeds grotere rol, waarmee de industrie ook laat zien een verantwoordelijkheid met betrekking tot de toekomst te nemen. ADE Green op vrijdag in DeLaMar is in de loop der jaren tot een erg belangrijke conferentie uitgegroeid.”
“Verder hebben we Frankrijk als focusland. Dat land kent al jaren een levendige muziekindustrie. Het is innovatief, in alle genres maar ook op technologisch gebied. Het is terecht dat dat land in de schijnwerpers wordt gezet.”
“Verder ben ik blij dat we na een paar jaar weer terugkeren in het Compagnietheater als locatie en ik vind het nieuwe onderdeel ADE Zen Space en ADE Writers camp een van de onderdelen om naar uit te kijken. Met de Waalse Kerk hebben we een rustpunt in de stad gecreëerd, waar bezoekers even, wel met behulp van elektronische muziek, tot rust kunnen komen.”
Mariana Sanchotene / ADE 2019
Mariana Sanchotene is sinds 2018 directeur van Amsterdam Dance Event. Ze begon 20 jaar geleden in de entertainmentindustrie, waarbij ze onder meer voor Stage Entertainment en Cirque du Soleil werkte. De laatste 8 jaar was ze werkzaam voor ID&T, waar ze bekende concepten als Sensation en Mysteryland uitrolde.
Naast dit interview met Mariana Sanchotene bracht TIOH al meer features in opmaat naar ADE 2019:
>> Festivalprogramma: Doorhalen (124 uur lang!), bootfeestjes en nog meer techno
>> Interview/reportage: Bij Budakid in Berlijn
>> Trends en tips binnen de conferentie