woensdag, december 6, 2023

Firebeatz: van studieproject tot internationale act

-

Home » Biki90 » Firebeatz: van studieproject tot internationale act

Wat begon als een studieproject, is uitgegroeid tot een groot internationaal succes. Tim Smulders en Jurre van Doeselaar, beter bekend onder de naam Firebeatz, maken zich klaar voor een nieuw hoogtepunt uit hun carrière. Op 18 juni staan de heren op de mainstage van Electric Daisy Carnival in Las Vegas, één van de grootste dancefestivals ter wereld. Hiermee treden de producers in de voetsporen van o.a. Armin van Buuren en Tiësto. Deze zaterdag is het duo te zien in eigen land, namelijk op Lakedance in Best. This is Our House sprak met de heren over deze grote stap.

Het is een zonnige dinsdagmiddag in Amsterdam. De heren van Firebeatz hebben een persdag op kantoor vanwege het grote nieuws over Electric Daisy Carnival. Het interview is op het dakterras van PR Bureau BAAS. Vinden de heren geen enkel probleem. “Kunnen wij ook nog een paar zonnestralen meepakken”, grapt Jurre.

Hoe het begon

Tim Smulders en Jurre van Doeselaar leerden elkaar kennen op de Rockacademie in Tilburg. Muziek zat er al vroeg in bij beide mannen. Door familie en vrienden kwamen ze ermee in aanraking. Eenmaal wat ouder bezochten ze dancefeesten. Vanaf dat moment kwam het besef dat ze iets wilden gaan doen in die scene.

Tim komt uit Tilburg, terwijl de wortels van Jurre in Hilversom liggen. De insteek van de opleiding op de Rockacademie was om binnen 4 jaar een track te maken. Echter waren de mannen ambitieus en produceerden ze binnen 1 jaar al een track, die zorgde voor de start van hun succesvolle carrière.


Volg TIOH op Facebook


Ondanks het succes, hebben de heren hun opleiding wel afgerond. Dat was een zware klus. Terwijl alle studenten druk bezig waren met het behalen van opdrachten, stroomde de agenda van Firebeatz alleen maar voller met optredens. De Rockacademie kwam met een oplossing om het voor de heren dragelijker te maken. Docenten bezochten shows en lieten dit ook meetellen als opdrachten.

The Firebeatz Experience

Een onschuldig studieproject groeide binnen rap tempo uit tot een groot succes. De heren droomden van dit grote succes, maar hadden nooit verwacht dat het allemaal zo snel zou gaan. Maar het ging op natuurlijke wijze, waardoor het makkelijker was om eraan te wennen.

Hectisch was en af en toe, zeker in het begin. Een studieproject ontplooide zich tot een dj-duo met een heel team achter de schermen. Daar, achter de schermen, werden de plannen gesmeed. De agenda’s stonden bomvol met zo’n 200 vluchten per jaar. Ook dit proces heeft zich op natuurlijke wijze ontwikkeld, waardoor de schema’s nu strakker zijn.

Achter de heren schuilt een bijzonder verhaal. Vanaf het begin zijn ze standvastig geweest in het behouden van hun eigen identiteit in zowel de muziek als optredens. Door middel van het ontwikkelen van ‘The Firebeatz Experience’ ontstaat er bij elke show een unieke (en andere) ervaring voor het publiek.

Firebeatz heeft hun thuis gevonden in de house. Een melodische en energieke sound staat daarin centraal. In de loop van hun carrière hebben de producers met veel grote namen samen mogen werken. Voor de toekomst hopen de mannen ooit de studio met The Prodigy te mogen delen. “Het lijkt ons te gek om onze sound en hun sound te combineren”, vertelt Tim.

Electric Daisy Carnival

Een nieuwe mijlpaal voor Firebeatz is het bemachtigen van een plek op de mainstage van Electric Daisy Carnival in Las Vegas. Voorheen stonden ze op de kleinere podia van het mega-evenement. Dit jaar zijn ze klaar voor het grotere werk. “Dit is nu al voor ons het grootste hoogtepunt. Wij hebben er al eens gestaan en de sfeer daar is echt insane. Het is voor ons een grote eer om op de mainstage te mogen staan”, vertelt Tim.

Normaal gesproken bereidt het tweetal zich niet concreet voor op een show. Wel wordt vooraf een playlist gemaakt met nummers die ze willen draaien. Er is gekozen voor deze manier van werken om de spontaniteit erin te houden. Dit zorgde er wel voor dat ze een keer vergaten om een eigen, nieuwe track te draaien.

Voor EDC zijn de voorbereidingen wel in volle gang. “We willen natuurlijk wel een échte Firebeatz-ervaring neerzetten, daar op dat grote podium. Denk aan licht en visuals en optredens met live-artiesten. Het hele plaatje moet compleet zijn. Het wordt te gek”, voorspelt Jurre.

Zaterdag 20 mei staat een thuiswedstrijd op de planning, namelijk Lakedance in Best. De mannen vinden het een groot plezier om weer voor het Nederlandse publiek te mogen draaien. “Het draaien in Nederland is voor ons heel fijn. We kunnen vrienden en familie meenemen”, vertelt Tim.

Firebeatz & Friends

De ambitie is reuze bij Firebeatz. Er liggen dan ook veel nieuwe plannen op tafel voor de toekomst, waaronder een eigen label dat dit jaar nog gelanceerd gaat worden. Daarnaast willen ze het concept Firebeatz & Friends verder gaan ontwikkelen. “We hebben al shows gedaan tijdens ADE en de Miami Music Week, maar we willen er meer mee gaan doen. Zowel nationaal als internationaal”, vertelt Tim.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

EDM & future house in oktober: De top 3 van Juliano van der Knaap

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En iedere maand staan tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe muziek....

Festivalseizoen 2021: Deze evenementen staan nog gepland voor augustus

In 2020 zagen we de festivalzomer in z'n geheel verdwijnen door het coronavirus, met livestreams, zitconcerten en autodisco's...