zaterdag, september 23, 2023

Interview HERE2HEAR: “Gehoorbescherming lijkt bijna een taboe”

-

Home » Features » Interview HERE2HEAR: “Gehoorbescherming lijkt bijna een taboe”

Experts luiden de noodklok. Anno 2023 nemen nog veel mensen de risico’s van onbeschermd raven, dansen en feesten niet serieus. Steeds meer jongeren hebben last van permanent suizende oren. Dat feit onderstreept waarom het dragen van oordoppen belangrijk is. TIOH sprak met Pim Koolwijk (19), eigenaar van oordoppenbedrijf HERE2HEAR, en vroeg hem naar hoe je op een verantwoorde manier je oren kan beschermen.

Zie ook: De oordoppentest: welke partyplug is het fijnst?

Veel risico’s, weinig actie

De 19-jarige Koolwijk is bezorgd als het gaat om de huidige situatie omtrent gehoorbescherming in Nederland. Volgens hem lijkt de politiek hun verantwoordelijkheid niet te nemen. Daarmee doelt Koolwijk op het besluit van het kabinet om niet mee te gaan met het advies van de Gezondheidsraad om het maximale geluidsniveau tot 100 decibel (dB) te beperken. Momenteel is 103 dB de grens. “Dit lijkt natuurlijk niet veel maar decibel is een logaritmische schaal. 103 dB is dus een verdubbeling van 100 dB”, legt Koolwijk uit. In minuten uitgedrukt betekent dat je maar maximaal 5 minuten 103 dB kan verdragen voordat je grote risico’s loopt op gehoorschade. Eén avond dansen in de club of op een festival kan al blijvende gevolgen hebben.

Volgens Koolwijk is het aan de feestgangers om zichzelf te beschermen. “Het is verstandig om aan jezelf te denken. Feest- en eventorganisaties kunnen niet veel meer doen. Wanneer ze de muziek naar een veilig niveau (rond de 80 dB) verlagen, staat het te zacht om op te feesten”, zegt hij. De jonge ondernemer voegt toe dat bijna alle organisaties al een stap in de goede richting zetten door plugs of schuimdoppen te verkopen op hun evenementen. Koolwijk: “Het gaat langzaamaan de goede richting op.”

Smoesjes

Waar het besef voor gehoorbescherming bij evenementenorganisaties goed gaat, halen jonge feestgangers hun schouders op. “Tijdens mijn werkzaamheden voor HERE2HEAR zie ik vooral dat 18- tot 21-jarigen hun bedenkingen hebben. Zij vinden oordoppen iets om je voor te schamen. Het lijkt alsof er bij die groep bijna een taboe heerst over gehoorbescherming. Late twintigers en dertigers zijn meestal verstandiger en beschermen zichzelf beter”, legt Koolwijk uit. Dat de oordoppen ’te veel’ zouden opvallen of niet lekker zitten zijn volgens hem smoesjes om ze niet te hoeven dragen.

Oordoppen HERE2HEAR

Rave safe

Wat zijn nou de opties voor party people die hun oren willen beschermen? Volgens Koolwijk is er voor ieder wat wils. Allereerst zijn er natuurlijk de oordoppen die je op evenementen zelf kan kopen. Deze zijn meestal veilig genoeg om een avond door te komen maar niet bijzonder comfortabel of bevorderend voor de muziekbeleving. Dan zijn er nog plugs uit het hogere segment. Denk hierbij aan oordoppen van merken als Alpine en 4EARS. Ook dit zijn universele plugs maar deze hebben filters die de muziek op een veilige manier doorlaat. Toch kunnen ook deze doppen oncomfortabel zijn. Dit komt voornamelijk doordat niet elke gehoorgang hetzelfde is. De kans dat de plugs gaan wringen of los zitten, is aanwezig.

“Oordoppen op maat met filter is eigenlijk de enige goede oplossing”, stelt Koolwijk. Deze zijn comfortabel, onopvallend en verbeteren je muziekbeleving. “Deze speciale oordoppen worden vaak gedragen door de artiesten zelf. Dit omdat de originele sound van de muziek gewoon intact blijft. Onlangs zie ik dat er vanuit feestgangers ook interesse is voor deze doppen en dat begrijp ik goed. Wanneer ik zelf naar een festival ga, neem ik deze altijd mee”, vertelt Koolwijk. De jonge ondernemer hoopt dat via voorlichting en bewustwording meer mensen hun oren de bescherming geven die ze verdienen.

Zie ook: Van de partyhemel naar een diepe dip door gehoorschade


Meer HERE2HEAR

Wil jij ook je oren op een goede manier beschermen? Check dan de website van HERE2HEAR of meld je aan voor de inmeetdag op 18 augustus 2023! Verder kan je HERE2HEAR volgen op Facebook, Instagram én LinkedIn.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte is student journalistiek met een grote voorliefde voor deep tech. Voor de Brabander met Portugese roots kunnen de housebeats niet groovy genoeg zijn. Ook pakt hij hier en daar graag een dampende rave mee. Duarte is van alle markten thuis!

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Tijdperk TIOH eindigt na 8 jaar: Dit waren de hoogtepunten van Mark van Bergen

Op 1 juli bestond This Is Our House 8 jaar. Het was meteen onze laatste verjaardag, want per 1...