maandag, december 4, 2023

Murdock: “Rampage is écht een community geworden”

-

Home » Features » Murdock: “Rampage is écht een community geworden”

Binnenkort vindt Rampage, the biggest drum ’n bass & dubstep party in the world, weer plaats. Op 10 en 11 maart reizen duizenden mensen af naar Antwerpen om hier een spectaculaire drum ’n bass-experience te beleven. TIOH sprak de grote baas Hans Machiels, a.k.a. Murdock, onder andere over deze aanstaande ‘Total Takeover‘ editie.

Stel jezelf even voor.

“Mijn naam is Hans, ik draai en produceer al bijna twintig jaar onder de naam Murdock. Ik heb releases uitgebracht op onder andere Viper Recordings, Hospital Records, Liquicity en natuurlijk mijn eigen Rampage Recordings. Daarnaast organiseer ik al vijftien jaar Rampage. Dit is ondertussen uitgegroeid tot een van de grootste indoor bass-events van de wereld. Voor COVID deden we dit één keer per jaar in het Sportpaleis, twee nachten lang. Dan ontvangen wij zo’n vijftien- a zestienduizend mensen per nacht. Sinds 2019 organiseren we er ook een outdoor festival genaamd ‘Rampage Open Air’. Daar zitten we ondertussen ook al aan de vijftienduizend bezoekers per dag.”

Wat betekent Rampage voor jou?

“Ik ben ooit begonnen met feesten organiseren omdat ik het gevoel had dat ik de muziek die ik zelf graag wilde horen niet op veel plekken kon vinden. Ook de omstandigheden waarin ik zelf die muziek wilde draaien klopte voor mij eigenlijk vrijwel nergens. Daarom ging ik deze omgeving zelf maar creëren en dat ik ook nog steeds wat Rampage voor mij is. Een plek waar je bass-muziek ervaart in de best mogelijke omstandigheden. Op Rampage voel je eigenlijk hoe ik graag naar een evenement ga. Daarbij vind ik korte rijen, niet te ver hoeven lopen voor een bar of munten en een goede afwisseling in muziek belangrijk.”

“Ook is Rampage écht een community geworden door de jaren heen. Mensen buiten mijzelf zijn er ook belang aan gaan hechten en hebben een deel van hun identiteit erin gevonden. Ook vinden Rampage bezoekers elke editie weer steun en vriendschap in elkaar en dat is gewoon heel mooi.”

Rampage I

Jullie zijn door de lockdown twee dagen voor de Rampage Weekender stopgezet. Hoe was dat?

“Dat was natuurlijk helemaal niet leuk. We hebben twee dagen voor onze meest spectaculaire en meest succesvolle editie de boel weer in kunnen pakken. We hadden de beste line up die we tot dan toe gehad hadden, de grootste productie en dat is nog maar het begin van het hele plan wat er stond. Sinds die heb ik nooit meer dat hele plan uitgevoerd. Ook nu gaan we dat niet doen, want ik hoop dat we het nog een keer kunnen realiseren zoals we het toen voor ogen hadden. Maar wat we van plan waren hadden we nog nooit eerder gedaan en is sinds dien ook nog niet doen iemand anders gedaan.”

Hoe hebben jullie de draad daarna weer opgepakt?

“Toen alles weer open ging hadden we ondertussen al heel veel boekingen klaarliggen en voorbereidingen getroffen. Daarom hebben we in het jaar na de lockdown zo’n vier edities vrij kort achter elkaar gedaan. Ook was iedereen natuurlijk weer heel enthousiast om naar feestjes te gaan dus er was animo genoeg. We zijn zelfs nog steeds niet door alle boekingen van voor de pandemie heen. Komende Rampage Open Air gaan we de laatste artiesten van Rampage 2020 eindelijk inzetten.”

Hoe ziet de voorbereiding van Rampage eruit?

“We beginnen het plannen van een evenement zo’n drie jaar van te voren. Vooral bij het Sportpaleis, waar ook grote pop artiesten hun concerten geven, is het belangrijk om de data ver van te voren vast te leggen. Zodra we die datum hebben beginnen we dan zo’n jaar van te voren met programmeren. Hiervoor zoeken wij contact met artiesten, maar veel artiesten ook met ons. Dan kijken we met ons team naar wie we kunnen/willen boeken en maken we die dingen rond.”

“Daarna begint ongeveer zes maanden voor het evenement het traject van marketing en promo. We plannen op voorhand bijna alle aankondigingen en marketing campagnes. Wij hebben dus voordat er ook maar iets online komt al met alle artiesten afgesproken wanneer ze aangekondigd worden. Vanaf deze periode hebben we het nog over dingen als merch op het event en nieuwe ideeën om de avond nog toffer te maken. En zo werken we langzaam maar zeker naar d-day toe.”

Hoe verschilt zo’n normale voorbereiding met de voorbereiding van Total Takeover?

“Dit is totaal anders. Met name omdat we de eerste nacht met tien verschillende locaties door heel Antwerpen werken. Het idee is opgedoken omdat we in 2022 twee keer het sportpaleis hadden gedaan en één keer AFAS Live in Amsterdam. Na drie keer achter elkaar zo’n grote zaal gehad te hebben wilde we wel weer eens wat anders. We zijn opzoek gegaan naar een nieuwe dynamiek en iets waar we zelf weer opnieuw enthousiast van zouden worden. Ook hebben we bij dit idee zaken als de energiecrisis en inflatie meegenomen. We merkten dat mensen doordat het leven steeds duurder wordt bezoekers de laatste twee editie meer dag tickets begonnen te kopen. Een weekend ticket was voor vele gewoon niet meer te betalen.”

“Met dit plan hebben we een formule die wel twee dagen is, de mogelijkheid om veel meer artiesten toe te voegen aan de line up en een leuk, nieuw concept, maar het wordt ook goedkoper voor de mensen. Vooral met de early bird prijzen heb ik er rekening mee proberen te houden dat alle echte ‘soldiers’ makkelijk een weekendticket kunnen betalen. Echter is de capaciteit van de tien clubs op vrijdag wel maar de helft van het Sportpaleis op zaterdag.”

Had je verwacht om van vijf naar tien clubs te gaan op vrijdag?

“Ja, ik ben het plan ook begonnen met tien clubs. We hebben ook alles van begin af aan georganiseerd met tien clubs, maar toen bleek het toch allemaal wat duurder uit te komen dan verwacht. Om te voorkomen dat bij een gebrek aan succes een aantal clubs zeeg zouden komen te staan, hebben we eerst vijf clubs aangekondigd en het langzaam opgeschaald toen de ticket sale zo goed verliep.”

Elke club krijgt een eigen organisatie/artiest die daar het programma voor die avond mag verzorgen. Hoe heb je deze hosts gekozen?

“Eigenlijk zijn het vrijwel allemaal mensen waar we al goed contact mee hebben en waar we graag mee werken. Een paar hosts zijn er per toeval bijgekomen, maar de beeste ken ik persoonlijk goed. De host vanuit UKF is bijvoorbeeld ongeveer tien jaar een goede collega van mij. We hebben altijd dolle pret samen dus het is vanzelfsprekend dat hij meewerkt aan dit project. Ook Monstercat is een grote stagehost die we al lang kennen. We werken er al jaren nauw mee samen en ik heb er zelf ook muziek uitgebracht.”

Eptic is dan bijvoorbeeld weer per toeval gegaan. We kwamen elkaar tegen op Tomorrowland en hij vertelde dat hij graag een keer een bass event in België wilde organiseren. Nu kreeg ik met dit project de gelegenheid om dat samen met hem te doen, dus heb ik hem meteen gebeld.”

“Verandert er met dit nieuwe concept ook iets aan het muzikale aanbod op het event?”

“Ja, het is absoluut leuk om nu een keertje de diepte in te kunnen gaan. Je kan er natuurlijk voor kiezen om met de pendelbussen die elk half uur gaan van club naar club te gaan, maar ik denk dat je dan achter je eigen timetable aan gaat lopen. Stel nou dat je groot fan bent van Alix Perez, dan kan je nu een hele avond naar muziek van zijn label gaan luisteren bij de ‘1985‘-stage. Ik denk dat dat voor fans van een bepaalde artiest heel leuk kan zijn. Ook hebben we nu de ruimte om mee genres op Rampage toe te laten dan normaal. De tweede dag in het Sportpaleis wordt dan natuurlijk gewoon als vanouds.”

Hoe ziet de toekomst voor Rampage eruit?

“De focus ligt nu vooral op Rampage Open Air. Dit wordt dan ook de grootste Open Air tot nu toe. We stijgen zo’n 30% in omvang en capaciteit. Er komen veel meer stages en er zal verder ook veel meer te beleven vallen op het festival zelf. Wat veel mensen ook niet weten is dat we eigenlijk maar met een team van vier zijn om dit hele Rampage circus in elkaar te steken. We krijgen uiteraard veel hulp van mensen die we per event aannemen om bijvoorbeeld stukken van de productie op zich te nemen, maar voor de hele basis zijn we echt maar met z’n vieren. Dus hoe groot onze dromen ook zijn, we moeten wel realistisch blijven.”

“Verder gaan we Rampage Amsterdam dit najaar misschien nog een keer doen. Ik ben ook al heel lang bezig met Rampage in de Verenigde Staten en denk dat ik daar nu eindelijk de juiste mensen voor heb gevonden. Er komen dus hopelijk nog heel veel vette dingen aan. In Antwerpen zal het voorlopig niet veel gekker worden dan Total Takeover.”


Meer Rampage

Wil je op de hoogte blijven van Rampage? Check dan hun Facebook en Instagram!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Daan Coerver
Daan Coerver
Bass head en student journalistiek, die voor corona bijna iedere vrijdag en zaterdag met het grootste plezier events vol smerige deuntjes bezocht, om even keihard uit z’n plaat te gaan. Luistert inmiddels meer genres dan enkel drum ’n bass of dupstep, de stijlen die hij covert voor TIOH. Wil jij dat Daan verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe drum ’n bass of dupstep releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in zijn maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Hardstyle tips in maart 2023: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...

Gladde paling en Natte Visstick leiden de polonaise op bizarre carnavalsrave

Als je in Brabant of Limburg woont, hoeven wij je vast niet uit te leggen dat op 11 november,...