donderdag, december 7, 2023

Interview Secret Cinema b2b Egbert: ‘Jamsessies vol energie’

-

Home » Genres » Techno » Interview Secret Cinema b2b Egbert: ‘Jamsessies vol energie’

Suono Culture uit Eindhoven viert zaterdag 2 april zijn 3e verjaardag met een heus indoor festival. Voor het eerst neemt de techno-organisatie ook de grote zaal van thuishonk de Effenaar mee in de feestvreugde. Dat vraagt om een extra portie grote meneren, en die komen er ook. Naast onder meer Gregor Tresher wordt de klassieker der vaderlandse back to back-optredens ingevlogen: Secret Cinema (dit jaar 25 jaar in het vak) en Egbert. De techno-giganten zetten zij aan zij al menig zaal op z’n kantje. Wij interviewden de heren dan ook back-to-back. “Gezellig knallen, daar zijn we goed in.”

Dit voorjaar is het niet alleen feest voor Suono Culture, maar ook voor Secret Cinema, geboren als Jeroen Verheij. Het 25-jarig jubileum van de Rotterdamse dj/producer werd enkele weken terug glansrijk gevierd met ‘Silver’, een box met een documentaire, een usb met zijn complete discografie en 3 gloednieuwe producties op vinyl.

In 2013, het jaar van 25 jaar dance in Nederland, werd bij wijze van voorgerechtje al een boek naar hem vernoemd: ‘Mary Go Wild’, zijn grootste kraker ooit. Uit het boekproject verrees in Amsterdam een winkel annex uitgeverij van nog meer danceboeken en –projecten, waar nu ook ‘Silver’ verscheen.

De Rotterdammer voelt zich gezegend om zo geëerd te worden voor zijn oeuvre. “De naam voor het boek was natuurlijk al erg leuk, zeker omdat het zo’n mooie uitgave is geworden. ‘Silver’ is ontstaan omdat ik een periode van 25 jaar wilde verzamelen. Om iedereen te laten zien wat er allemaal gebeurd is met mijn leven op muzikaal gebied. Mary was geïnteresseerd en wild dit project groots aanpakken.”

Wat waren enkele van jouw absolute hoogtepunten in de afgelopen 25 jaar?

“Natuurlijk de eerste plaat die ik uitbracht, Sonar System. Gemaakt met een Amiga, maar  pas nog gespeeld. Het dak ging er gewoon weer af! Man, zoveel hoogtepunten. Daar kun je inderdaad een boek over schrijven. Dus beter koop je die box en beleef je ze letterlijk, want de ruimte is hier gewoon te klein.”

Welke plaats vind je zelf dat je inneemt in de Nederlandse scene?

“Een bescheiden plaats, denk ik. Maar als je kijkt naar het aantal classics wat toch op m’n naam staat, soms misschien wel een beetje ondergewaardeerd. Ik laat het meestal op me afkomen dus ik sta er niet echt bij stil, maar alleen maar business class vliegen zou wel eens leuk zijn.”

Egbert, hoe zou jij bovenstaande vraag over Jeroen beantwoorden?

“Jeroen is een van de pioniers in technoland. Hij stond als één van de eersten, misschien zelfs wel als eerste, live op te treden met zijn eigen muziek. Veel mensen weten het niet, maar hij heeft een serie wereldwijde clubhits op zijn naam staan, die iedereen wel kent. Status ‘legende’ dus, wat mij betreft. En na 25 jaar nog altijd vol energie met optredens. Het is gewoon altijd los met Jeroen.”

En waar sta jij?

“Bij mij staat het muziek maken altijd centraal, ik maak elke week een nieuwe track om die in het weekend te kunnen spelen. Na 8 jaar optreden heb ik nog nooit een productie van iemand anders gedraaid. Waar ik sta? Geen idee, ik doe gewoon wat ik leuk vind.”

Na 8 jaar optreden heb ik nog nooit een track van een ander gedraaid

De paden van de twee kruisten in 2008. Egbert was al 12 jaar in stilte muziek aan het maken, toen hij besloot wat tracks online te zetten. Jeroen was er als de kippen bij en benaderde de maker via Myspace. Egbert: “Een week later heeft hij de plaat afgemixt en het zelfde weekend nog gedraaid.” Jeroen weet ook nog precies waar: “Ik nodigde Egbert uit voor mijn aankomende set in Factory 010. De eerste plaat die ik daar draaide was ook een nieuwe van Egbert, dus dat was een mooi moment.” Egbert: “Echt een dream coming true.”

Jeroen: als er één artiest is die als een rode draad door je carrière loopt, althans het tweede deel, dan is het Egbert wel. Wat betekent hij voor je?

“We kunnen het – in en buiten de studio – goed vinden. Dat is het belangrijkste. Ik vind het tof om te zien dat Egbert het zo goed doet op globaal niveau en daar ben ik zeker wel trots op. Goed om te zien dat ook aardige mensen succesvol kunnen zijn.”

En hoe zit dit voor jou, Egbert?

“Ik heb altijd opgekeken naar Jeroen en zijn muziek. Het is heel fijn om iemand te hebben die de muziek en de scene zo goed begrijpt.”

Wat is de chemie tussen jullie als jullie samenwerken?

Egbert: “Ik vind het altijd fijn om back to back op te treden. Het samen reizen is altijd veel meer fun en relaxter. En met optreden geeft het zoveel meer energie. We weten eigenlijk nooit wat we gaan doen dus we verassen elkaar ook altijd weer. Ik kom eigenlijk altijd weer met inspiratie thuis.”

De techno-scene lijkt groter en groter te worden, ook internationaal. Wat vinden jullie van de ontwikkelingen?

Jeroen: “Ik zeg: kom maar op! We moeten met z’n allen trots zijn dat techno groeit in al z’n facetten. Het is de muziek waar we van houden, dus ik ben blij dat meer mensen dat ook zo ervaren.”
Egbert: “De eerste keer dat ik bij het Cocoon-label aankwam zei ik dat het me allemaal niet zo heel veel uitmaakt wat er gebeurt. Zolang ik maar de rest van mijn leven muziek kan blijven maken. Dat techno nu zo groot wordt wereldwijd, gaat dat doel alleen maar makkelijker maken. En ik vind reizen gelukkig ook leuk. Ik moet alleen oppassen voor mijn rug. Al die vluchten zijn niet echt goed voor mijn lichaam.”

>> Zie ook: Suono Culture – alles voor de muziek en de good vibes <<

Suono Culture Indoor Festival

Op 2 april zijn jullie terug bij Suono Culture, waar jullie beiden al eerder optraden. Maar dit keer doen jullie een 2,5 uur durende back to back-set. Wat weten jullie van de organisatie?

Jeroen: “Ik weet dat het leuke gasten zijn, met een goede smaak.”
Egbert: “Aan de line-ups kun je al direct zien dat het om liefhebbers gaat.”
Jeroen: “En ze weten het juiste publiek te bereiken. Ik voel me altijd direct thuis, dus een back to back-optreden kon niet uitblijven.”

Wat kunnen we verwachten van Secret Cinema b2b Egbert?

Jeroen: “Gezellig knallen! Daar zijn we goed in. Vooral niet te veel kin wrijven en moeilijk doen, maar energieke party-techno met een sausje van Noordwijk en een vleugje Amsterdam.”
Egbert: “Ons label GEM zegt het eigenlijk al: het is altijd een jamsessie, waarin we op elkaar inspelen. We weten nooit wat er gaat gebeuren en welke kant het opgaat. Maar altijd veel energie en diepte.”


Zijn er desondanks bepaalde tracks die steeds terugkeren in jullie sets?

Jeroen: “Ik denk dat ‘Haasten’ en ‘Shake ur Tek-ass’ de enige steeds terugkerende mix is. Verder is het altijd improvisatie en weten we nooit echt wat we gaan doen, voordat het begint. Dat is het mooie van een Gem sessie toch?”
Egbert: “Sommige van mijn tracks draait Jeroen vaak ook solo, daar weet hij dan een goed antwoord op. Ik vind het ook altijd leuk om nieuwe tracks te spelen en hem een beetje te verassen.”

Oké, daar houden wij ook wel van. In een back-to-back interview in aanloop naar een back-to-back-set mogen jullie elkaar teasen of pleasen met een vraag aan elkaar. Egbert?

“Wat is nou echt het mooiste dat je heb meegemaakt, Jeroen?”
Jeroen: “Mijn vriendin Kristina ontmoeten op 11-11-11. En als jij moet kiezen, Egbert: kitesurfen of muziek maken?”
Egbert: “Haha, het zijn 2 verslavingen van me die een perfect mengsel vormen!”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...