maandag, maart 4, 2024

Showtek: ‘We willen een herinnering achterlaten’

-

Home » Spinnin' Records » Showtek: ‘We willen een herinnering achterlaten’

Showtek heeft al een flink verleden in de dance-industrie. Begonnen in de techno en via de hardstyle naar house. In die scene zijn Wouter en Sjoerd Janssen een grote hit. Wij spraken de Eindhovense broers kort voor hun optreden op Daydream Festival.

Het slotakkoord op Daydream Festival is voor Showtek. Ze sluiten het festival in stijl af, met een set vol nieuwe tracks. “We hebben wat nieuwe platen af die we willen laten horen. Vooraf plannen we in of we dat aan het begin of aan het eind van de set willen doen. De eerste twee á drie platen die we draaien, beslissen we vooraf. Om een start te hebben. Daarna zien we wel wat daaruit voort komt. We willen het graag spontaan. Het publiek is natuurlijk overal verschillend”, aldus Sjoerd.

Showtek als afsluiter op Daydream Festival

Wouter vult aan: “We hebben een hoop tracks die we graag willen draaien. Op Ultra Music Festival in Miami konden we al veel nieuw materiaal kunnen testen. De komende maanden proberen we nog meer uit. Op Daydream hebben wij een uur en een kwartier om te draaien. Dat is heel erg precies. We moeten écht om 23.45 uur stoppen vanwege de eindshow. Dit betekent dat we tijdens het draaien, zo’n half uur van tevoren, moeten bepalen met welke track(s) we willen eindigen. Daar hou ik niet zo heel erg van.”

“Laatst hadden we een show in Spanje. Daar was dus geen tijdslimiet. Het was zo gezellig, dat we uiteindelijk zo’n 2,5 uur hebben gedraaid in plaats van 1,5 uur. Dat is gewoon heel erg fijn. Op die manier kan je een set opbouwen en door blijven gaan. Voor ons is het altijd heel fijn om die vrijheid te hebben. Voor shows zijn we altijd wel een beetje voorbereid, maar voor ons gaat het vooral om de spontaniteit”, vertelt Sjoerd.

Driehoek

De mannen zijn geboren en getogen in Eindhoven. Zijn ze daar nog vaak te vinden? “Nou, officieel komen we eigenlijk uit Geldrop, maar we zijn op jonge leeftijd al naar Eindhoven verhuisd. We hebben ons label, boekingskantoor en onze studio’s die we een paar jaar geleden hebben gebouwd nog in Eindhoven, in het hartje van de stad. We hebben ook allebei nog een huis in Eindhoven.”


Volg TIOH op Facebook


“Echter woont Sjoerd nu in Miami en ik in Los Angeles. Mijn vriendin woont in New York, dus daar ben ik ook nog vaak te vinden. Het is een soort driehoek geworden. We hebben overal studio’s waar we kunnen werken. Als we in Nederland zijn zitten we met onze Nederlandse collega’s in de studio, in de Verenigde Staten met onze Amerikaanse collega’s”, aldus Wouter.

De verhuizing naar Amerika is een bewuste keuze geweest voor de heren. ”Ja, vooral op muzikaal gebied. We hebben enorm veel lof voor de Nederlandse radio, want daar gaat het nog steeds erg lekker met onze platen. We hebben nu bijvoorbeeld onze 10e Dance Smash alweer op Radio538. Maar we willen in Amerika meer voet aan de grond krijgen en dan moet je daar gewoon zitten. Dichterbij de labels, zangers, schrijvers, mensen van de radio. Het is belangrijk om te blijven bouwen aan je netwerk. Daar ligt qua dancemuziek toch een hele andere markt. We moeten onszelf gaan verkopen, om het maar even zo te zeggen.”

A Tribe called Showtek

Achter de mannen van Showtek zit een verhaal dat ze willen delen met de wereld. Een doel dat ze willen bereiken. Op de website wordt de act omschreven als een beweging. Waarom eigenlijk? “Wij zijn al vroeg begonnen met drie verschillende muziekstijlen. Voorheen techno, toen hardstyle en nu zijn we actief in de housescene. We hebben in de tijd een grote fanbase opgebouwd en stralen nu een bepaalde sound uit”, legt Sjoerd uit.

We willen een emotionele stempel achterlaten met onze muzikale beweging

“Je kan het eigenlijk niet in één zin omschrijven. Die movement staat voor de dingen die wij door de jaren heen proberen. Het staat eigenlijk voor onze persoonlijke evolutie en muzikale revolutie. Als je over 40 jaar Spotify gaat bekijken en je zoekt ons op, dan zie je een hele beweging qua muziek. The Tribe staat voor Showtek die écht iets neerzet. Het is een gevoel.”

Het gevoel van Showtek

De beleving wordt steeds belangrijker op dancefestivals. Het moet veel meer zijn dan alleen dj’s die staan te draaien. Hoe speelt Showtek daarop in? “Sjoerd is sowieso veel actiever geworden met on stage performance en hoe we visueel naar voren willen komen. We zijn ook samen bezig om te kijken hoe we meer dingen live kunnen doen. Als echte muzikanten. Wij hebben namelijk het gevoel dat we ons volle potentieel nog niet aan de wereld hebben kunnen laten zien. Nog steeds niet!”

“Ik ben een pianist en zou heel graag meer dingen live willen doen. We maken elektronische muziek, maar voor veel mensen is het nog steeds niet duidelijk wat we nou precies doen. We hebben al grote tracks gehad, maar kunnen nog veel meer laten zien op het podium. Voor ons horen daar heel veel muzikale elementen bij”, vertelt Wouter.

“Je moet altijd blijven denken dat er een mogelijkheid is om te groeien. Als je dat doet, blijf je jezelf ook stimuleren om iets anders te doen. Als je naar ons optreden op Ultra kijkt, hebben we toch twee zangers bij ons. We proberen dat iedere keer naar een hoger niveau te tillen. Hopelijk gaat het ooit het gewenste resultaat brengen wat we willen laten zien”, voegt Sjoerd toe.

Herinnering

De mannen van Showtek zitten na al die jaren nog vol ambitie en werken toe naar een droom: een legacy aan muziek opbouwen. “We willen een herinnering opbouwen. Kijk naar Tupac en Wu-Tang. Als je die muziek luistert, komt er een bepaald gevoel naar boven. Ik wil dat mensen dat later ook met onze muziek gaan ervaren. We willen een emotionele stempel achterlaten met onze muzikale beweging”, aldus Wouter.

“Als we ooit stoppen met draaien, hoop ik wel dat we nog door kunnen gaan in deze scene met producen. Daar zijn we op de achtergrond al wel heel erg mee bezig, maar dat is iets dat met de jaren mee moet groeien. Muziek blijven maken zal altijd onze grootste nummer één zijn. Plus, als deze baard grijs is, is dat toch wel een teken om ermee te kappen”, grapt Sjoerd.

Dan zit het interview erop en gaat Showtek als een speer richting de mainstage, waar het publiek vol smart staat te wachten op de broers. Het publiek van Daydream Festival krijgt een show voorgeschoteld vol licht, lasers en gastoptredens. De broers genieten van elke minuut.

Qua muziek is het een brede mix aan verschillende stijlen. De harde EDM beats worden gecombineerd met rustigere house melodieën. De muzikale beweging van Showtek komt volop aan bod. Het is een reis door de tijd. De hardere stijlen komen aan het eind aan bod, waarbij hun plaat ‘Fuck The System’ dient als knallende afsluiter. Showtek werkt aan hun muzikale beweging en bouwt een legacy op aan muziek, waar ze voorlopig nog wel even mee door zullen gaan.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

21×2021: het jaar van Rutger Geerling

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...

Luister terug: Jochem van Pelt e.a. over vooruitzicht naar festivalseizoen 2021

Donderdag 8 april was alweer de 7e aflevering van Dutch Dance Talks live op de audio-app Clubhouse. Tijdens het wekelijkse...