Niemand minder dan Terrence Parker maakt zijn opwachting tijdens het laatste jubileumfeest van Funki Bizniz (25) in Eindhoven. De houseroutinier uit Detroit zit al bijna 40 jaar in het vak en maakt nog altijd de nodige draaiuren in clubs over de hele wereld. Immer met zijn kenmerkende telefoonhoorn aan het oor geklemd. Terrence vertelde ons exclusief over zijn laatste albums, inspiratiebronnen en liefde voor muziek van wijlen stadgenoot Aretha Franklin. “Ze vertegenwoordigde Detroit vol overgave.”
door Mark Benthem
Het is een tijdje geleden dat je in Nederland hebt gedraaid. Blij om terug te komen?
“Zeker, ik heb genoten van de keren dat ik in Amsterdam, Rotterdam, Alkmaar en Eindhoven heb mogen draaien. De laatste keer in Eindhoven was ik met mijn broer DJ MoReese bij Kitsch Club. We hebben daar mooie herinneringen aan overgehouden en ik ben erg blij terug te zijn in Eindhoven op 22 september. Ik ben de mensen in Nederland dankbaar voor de onvoorwaardelijke support voor mijn muziek door de jaren heen. Het gaat zonder meer een geweldige avond worden met alleen maar positive vibes in Eindhoven.”
Wat vind je van de huidige Nederlandse housescene?
“Om eerlijk te zijn denk ik niet dat muziek op deze manier in hokjes geplaatst hoeft te worden. De wereld is veel meer verbonden door technologie, dus ik denk dat er eerder gecategoriseerd moet worden in genres of stijlen.”
Het gaat een geweldige avond worden met alleen maar positive vibes
Je bent er al bij sinds eind jaren ’80, toen elektronische muziek ontstond in New York, Detroit en Chicago. Hoe speciaal is het om geworteld te zijn in de beginselen van de house?
“Het is niet zo dat ik me een legende voel. Ik ben vooral erg dankbaar voor alles wat ik heb bereikt en voor de kansen waar ik mee ben gezegend. Toen ik mijn eerste platen uitbracht, in de late 80’er jaren, had ik geen idee dat mijn muziek opgepikt zou worden zoals het nu wordt gedaan. Het was vooral zowel een opwindende als een moeilijke tijd omdat er in Detroit veel mensen aan het worstelen waren om muziek te maken en het te laten horen aan de massa.”
Hoe zie je die legendarische Amerikaanse generatie vertegenwoordigd in de hedendaagse muziek?
“Veel artiesten die worden gezien als ‘legende’ uit Detroit zijn nog altijd relevant. Met nieuwe muziek en door het feit dat ze nog steeds touren. Detroit is altijd een unieke plek geweest voor muziek en ik ben er van overtuigd dat het verschillende muziekculturen zal beïnvloeden in de toekomst.”
Volg TIOH op Facebook:
Je album ‘Motor City Life’ laat een heel andere kant van je productieskills zien dan ‘GOD Loves Detroit’. Kun je ons daar meer over vertellen?
“‘Motor City Life’ is een collectie van platen die niet zijn uitgebracht tussen 1993 en 2010. ‘GOD Loves Detroit’ is een project dat is vormgegeven tussen 2015 en 2017. Het idee voor beide albums kwam uit de behoefte om muziek op de markt te brengen terwijl ik er van genoot om me artistiek te uiten. ‘GOD Loves Detroit’ is een duidelijke boodschap voor de hoop voor onze stad, terwijl ‘Motor City Life’ meer een compilatie is.”
Onlangs was de uitvaart van Aretha Franklin in je thuishaven Detroit. Ze had de mooiste stem van Amerika, volgens het blad Rolling Stone. Is haar muziek een inspiratiebron geweest voor jouw muziek?
“Absoluut! Mijn ouders lieten thuis veel muziek horen toen ik nog een kind was. Één van mijn favoriete artiesten is Aretha Franklin. Nummers als ‘How I Got Over’ en ‘Rock Steady’ hebben veel invloed gehad op mijn stijl van produceren. In haar nummers vertegenwoordigde ze Detroit vol overgave. Ik draaide altijd ‘Freeway Of Love’ toen ik een eigen radioshow had op high school. Als je ‘soul music’ zegt, zeg je Aretha Franklin.”
Als je ‘soul music’ zegt, zeg je Aretha Franklin
Je hebt in één van je interviews gezegd dat je ook bent geïnspireerd door hiphop-pionier Grand Master Flash. Waarom, en door wie nog meer?
“Flash is degene die mij het meest heeft geïnspireerd wat betreft manier van draaien. Als je het hebt over produceren zou ik zeggen Juan Atkins, Marshall Jefferson, Derrick May, Steve Silk Hurley en Kevin Saunderson.”
Zowel Detroit als Eindhoven staan bekend als steden met veel industrie en technologie. Hoe herleid je dat gegeven in je muziek?
“Detroit staat bekend als de ‘Motor City’ vanwege de autoindustrie, met vooral lopende bandwerk. Ik heb de neiging om mijn producties op die manier te laten lopen. Ik houd ervan om consistentie in mijn releaseschema te krijgen door muziek uit te brengen op mijn eigen platenlabel (Intangible Records, red), of remixen voor andere labels.”
De afgelopen jaren zijn door Funki Bizniz bestempeld als de jaren van hun grote comeback. De organisatie gaat al 25 jaar mee, dit jaar is het laatste evenement in het jubileumjaar. Radio Royaal, de ruimte waar je gaat draaien (foto boven, red.) was ooit een oude Philips-fabriek en het is niet bepaald een kleine. Hoe ga je je voorbereiden op je set en wat kunnen de mensen van je verwachten?
“Ik weet eigenlijk nooit precies wat ik ga draaien totdat ik voor het publiek sta. Eenmaal op het podium voel ik wat voor muziek de mensen raakt, wat voor sfeer er hangt en wat de mensen nodig hebben om te gaan dansen.”
Funki Bizniz Royale with Terrence Parker
Meer info vind je via de eventpage. Tickets voor Funki Bizniz Royale op 22 september zijn hier verkrijgbaar.