Peter van der Aalst (013, BUAS): ‘Het is alle hens aan dek’

-

Home » Uncategorized » Peter van der Aalst (013, BUAS): ‘Het is alle hens aan dek’

Bizarre tijden, ook voor het grootste poppodium van het land: 013 in Tilburg. Vanuit hun huiskamers – het gebouw zelf is dicht – werken programmeurs en collega’s aan een mega-operatie. Tussen de 50 en 100 shows moeten (liefst) verplaatst of (soms) geannuleerd worden. Voor onze radioshow This Is Our House On Air ging Huisbaas Mark van Bergen in gesprek met 013’s interim-directeur Peter van der Aalst. “Het is een dominospel en we moeten elkaar overeind zien te houden.”

 

Voor interim-directeur Peter van der Aalst van 013 is deze situatie zo mogelijk nog uitdagender dan voor zijn collega’s. Hij is nog maar net begonnen in Tilburg en kreeg toen meteen deze corona-crisis voor zijn kiezen. Dat terwijl hij ook nog zijn reguliere baan als manager bij Breda University of Applied Science heeft. Waar natuurlijk ook alles in beweging is.

“Ik val dus op twee plekken met mijn neus in de coronaboter. Dat is wel een enerverende tijd.”

 

Kun je ons een schets geven van hoe bizar deze weken zijn voor een bedrijf als 013, het grootste poppodium van Nederland?

“Heel bizar, want we hebben geen inkomsten en wel kosten. We vallen gewoon helemaal stil. De grootste schok was bij de eerste maatregel. Mijn God; je gooit de maatschappij op slot en daarmee ook ons.”

“Op een rare manier begin je er aan te wennen dat er nog meer maatregelen gaan komen, maar de gevolgen zijn natuurlijk niet minder groot. Al met al heeft het voor ons heel wat consequenties.”

We zitten allemaal met elkaar in deze situatie

Wat zijn die gevolgen? Wat gebeurt er allemaal achter de schermen?

“Zodra er weer een nieuwe maatregel komt, houd je van te voren al rekening met allerlei scenario’s. Als er een persconferentie is geweest, gaan we meteen met het hele managementteam in overleg. Uiteraard online.”

“Je probeert shows zoveel mogelijk te verzetten. Voor ons is dat de beste optie. Dat gaat niet meteen, daar wordt voorwerk voor gedaan. Onze programmeurs zijn daar leading in en hebben het daar heel erg druk mee.”

“Uiteraard moet er heel zorgvuldig en in de juiste volgorde gecommuniceerd worden, zowel intern als extern. Die hele machinerie treedt meteen in werking.”

“Daarnaast zijn we intern aan het kijken. Wie kan wat nog doen? Waar kun je nog veilig werken? Wie kan er makkelijk thuis werken? Bij wie is het een wat groter probleem? Hoe kunnen we op langere duur toch zo min mogelijk kosten maken? Zodat die balans, die er nu niet meer is, niet nog erger doorslaat. In deze stand staan we 24/7.”

Joris Voorn 013

Op jullie website staat een enorm omvangrijke lijst van alle shows en de status daarvan. Ik neem aan dat er begrip is van de partijen om jullie heen?

“We zitten er allemaal met elkaar in. We hebben het dan over leveranciers, gemeente, podia en bands, maar ook het publiek. Het is een dominospel en we moeten elkaar overeind zien te houden. Anders hebben we straks niks meer. Daar komt het eigenlijk op neer.”

“Hopelijk is dit iets wat we maximaal drie maanden moeten overzien. Dan redden we het nog wel met zijn allen. Op het moment is het alle hens aan dek. Daarbij moet ik zeggen dat we op veel begrip kunnen rekenen van allerlei partijen.”

 


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


Begrip, maar ook support van bijvoorbeeld een gemeentebestuur? Wat zit er in het vat qua steunmaatregelen?

“De gemeente is in ieder geval heel welwillend. Nationaal is dat ook het geval. De overheid kwam meteen met een fors pakket aan steunmaatregelen.”

“Heel concreet heb ik net bericht gekregen dat onze huur voor drie maanden opgeschort wordt. Daarmee wordt de huur niet afgesteld, maar wel uitgesteld. Qua liquiditeit scheelt dat wel meteen een flinke slok op een borrel. Dat is in ieder geval een eerste concrete stap.”

“De gemeente heeft nog met wat meer dingen te dealen. Niet alleen de cultuursector en podia. Ook zij zijn 24/7 bezig. In een later stadium moeten we ook flink samen optrekken om te kijken hoe er nog meer door elkaar gesteund kan worden.”

Op Breda University houd jij je bezig met de vrije tijds- en evenementensector. Los van de impact van deze coronacrisis op een onderwijsinstelling: wat zie jij nu gebeuren in de branche?  

“Die staat sterk onder druk want alle evenementen zijn verboden. In de hele bedrijfskolom is het heel erg spannend. Denk aan allerlei zzp’ers en toeleveranciers. Zelfs al zouden evenementen het hoofd boven water kunnen houden, zodra een hoop toeleveranciers het loodje leggen, heb je nog steeds geen evenement.”

“Daarbij een heel concreet voorbeeld vanuit BUAS: in september lanceren wij de parttime master Strategic Events Management. Een van de voorwaarde daarvoor is om drie dagen in de week in een evenementenbedrijf te werken of een traineeship te hebben. Als veel bedrijven wegvallen of zoveel toestanden hebben, moet je kijken of dat nog een reële eis is.”

“De hele sector bevindt zich in een heftig scenario. Ik heb het vooral met de kleine ondernemers te doen. Zzp’ers of iets grotere ondernemers met personeel of veel investeringen hebben echt een groot probleem.”

 

Ondertussen zien we bedrijven in de scene met creatieve oplossingen komen, om toch inkomsten te krijgen of zichtbaar te blijven. Wat doen jullie?

“Op dit moment houden wij ons daar niet heel erg mee bezig. De meeste creativiteit zit nu in dat iedereen gaat wennen aan op afstand werken. We zijn vooral bezig met het beperken van de bedrijfseconomische schade en daarmee ook de culturele schade.”

“Wij zien die creatieve initiatieven ook, en dat vind ik hartverwarmend. Zeker die van de mensen zelf. Bijvoorbeeld een applaus voor mensen in de zorg en het onderwijs. Of dat iedereen op het balkon muziek staat te maken. Dat is natuurlijk helemaal fantastisch. Echter, als je echt een flink bedrijf hebt, of misschien wel meer als je een klein bedrijf hebt, ben je alle zijde aan het bijzetten om je hoofd boven water te houden. Dan is de creativiteit even iets minder.”


 

This Is Our House On Air over de coronacrisis

Luister hier de complete uitzending over de coronacrisis terug, of kijk naar de stream op onze Facebookpagina.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Deadmau5 komt exclusief naar 013 met spectaculaire show

Op maandag 13 juni 2022 komt één van de meest herkenbare artiesten ter wereld naar Poppodium 013. Deadmau5 brengt...

Kritiek op de coronapas: “Een potentieel gevaarlijke ontwikkeling.”

Het lijkt bijna normaal te worden. Voor de deur van een club of bij de entree van het festival...